Обичне акције (дефиниција) | Шта узрокује промене у непостојећим акцијама

Дефиниција обичних деоница

Обичне акције су акције које компанија издаје у сврху прикупљања средстава из јавних и приватних извора за свој рад, носи гласачка права и приказана је под власничким капиталом на страни пасиве биланса стања предузећа.

Такође се назива и обичне акције и представља власништво над главницом у компанији сразмерно броју обичних акција код сваког инвеститора. Она нема унапред утврђену дивиденду, тј. Акционари таквих акција не добијају обавезну дивиденду.

На Компанији је да исплати дивиденду ако се чини разборитим, гледајући на финансијско здравље Компаније. Свака обична акција представља глас у Друштву који се може користити током годишње скупштине и осталих скупштина Друштва за именовање директора, доношење различитих одлука акционара.

Пример - Рецимо да инвеститор држи 10.000 акција компаније ТНГ Инц., која има 5,00.000 акција у оптицају. Тако ће имати 10000/500000 = 2% власништва у Компанији.

Промена обичних деоница

Неколико обичних акција у власништву Компаније могу се временом променити ако се одлучи да предузме корпоративну акцију. Ове корпоративне акције могу бити:

# 1 - Поделите залихе

У случају поделе акција, акције Компаније су сломљене у неком омјеру попут 1: 2, што значи да ће сваки акционар који има једну акцију сада имати 2 акције.

# 2 - Обратна подела залиха

Код обрнутог подела залиха, 2 или више акција се удружују у једну акцију. Издавањем више акција, Компанија захтева да прикупи капитал може издати неколико акција на тржишту.

извор: геномевеб.цом

# 3 - Откуп

Ако Предузеће има довољно готовине и нема ресурсе за распоређивање, капитал може откупити акције од акционара по претежној тржишној цени, смањујући тако број обичних акција.

# 4 - Бонус акције

Друштво може издати акционарима бонус акције, што се може сматрати дивидендом на основу деоница.

извор: бусинесс-стандард.цом

Улагачи, док анализирају број издатих акција и промену броја током неког времена, треба да траже такве корпоративне акције које предузима Компанија.

Прос

  • Има право гласа. Дакле, инвеститори могу да бирају директоре одбора, да доносе одлуке о пословима Компаније
  • Ако се акцијама тргује на јавним берзама, акционари могу с лакоћом купити / продати акције на тржишту
  • Не постоје обавезе обичних акционара
  • Редовни акционари имају користи од капиталне добити и дивиденде коју даје Компанија
  • За предузећа која издају обичне акције је пресудан начин прикупљања капитала. Ово помаже Компанији да прошири своје пословање без повећања превише дуга. Висок дуг могао би бити ризичан за посао јер би власници дуга морали да га врате. Међутим, власницима обичних акција није потребно враћање. Међутим, Компанија може с њима поделити профит у виду дивиденде
  • Одређени број издатих акција је флексибилан јер Компанија може одлучити колико обичних дељених деоница жели да се пласира на тржиште на основу потреба. Може издати нове обичне акције, откупити неке од инвеститора, поделити их, издати бонус акције итд.

Цонс

  • Због колебљивости цена акција, тј. Цена обичних акција, акционари могу изгубити новац.
  • Компаније могу банкротирати због интерне преваре или пословног ризичног клађења; тако акционари могу изгубити целокупан капитал.
  • Не постоји унапред дефинисана дивиденда. Понекад би могле проћи године да би обични акционари остварили значајну добит од држања обичних акција Компаније.
  • У случају ликвидације Компаније, редовни акционари добијају преостали износ преостали након плаћања повериоцима.
  • Капитални инвеститор поседује врло мали удео у Компанији. Стога тешко да постоји било какав утицај на одлуку Компаније која користи гласачка права.

Ограничења

  • Постоји ограничена контрола над Компанијом и доношењем одлука.
  • Постоји ограничење да ли се дивиденда прима или не.
  • Цена може зависити и од учинка компаније и од спољних фактора.

Закључак

Обичне акције су акцијски капитал Компаније који Компанија издаје за прикупљање капитала. Они немају унапред дефинисану дивиденду. Даје власништво над Компанијом акционарима и додељује право гласа у стварима Компаније са 1 обичном акцијом која има по 1 глас.