Ностро рачун (Значење, примери) | Како то функционише?

Значење Ностро рачуна

Ностро рачун је рачун који банка неке државе држи у банци друге државе у страној валути и помаже банци која има рачун у банци друге државе путем поједностављења процеса размене и трговине за страну валуте.

Једноставним речима, односи се на рачун у страној банци успостављен преко домаће банке у одговарајућој земљи у жељеној валути. На пример, банка Кс у Индији има рачун код банке у И у САД-у у њиховој матичној валути, тј. „Доларима“. Банка углавном отвара Ностро рачун у другој банци у страној земљи где периодично постоји велики број девизних трансакција. Ови рачуни се не отварају у земљама које су на ограниченом списку или у којима се дешава минимална количина девизних трансакција. Алтернативно, за друге банке ће се сматрати а Востро рачун, тј. ваш рачун у нашим књигама рачуна.

Примери

Пример # 1

Државна банка Индије отвара рачун код америчке банке у Њујорку. Биће назван Ностро рачун за Државну банку Индије.

Пример # 2

Претпоставимо да банка А у САД мора да купи 1.00.000 евра од банке Б у Великој Британији. На датум поравнања, банка б ће пребацити 1.00.000 евра на Ностро рачун банке А у самој Великој Британији. Међутим, банка мора платити доларе за трансакције. Стога ће банка А пренети потребну суму у доларима на Ностро рачун банке б у Сједињеним Америчким Државама. Стога нема размене новца из једне земље у другу; међутим, трансакција се извршава глатко.

Пример # 3

Претпоставимо да појединац господин А жели да дозначи 1.00.000 америчких долара другој особи, Мр.Б, у САД-у. У овом случају, господин А ће се обратити својој матичној банци и затражити да отворе Ностро рачун у дописничкој банци у САД-у. Сада ће господин А платити ~ 65,00 000 (1 УСД = рс 65) домаћој банци на Ностро рачуну господина Б, а матична банка ће уплатити одговарајућој банци у САД 1,00 000 УСД на свој Востро рачун. Са тог рачуна дописна банка ће уплатити 1,00 000 УСД на лични рачун господина Б. На тај начин заправо не долази до кретања средстава из једне земље у другу. Ипак, трансакције пролазе и обе стране су задовољне. МрБ добија свој новац, а господин А отплаћује своје обавезе.

Предности

То је за онога ко брине о целокупном финансијском оквиру компаније или владе. Испод су неке од предности:

 • Новац можете да платите трећем лицу у вашој матичној валути без преузимања ризика промене курса.
 • Једноставно руковање јер је то пуки пренос средстава са једног рачуна на други у истој банци.
 • Омогућава чување средстава у страној валути.
 • Смањује прекомерни ризик флуктуације девизних курсева, јер се новац директно емитује другој страни, а да физички није био тамо.

Мане

Следе неки од недостатака:

 • Нижа каматна стопа у односу на штедњу или текући рачун.
 • Генерално скупље јер је то могућност коју пружа матична банка за несметано извршавање девизних трансакција.
 • Строге прописе и законе наметнуте за рад Ностро рачуна од стране савезне банке;
 • Отворена за цибераттацкс, који могу имати огроман утицај на новчане резерве банке ако буду хаковани.

Важне тачке

 • Домаће банке се често користе као старатељи за управљање пословањем банке у вези са девизним трансакцијама.
 • Банка признаје Ностро стање на рачуну као стање на терет код осталих банака и стога се евидентира као имовина банке у билансу стања.
 • Отвара га банка у оним земљама у којима је физичко присуство банке маргинално и било би тешко свакодневно комуницирати. Да би избегла ову нелагоду, банка отвара Ностро рачун у другој банци у страној држави у страној валути ради флексибилности и несметаног пословања.
 • Будући да је ово додатна и специјализована услуга коју банке пружају својим клијентима, она има трошак који је врло скуп и дозвољен је као пословни трошак у финансијским извештајима, јер се исти користи за извршавање пословних девизних трансакција.

Закључак

Ностро рачун је једна од најважнијих и кључних погодности које банке пружају клијентима да несметано обављају своје девизне трансакције. У модерно доба, Ностро и Востро рачуни су суштинске компоненте финансијског система, јер помажу у извршавању великих девизних трансакција, без физичког присуства у другим земљама.

То је специјализована служба коју је савезна банка увела за промоцију међународне трговине и финансијских трансакција ради подстицања раста пословања у будућности са лакоћом у нагодбама и механизмима плаћања. Ови рачуни долазе са одређеним правилима и прописима, а пријаве је потребно поднети статутарним телима у складу са наведеним датумима доспећа.