Дим сум обвезнице (значење, фактори) | Шта су обвезнице дим сум?

Шта су обвезнице дим сум?

Дим сум обвезнице су фиксни дужнички инструменти деноминовани у кинеским ренминбијима уместо у локалној валути и прилично популарни у хонгконгу. Они су прилично атрактивни за инвеститоре заинтересоване за држање емисија дуга деноминованих у јуанима, али нису у могућности то учинити због све веће регулације кинеског унутрашњег дуга. Ове обвезнице могу продати како домаћи, тако и страни субјекти, укључујући корпорације, финансијске институције и државу.

Како је то постојало?

Кинеске власти активно промовишу развој офшор тржишта обвезница. Због ограничења која се намећу на прилив и одлив капитала, многе земље су прикупиле средства издавањем ових обвезница.

Како је ренминби ушао на глобална тржишта, потражња је драстично порасла од земаља попут Тајвана, Лондона, Сингапура и Франкфурта које су такође дозволиле издавање ренминби обвезница. Међутим, Хонг Конг се и даље сматра највећим издаваоцем обвезница са сумом.

Карактеристике дим сум обвезница

Неке од карактеристика су следеће:

  • Кредитни рејтинг је често необвезан и вођен тржиштем за ове обвезнице, мада је рејтинг све важнији фактор на којем се заснивају одлуке инвеститора. Приступ рејтингу ове обвезнице је генерално сличан осталим офшор обвезницама које су издале кинеске корпорације, без обзира на валуту.
  • Одобрење регулаторног тела за издавање обвезница са сумом није обавезно у зависности од одређених околности.
  • Примењује се хонгконшки закон који уређује издавање ових обвезница.
  • Инвеститор у обвезнице са сумом је мали и још увек се развија. укључује комерцијалне банке, клијенте из приватног банкарства, међународне инвеститоре у поређењу са америчким тржиштем обвезница које има веома велику и разнолику институционалну базу инвеститора.
  • Ликвидност ових обвезница је умерена и развија се, мада је секундарно тржиште још увек у фази развоја са слабом ликвидношћу.
  • Рок трајања ових обвезница углавном се креће до три године или мање, јер већина емитената обвезница са пригушеним сумом прикупља ренминби фондове за подршку текућим инвестиционим пројектима или за окупљање свакодневног радног капитала.
  • Споразум је опуштен за издаваче високих приноса, али постоји велика потражња и све већи тржишни притисак за чвршће уговоре издавача високих приноса.
  • Механизам заштите инвеститора (нпр. Састанак инвеститора, одговорности повереника) и даље се развија у поређењу са америчким тржиштем обвезница које је прилично ефикасно и има доказане резултате.
  • Да би олакшале издавање обвезница са кратким сумама, кинеске фирме су основале подружнице или СПВ да би прикупиле кинески јуан на офшор тржишту.

Фактори који утичу на потражњу обвезница са сум сумом

Следе фактори који утичу на потражњу за овим обвезницама.

  • Диференцијал приноса: Снажна потражња за обвезницама са кратким сумама потиснула је принос корпоративних обвезница на необично ниже нивое, а кредитни распон се сузио са позитивног у 2013-14 на негативног у 2015-2016.
  • Коришћење средстава: Један од главних мотива издавања фондова ренминби био је финансирање директних инвестиција у иностранству. Да би превазишли проблем неусклађености валута, неки издаваоци обвезница са сумњивим износом могу на девизном тржишту заменити ренминби у америчке доларе.
  • Флуктуација курса: Апрецијација кинеског јуана подржала је спољно финансирање коришћењем обвезница са сумом, док је депрецијација довела до пада емисионих активности.
  • Хедгинг Трошкови: такође утичу на издавање обвезница са сумом и утичу на укупне трошкове финансирања.

Предности

Различите предности су следеће:

  • Због своје високе доступности тржиште обвезница са кратким сумама постало је алтернативна платформа за прикупљање средстава од ренминбија за међународне емитенте која помаже у промоцији спољне употребе валуте од стране глобалних фирми.
  • Континуирано издавање офшор обвезница ренминбија од стране Министарства финансија успоставило је референтну криву приноса која се назива обвезнице са сум сумом да би се мерио њен учинак.
  • Због одсуства ограничења на врсту издавалаца на тржишту обвезница са сумом сумом, профил издаваоца је прилично разнолик, почев од малих издавача до мултинационалних компанија. Небанкарске финансијске компаније и програмери некретнина такође су активни издавачи на офшор тржиштима обвезница ренминбија. Програмери често узимају подршку тржишта обвезница са кратким сумом када ликвидност пресуши на обалним тржиштима. Хонгконшки програмери често користе та средства за финансирање својих грађевинских пројеката на копненом тржишту.
  • Потражња за овом обвезницом углавном укључује потребу за страним компанијама да подрже пословање на копненом тржишту и од фирми да подрже спољне директне инвестиције. Ово тржиште је играло важну улогу у откривању цена и деловало је као посредник за ренминби фондове између копнених и оффсхоре тржишта.
  • Велике мултинационалне компаније попут МцДоналд'с-а, Унилевер је учествовао као издавалац обвезница са сумом сумом, прикупљајући капитал за финансирање своје опреме, проширење и постављање производних погона. због јаког кредитног квалитета и велике потражње за ренминби обвезницама, стопа купона је прилично нижа у поређењу са ААА обвезницама сличног рока доспећа.

Мане

Различити недостаци су следећи:

  • Два главна фактора која доводе до пада обвезница са кратким сумом била су то што су инвеститори очекивали да ће ренминби континуирано расти према долару, а Кина је у фази економског раста у очекивању да ће тренутни принос континуирано расти што резултира огромном добити, а тиме и потражњом јер су се ове обвезнице увелико повећале.
  • Међутим, у 2014. години перформансе ренминбија биле су погоршане у поређењу са доларом, што је резултирало великим губицима у инвеститорима јер је принос валуте постао негативан, што је смањило атрактивност ренминби обвезница. Одговарајући пад офшор депозита ренминбија такође је значио да има мање извора ренминбија који се могу уложити у офшор обвезнице. Како је кинеска економија забележила успоравање економског раста, каматне стопе су драстично опале за све обвезнице. Смањен принос у комбинацији са депресијацијом валуте значи да је очекивани принос на многе обвезнице низак до негативан.
  • Бруто емисија ових обвезница драстично се смањила последњих година због фактора као што су повећана волатилност, спор економски раст Кине.
  • Постојала је огромна разлика у приносу између копнених и оффсхоре тржишта због различитих преовлађујућих услова тражње и понуде, ликвидности тржишта и монетарних услова, док је у исто време могућност арбитраже без ризика била ограничена због прекомерне контроле капитала од стране Кине.

Закључак

Обвезнице дим сум су играле веома важну улогу повећавајући учешће међународних издавалаца у прикупљању офшор фондова ренминби за подршку њиховом пословању и инвестиционим активностима.