Предностна права | Значај | Примери | Типови | Предности Мане

Шта су права прече куповине?

Право прече куповине односи се на право на располагању акционару да одржи свој власнички удео дајући му шансу да купи пропорционални удео у било ком додатном издавању обичних деоница у будућности. То су права додељена одређеним акционарима капитала под којима им се даје могућност куповине додатних акција акција компаније пре него што се исте понуде било ком новом инвеститору. То су права доступна постојећим акционарима да задрже свој удео у власништву над компанијом стицањем пропорционалног удела у додатним емисијама акција компаније, чиме се осигурава да се власнички интерес акционара не разблажи чак и ако компанија изда више акција.

 • Укратко, право прече куповине је важно за акционаре, јер омогућава постојећим акционарима компаније да избегну нехотично разблаживање свог власничког удела пружајући им шансу да купе пропорционални удео у било ком будућем издавању обичних деоница.
 • Права прече куповине су такође позната као права на претплату, права против разређивања или привилегије на претплату.

Ово су уобичајене одредбе пронађене у споразуму акционара. Право прече куповине је важно за акционаре јер се користи за спречавање нових инвеститора да смање постојећи проценат власништва постојећих акционара. Овде је прикладно напоменути да поседовање овог права не захтева од постојећег акционара да обавезно купује додатне акције. Акционар може да одлучи да не користи ово право и у таквим случајевима се акције продају новим инвеститорима и удео власништва постојећих акционара у паду пословања.

Зашто су првенствена права важна?

Улагање у почетну фазу предузећа је ризичан предлог. Инвеститори у раној фази желе да осигурају да ризик који су преузели треба да буде награђен одговарајућим приносима када компанија постане успешна.

 • Ова права су акционарима важна јер акционарима пружа могућност, али не и обавезу да задрже своје почетно власништво, чак и када компанија иде у додатни круг издавања капитала, дајући им могућност права првокупа (тј. Само када постојећи акционари се не уписују у нову емисију сразмерно свом постојећем власништву, компанија може да доведе нове инвеститоре и резултира пропорционалним падом њиховог власништва).
 • Још један разлог, ова права су важна акционарима, јер штите инвеститоре од ризика издавања нових акција по цени нижој од цене коју су платили претходни инвеститори. Ово је нарочито релевантно у случају деоница конвертибилних преференцијала.

Примери првенствених права

Пример првенствених права # 1 -

Раи Интернатионал је на крају две године издао конвертибилне преференцијалне акције у П по цени од 15 долара по конвертибилној акцији. То значи да П може претворити пожељне акције у обичне акције тако што ће платити 15 долара компанији Раи Интернатионал након одређеног периода (у овом случају 2 године). Раи Интернатионал је одлучио да изађе на берзу и издао је своје акције по цени од 12 долара по акцији широј јавности. Ако П претвори своју повлашћену деоницу у власничке акције по 15 долара (против 12 долара по акцији која се нуди широј јавности), ово ће очигледно обезвредити подстицај за конверзију, ако ово право каже да ако Раи Интернатионал изда акције по цени нижој него у претходним круговима финансирања, преферирани акционар (у овом случају П) добија већи удео обичних акција када конвертује.

У таквом сценарију, ова права су штитила интерес компаније П од ризика издавања нових акција по цени нижој од претходне емисије. Такође, ова права су важна акционарима, јер подстичу компаније на добар учинак, тако да могу издавати акције по већој цени кад год се укаже потреба.

Пример првенствених права # 2 -

Да схватимо више уз помоћ још једног примера:

Корпорација Анаиа има 1000 акција у оптицају. К поседује 100 акција корпорације Анаиа, чиме ефективно држи 10% целокупне корпорације. Управни одбор корпорације Анаиа одлучио је да прода још 1000 акција корпорације за по 20 долара. Ако се К-у не обезбеде права прече куповине, то би разблажило његово власништво на следећи начин:

 • Дакле, холдинг К у корпорацији Анаиа опао је са 10% на 5% у случају поновног издавања ако ова права нису доступна.
 • Претпоставимо сада да су претежна права доступна К-у и он је та права остварио претплаћујући се на нови број пропорционално овом постојећем власништву.

Врсте права прече куповине

Размотримо следеће типове.

# 1 - Пондерисани просек

Према овом постојећем акционару је омогућено право куповине акција по цени која узима у обзир промену старе и нове понуђене цене.

# 2 - Ратцхет

Према овом постојећем акционару је омогућено право да купује акције по новој нижој цени.

Предности права прече куповине

 • Посао постаје лако прикупљати средства од постојећих инвеститора у раној фази, ризичних капиталиста, јер су они већ упознати са компанијом.
 • Избегава трошкове дужне пажње, временских одлагања и прекомерних преговора са новим инвеститорима. Ако постојећи инвеститори пружају додатна средства, то штеди време управљања у потрази за новим инвеститорима.

Мане пречег права

 • Избегава проблем концентрације власништва само код неколико инвеститора у раној фази и омогућава предузећима да врше већу контролу над пословањем и ограничавају величину власништва појединачног инвеститора у послу
 • Помаже компанији да боље преговара са новим инвеститорима и налаже већу процену пословања него са постојећим инвеститорима.
 • Многи нови инвеститори намеравају да имају значајно власништво у послу и за то желе посвећеност управе. Постаје тешко обећати новом инвеститору да ће он / она моћи да стекне одређени проценат у случајевима када се ово право пружа инвеститорима у раној фази, јер је пословање неизвесно да ли рани инвеститори намеравају да остваре своја првенствена права.