ППМТ функција у програму Екцел | Како се користи ППМТ у програму Екцел? |. | Примери

ППМТ функција Екцел

ППМТ функција у екцелу је финансијска функција која се користи за израчунавање исплате за дату главницу и вредност коју враћа ова функција је целобројна вредност. На пример, можете да користите функцију ППМТ да бисте добили главницу рате за први период, последњи период или било који период између.

Синтакса

Објашњење

Функција ППМТ у Екцелу има иста поља као и ППМТ у Екцелу, осим додатног поља - „Пер“

„Пер“ је одређени период исплате за који се жели израчунати износ који се плаћа главници. ФВ у Екцелу је необавезни аргумент, ако је изостављен, фв ​​поприма подразумевану вредност 0.

Како се користи функција ППМТ у програму Екцел? (са примерима)

Овде можете преузети овај ППМТ Екцел образац - ППМТ Екцел Темплате

Пример # 1

Ако треба да израчунамо исплате главнице за месеце 1 и 2 на зајам од 10.000 америчких долара, који треба да се исплати, отплаћујемо у потпуности након 3 године уз месечну уплату од 500 америчких долара. Камата се обрачунава по стопи од 5% годишње, а отплата кредита врши се на крају сваког месеца.

Да бисмо то израчунали, користићемо ппмт у екцелу.

Применом функције ППМТ са свим улазним вредностима, као што је приказано горе, за рату сваког месеца главницу за сваки месец

Слично томе, применом функције ППМТ и на друге периоде имамо главницу сваког периода као што је приказано у наставку

Као што видите горе, за сваки период основни износ који износи износ као износ зајма који износи 200000 УСД.

Пример # 2

Ако износ зајма износи 10.000 УСД са каматном стопом од 10%, а период зајма је 2 године, тада ће се износ главнице за месец дана зајма израчунати користећи ппмт у екцелу као што је приказано у наставку.

Коришћењем функције ППМТ израчунавамо износ главнице за 1 месец

Овде је фв необавезна и с обзиром да не постоји будућа вредност, узели смо је као 0, а тип је 0 јер се плаћање врши на крају месеца, чак и ако прескочимо последња два аргумента, добићемо жељени резултат

Ствари које треба запамтити

  • Улазна стопа мора бити доследна. Ако се исплате врше тромесечно, годишња каматна стопа ће се претворити у тромесечну стопу која је (стопа% / 4), а број периода треба претворити из година у квартал (= по * 4)
  • Према договору, вредност зајма (пв) уноси се као негативна вредност