Кредитно одобрење (значење, пример) | Шта је кредитни меморандум?

Шта је кредитно одобрење?

Кредитни меморандум или кредитно писмо је документ који продавац издаје купцу и делује као изворни документ за продајни дневник који купце обавештава да ће продавац смањити или одобрити износ који купац дугује продавцу у потраживањима од купаца. рачун продавца.

Компоненте

Слична је фактури на продајној фактури и садржи следеће компоненте, обично у индустрији оријентисаној на производ. Детаљи и детаљи у књизи кредита чине га значајним, а самим тим и употребу истог универзалног и глобално прихваћеног у свим секторима и индустријама на глобалном нивоу.

  1. Број наруџбенице (ПО)
  2. Услови плаћања и рачун
  3. Адреса за отпрему листе предмета
  4. Цена сваког предмета
  5. Количина сваке ставке.
  6. Датум куповине
  7. Укупна вредност трансакције
  8. Укупан износ с попустом у односу на сваки производ;

Испод је слика типичног формата кредитног одобрења. Горе наведене параметре можемо видети у одређеном формату.

Значај

Продавци користе ову дописницу уместо да користе попуст за уштеду новца. Када продавци желе да снизе цену за купца, то могу учинити само на нивоу фактуре. То је створило забуну у књигама рачуна продавца када је дужан да прати одређени производ који је снижен. Такође, током израчунавања резимеа пореза на промет тешко је разбити производе са попустом. Да би се избегло тако нејасно пословно писмо издаје се.

Снижење цене у допису биће одређено на нивоу производа, а такође је лако за трансакције. Продавац такође може лако пратити повраћај производа у случају кредитног одобрења.

Пример кредитног одобрења

Компанија А је производна компанија која испоручује робу компанији Б. Ове две компаније имају искуства и послују већ неко време. А је послао одређену количину робе у Б. Продајни тим А је примио нови ценовник производа. Нове цене су заправо ниже од прошлих цена. То може бити због различитих разлога попут смањења трошкова сировина, смањења општих трошкова итд.

Компанија би Б-у наплатила по прошлим ценама, а Б би очистио рачун или не. У оба сценарија, компанија А ће послати кредитни меморандум компанији Б наводећи да Б треба да смањи износ који дугују А, пад цене производа треба да буде поменути износ, а компанија А ће смањити исти износ у свом износу потраживања . Допис ће бити у супротном смеру ако су цене производа отпремљених у компанију Б порасле.

Обично се то види ако је клијент платио више или мање од стварне цене узете робе или услуге. То је документ припремљен за прилагођавање грешака у фактури о продаји, која је већ обрађена и послата купцу. Продавац ће обавестити купца колико је додатног износа уплатио у документ и може да га броји током следеће трансакције.

Зашто ће продавац користити кредитно одобрење?

  • Купац може продавачу вратити неколико или све купљене предмете.
  • Предмети који су испоручени могу бити неисправни, погрешне величине, боје; другим речима, испорука не испуњава очекивања купца.
  • Купац има нову врсту захтева за исту пошиљку од истог продавца.
  • Промена је цена предмета испоручених купцу.
  • Када је износ фактуре прецењен;
  • Попуст се не примењује правилно на производе.
  • Када се испоручена роба или производи покваре или оштете пре истека рока трајања;

Горе наведени разлози чине кредитни меморандум важним за обављање пословне трансакције куповине и продаје. Другим речима, кредитно одобрење је супротно од рачуна који генерише и купцу даје продавац производа или пружалац услуге. Осим ако се не издају фактуре, кредитна задужења не могу се заложити за ликвидацију.

Ограничења

  • Када се пријављујете за кредит, укупан број фактура треба да буде мањи или једнак 1000.
  • При опозиву кредитног одобрења, такође број рачуна мора бити мањи од 1000.
  • Његово издавање ће довести до прекомерне наплате за ублажавање превртања.
  • Трансакција такође узима у обзир етичко поверење између две стране у послу.
  • Купац се може погрешно расправљати о испорученој роби са једином сврхом да искористи кредитно одобрење.

Предности

  • Допис се креира једним кликом и лако га је документовати, уместо ручног уноса, што ће захтевати више времена и ХР.
  • Нема потребе да ручно стварате негативан приход за пројекте да бисте креирали кредитну белешку;
  • Појединачни унос који садржи све детаље о пословној трансакцији и тако је лако пратити у књизи рачуна;
  • У случају враћања производа с попустом, лако је када се уместо фактуре користи кредитно писмо.
  • То није ништа друго до примање фактуре на продају већ у потпуно супротном смеру у погледу књиге рачуна.
  • Смањио је број уноса у дневник на рачуну, што заузврат олакшава праћење и извештавање.

Закључак

Кредитни меморандум омогућава да се трансакције између купца и продавца одвијају углађеније. Можда ће доћи до неких трошкова, али у поређењу са предностима које има у поређењу са рачуном на рачуну, кредитно писмо је згодно. То може бити кредит или задужење у зависности од колебања цена од стварне цене. Волатилност цена производа временом ће одредити учесталост између две стране. Све у свему, може се закључити да кредитно одобрење, када се користи, продавцу олакшава враћање историје попуста на одређени производ. Продавац ће повећати или смањити своје потраживање, у зависности од укупног износа.