Формула брзине новца | Како израчунати? (са примерима)

Формула за израчунавање брзине новца

Брзина новца односи се на учесталост којом се јединица валуте може заменити за куповину робе и услуга које се производе у земљи током одређеног временског периода, тј. То је број пута када се кретање новца креће из једне од ентитета другом ентитету.

Формула за брзину новца може се израчунати:

Брзина новца = НГДП /САМ

Где,

  • НГДП = Номинални бруто домаћи производ - Номинални бруто домаћи производ ће се прво израчунати или методом издатака или методом дохотка или методом фактора производње.
  • АМ = Просечна количина новца која кружи у земљи. Ову цифру можете добити у централној банци земље.

Примери

Овај образац брзине формуле брзине новца можете преузети овде - Екцел образац брзине новца

Пример # 1

Узмите у обзир номинални БДП земље И 2,525 долара, а просечан износ новчаног промета у економији 1345 долара. На основу горе наведених података, потребно је да израчунате брзину новца.

Решење

Дати су нам и номинални бруто домаћи производ и просечни оптицај новца, можемо да користимо доњу формулу за израчунавање брзине новца. За израчунавање брзине новца користите доленаведене податке

Према томе, прорачун брзине новца је следећи,

=2525.00/1345.00

Брзина новца ће бити -

  • Брзина новца = 1.8773

Према томе, брзина новца је 1.8773.

Пример # 2

Ст. Мартеен је врло мало острво у близини карипског острва. Просечно становништво на острву је 41.109, према последњим доступним подацима пописа. Под претпоставком да просечна количина новца која се месечно чува по појединцу износи 1.000 УСД. Номинални БДП земље по најновијим јавно доступним подацима износи 1,394 милијарде долара. Од министра финансија затражено је да израчуна новчану брзину земље, јер просечни раст није прешао 2% за неки од последњих периода. Министру је саветовано да повећа понуду новца у привреди ако је брзина новца испод 50.

На основу горњих детаља од вас се тражи да израчунате брзину новца и коментаришете да ли би било потребно још штампања новца?

Решење

Номинални бруто домаћи производ добијамо у износу од 1,394 милијарде УСД, а просечни новчани промет израчунаваће се према доле:

Просечни оптицај новца може се израчунати користећи доњу формулу као,

Просечна сума новца по особи у привреди к становништво земље

=41109.00*1000.00

  • Просечан оптицај новца = 41109000,00

Према томе, прорачун брзине новца је следећи,

=1394000000.00/41109000.00

Брзина новца ће бити -

  • Брзина новца = 33,91

Према томе, брзина новца је 33,91, а пошто је испод 50, од ​​земље ће се тражити да штампа више новца.

Пример # 3

Економија З је посебна економија и због недавног рата уништена је, а две особе након 3 месеца рата су одлучиле да започну посао. Једна особа која се зове Кс започела је посао са храном, а друга особа која се зове И кренула је са одећом. Следеће трансакције су се догодиле током првог месеца те године када су у почетку имале 300 долара:

  • Кс купује храну за 150 долара од И.
  • Кс поново купује храну за 150 долара.
  • Тада И купује крпу од Кс за 200 долара.
  • Тада И купује крпу за своју породицу од Кс-а за 100 долара.

Они настављају ове трансакције и наредних 11 месеци.

На основу горе наведених информација, потребно је да израчунате брзину новца за ову економију у којој су тренутно само 2 трговца.

Решење

Номинални БДП би износио 300 к 12 УСД, што је 3.600 УСД као номинални БДП. Просечан новац који је економија имала је 300 долара.

Према томе, прорачун брзине новца је следећи,

=3600.00/300.00

Брзина новца ће бити -

  • Брзина новца = 12

Према томе, брзина новца је 12.

Калкулатор

Можете да користите овај калкулатор формуле брзине новца

Номинални бруто домаћи производ
Просечна количина новца која кружи у земљи
Формула брзине новца
 

Формула брзине новца =
Номинални бруто домаћи производ
=
Просечна количина новца која кружи у земљи
0
=0
0

Релевантност и употреба

Економисти имају различита мишљења да ли се концепт брзине новца заиста може користити за мерење здравља земље или, прецизније, инфлаторни притисак. Неки монетаристи који тврде да током промене очекивања брзина новца може остати стабилна, али када дође до промене у понуди новца која ће променити тржишна очекивања, а одсад ће то такође утицати на инфлацију и брзину новца. Узмимо пример, када долази до повећања понуде новца, што би теоретски такође требало да доведе до сразмерног повећања цена, јер постоји већа понуда новца који ће јурити за сличним нивоом услуга и добара у земљи.

Тада ће бити обратно са смањењем понуде новца. С друге стране, неки критичари тврде да брзина новца није врло стабилна да би се стално мењала, а цене ће бити отпорне на промене, што ће резултирати индиректном везом и слабијом везом између инфлације и понуде новца у кратком року временски период.

 Ако се повећа понуда новца, али дође до смањења брзине, тада би БДП могао чак да опада или остане исти. Ако се понуда новца не повећа, али се брзина новца повећа, тада би БДП могао порасти.