Нето увозник (дефиниција, пример) | Како израчунати нето увоз?

Дефиниција нето увозника

Нето увозник односи се на државу чија је вредност увезених производа и услуга дужа од вредности извезених производа и услуга за дужи временски период, или другим речима, купује више од других земаља и продаје релативно мање.

Како израчунати нето увоз?

Нето увоз се може израчунати одређивањем укупне вредности извоза и увоза које је обавила нека земља, а затим једноставним упоређивањем резултата.

Може се израчунати у следећим корацима:

  • Корак 1 Треба израчунати укупан износ увоза који је држава извршила за одређени временски период.
  • Корак 2 Укупан износ извоза мора се израчунати за исту земљу и за исти временски период.
  • Корак: 3 Укупна вредност добијеног извоза мора се одбити од укупне вредности увоза, а добијени резултати приказаће нето увоз за земљу за тај одређени временски оквир.
Нето увоз = Укупна вредност увоза - Укупна вредност извоза

Пример нето увозника

Нето увоз се може израчунати упоређивањем укупне вредности увезене робе и услуга током одређеног временског периода са укупном вредношћу сличних производа и услуга извезених током тог временског периода.

Нето увоз = Укупан износ увезене робе и услуга - Укупан износ извезене робе и услуга

На пример, Сједињене Државе продале су 190 милијарди козметичких производа другим земљама у 2018. години, а исте године су купиле 560 милијарди козметичких производа од других земаља. Стога се, користећи горњу формулу за израчунавање нето увоза, утврђује да су нето увози козметичких производа Сједињених Држава за 2018. годину:

Решење:

Израчун нето увоза биће -

Нето увоз = 560 милијарди - 190 милијарди долара

= 370 милијарди долара

Зашто су Сједињене Државе нето увозник?

САД су остале нето увозник више деценија. У 2017. години Сједињене Државе увезле су 2,16 билиона долара, што га је учинило највећим увозником на свету за ту годину. Горе поменута земља извезла је 1,25 билиона долара што је на крају резултирало негативним трговинским билансом за исту. Стога је негативни трговински биланс Сједињених Држава износио 910 милијарди долара. Увоз САД се повећавао годишње просечном стопом од 0,04 процента у последњих пет година. Нето увоз који су Сједињене Државе извршиле 2012. године износио је 2,14 билиона долара, што је порасло на 2,16 трилиона америчких долара у 2017. години. Најновији увоз.

Предности

Земља која више воли увоз, а мање извоз у одређеном временском периоду често ће се сматрати нето увозницом. Бити нето увозник не мора нужно бити несрећна ствар. То такође може указивати на самодовољност земље. Осим самодовољности, ово такође може указивати на будуће стопе земље, стопу штедње итд.

  • Може надоградити животни стандард земље и њених грађана.
  • Увозом земља може добити приступ напредним технологијама и развити квалитетну робу и услуге.
  • Увозом, државе могу чак и да добављају робу и услуге по нижој стопи добијањем приступа различитим производима и услугама из различитих земаља.
  • Компаније широм света одлучују се за увоз његових производа и услуга, јер им то помаже да повећају своје профитне марже.
  • Боље могућности за успостављање плодних односа са страним извозницима.
  • Увоз такође омогућава учесницима да наиђу на боље могућности за раст и створе боље изгледе за будућност.

Мане

Бити увозник није увек негативна ствар; купите оперативни хронични и брзо растући трговински дефицит на дужи временски период може створити много проблема.

  • Нето увоз може довести до повећања стопа незапослености у земљама учесницама, јер ће се фокус више преусмерити на куповину производа и услуга из других земаља.
  • Увоз робе може проузроковати девизне губитке државама.
  • Нето увоз може довести до инфлације, јер ће то бити погођено локалном производном забринутошћу, јер ће бити све више и више куповина из других земаља.
  • Фокус на увоз чак може домаћим произвођачима проузроковати губитак посла, јер страна роба делује као замена за домаћу робу. Ово на крају може срушити укупну домаћу индустрију.
  • Веће ослањање на увоз може чак пореметити економију једне државе.
  • Увоз чак смањује девизне депозите што додатно слаби домаћу валуту и ​​доводи до инфлације.
  • Увоз може чак изазвати сукоб локалних вредности као резултат веће склоности друштвеним вредностима.
  • Увоз такође може довести до ерозије локалних тржишта и националних економија као резултат трговинског дефицита.

Закључак

Нето увозник је земља која је учествовала у већем увозу, а мање у извозу у одређеном временском периоду. Нето увоз се може израчунати смањењем укупне вредности извоза од укупне вредности увоза. Има свој низ предности и недостатака за земље учеснице, њихове грађане и економије у целини.

Може државама омогућити приступ бољим технологијама, бољим могућностима, стварању квалитетне робе и услуга итд., А истовремено може довести и до повећања незапослености, трговинског дефицита, сукоба домаћих вредности, поремећене економије итд.