Размена дељења (Значење, пример) | Како замена деоница функционише у спајању и преузимањима?

Схаре Свап Значење

Размена деоница је да је то механизам којим се једна имовина заснована на капиталу размењује са другом имовином заснованом на капиталу на основу коефицијента размене у околностима спајања, преузимања или преузимања.

Како функционише размена дељења?

Током спајања и преузимања, компанија плаћа стицање циљане фирме на отвореном тржишту издавањем сопствених акција акционарима циљне фирме.

Нове акције се емитују на основу механизма конверзије који се заснива на следећим важним параметрима.

  1. Тренутна тржишна вредност циљне фирме
  2. Тренутна тржишна вредност предузећа издаваоца
  3. Премија коју компанија издавалац жели да додели акцијама циљне фирме на основу изгледа за раст
  4. Унапред дефинисани пресечни датум као цена акције је динамична цена која се мења сваког тренутка на тржишту на основу перцепције купца и продавца о преовлађујућој тржишној цени.

Пример размене деоница

Размотримо стицање велике ИТ компаније АБЦ. Има велики тржишни удео у САД-у, али занемарљиво присуство на европским тржиштима. Фирма тражи неоргански раст и разматра преузимање компаније КСИЗ која је добро присутна на европским тржиштима. АБЦ може да искористи своје огромне резерве готовине за стицање КСИЗ-а или може да уђе у уговор о замени акција нудећи посао својим акционарима на отвореном тржишту.

Али пре финализације посла, фирма мора да се побрине за одређене параметре као што су тренутна тржишна вредност, тренутна цена акције и датум пресека. Размотрите следећу табелу. Све цене су изражене у фунтама.

Као што је раније поменуто, фирма има две могућности за деоничаре циљне фирме. Они могу или отпустити своје акције на отвореном тржишту за 125 долара уз премију од 25 долара. Друга опција је да акционари могу заменити своје акције у омјеру 1: 8.

Предности

  • Највећа предност размене акција је у томе што ограничава готовинске трансакције. Чак је и компанијама богатим готовином тешко одвојити велику гомилу готовине за обављање трансакција за спајања и преузимања. Стога механизам размене акција без готовине помаже фирмама да елиминишу потребу за обављањем трансакција заснованих на готовини. То им помаже, с друге стране, уштедом трошкова позајмљивања и елиминисањем свих опортунитетних трошкова. За фирме везане за готовину то је благодат јер им помаже у коришћењу тренутне тржишне вредности њихове имовине за обављање таквих послова.
  • Механизам замене акција привлачи мање пореске обавезе и новооснована фирма може се спасити од надзора регулатора који често помно прате ове послове. У ствари, понекад нова структура предузећа много мање подлеже порезу, помажући предузећу стицаоцу да искористи ниске порезе. Важан фактор у том погледу је да је такав посао само размена капитала. Дакле, технички регулатори не могу да их класификују као трансакције које подлежу порезу.
  • У рачуноводственом смислу, фирма са новом структуром може имати користи од створене добре воље. Може имати користи од владе. будући да ће сада запошљавати више људи, може од својих клијената добити бољу премију и може боље преговарати са добављачима због повећаног удела на тржишту.

Мане

  • Постоји размена капитала у размени деоница - ака безготовинске трансакције. Када акције размењују акције, промотери, власници или велики акционари можда ће морати разводнити свој удео што доводи до разводњавања моћи у новоформираној ентитетској структури.
  • Као што је раније поменуто, због размене капитала, заинтересоване стране мање држе компанију. То би могло довести до мање добити за акционаре. За менаџмент то може довести до већих одлагања у извршавању одлука јер постоје нове странке чији пристанак сада постаје све важнији. У ствари, у одређеним сценаријима, новоформирана структура предузећа и сама може постати склона непријатељским преузимањима и преузимањима.

Ограничења

  • Помажући у непријатељским преузимањима, замена деоница може бити ноћна мора за управљање циљном фирмом. Они се могу набавити било када ако им је олакшано управљање компанијом. Стога економисти често критикују замену акција због тога што су капиталистички наклоњени и фаворизују богате.
  • Размена деоница има својствен синергијски ризик. Шта ако је новостворени ентитет превелик да би се одржао или упао у међусобни удео на тржишту или ако би довело до незадовољства радне снаге због контрастних радних култура. Такав сценарио може довести до катастрофалних резултата.

Важне напомене

  • Уговор о замени деоница има највећу примену у оквиру спајања и преузимања. Помаже вашој имовини (капиталу) да купи циљну фирму користећи капитал као валуту елиминишући све трошкове ношења или ризик трансакција заснованих на готовини.
  • Механизам функционише на начин да компанија преузме пружа акционарима циљане компаније уговор о одбацивању њихових акција у замену за нове акције издате од стране компаније стицаоца
  • Најчешће је то не повољан положај за акционаре циљане компаније јер они добију премију. За акционаре компаније стицаоца, то краткорочно доводи до умањења унутрашње вредности удела
  • Најчешће се игнорише, али једнако тако, најважнији је ризик синергије који је својствен уговору о замени деоница. Ово деле акционари обе фирме.

Закључак

За компаније богате готовином, замена деоница може бити механизам за непријатељска преузимања циљних фирми које су атрактивне због њихове могућности стварања профита и предвиђених могућности раста, али њихово руководство није спремно за ширење пословања. Акционари таквих фирми биће више него заинтересовани да продају своје акције фирми купцу на отвореном тржишту. Према томе, размена деоница обезбеђује далекосежни механизам за промену управљања склоног ризику са оријентисаним на раст, агресивним и тржишно оријентисаним управљањем.