Формула профитне марже | Како израчунати омјер профитне марже?

Шта је формула профитне марже?

Формула профитне марже мери износ који је компанија зарадила (зараду) у односу на сваки долар остварене продаје. Укратко, профитна маржа даје разумевање процента продаје, који остаје након што компанија плати трошкове.

Постоје три важне метрике профитне марже, које укључују бруто профитну маржу, оперативну маржу и нето профитну маржу. То је један од значајних односа компаније јер сваки инвеститор или потенцијални инвеститор користи овај однос да би знао финансијски положај компаније.

Формула профитне марже

Однос профитне марже може се израчунати на следећи начин:

Формула бруто марже = Бруто добит / нето продаја к 100
  • Формула бруто профитне марже изведена је одузимањем цене продате робе од укупног прихода.
Однос оперативне марже = Оперативна добит / нето продаја к 100
  • Оперативни профит се добија одузимањем свих трошкова продате робе, амортизације и амортизације током периода, као и свих осталих релевантних трошкова од укупног прихода.
Однос нето марже = нето приход / нето продаја к 100
  • Нето приход се добија одузимањем укупних трошкова од укупних прихода минус, и то је обично последњи број који се наводи у билансу успеха.
  • Нето продаја израчунава се одузимањем било ког приноса од броја бруто продаје.

Тумачење профитне марже

# 1 - бруто добит

То је један од најједноставнијих показатеља профитабилности јер дефинише да је добит сав приход који остаје након одбитка само трошкова продате робе (ЦОГС). Трошкови продате робе укључују само оне трошкове који су повезани са производњом или производњом продајних предмета директно као што су сировине и наднице рада потребне за састављање или израду робе.

Ова цифра не узима у обзир друге ствари као било који од издатака за дуг, режијске трошкове, порезе итд. Овај однос упоређује бруто добит коју је предузеће остварило са укупним приходом, који одражава проценат задржаног прихода као добит након предузећа плаћа трошкове производње.

# 2 - Оперативни профит

То је мало сложена метрика у поређењу са формулом омјера бруто добити, јер узима у обзир све опште трошкове потребне за вођење посла, попут административних, оперативних и продајних трошкова. Ова бројка, међутим, искључује неоперативне трошкове попут дуга, пореза итд., Али истовремено укључује трошкове амортизације и имовине који се односе на имовину.

То је однос профитабилности на средњем нивоу, који одражава проценат прихода који се задржава као профит након што компанија плати трошкове производње и све режијске трошкове који су потребни за вођење посла. Овај однос такође индиректно помаже у одређивању да ли је предузеће способно да добро управља својим трошковима у односу на нето продају и због чега компанија покушава да постигне већи оперативни однос.

# 3 - Нето добит

Овај однос одражава укупан резидуални приход, који остаје након што се од оперативне добити одузму сви ван оперативни трошкови, као што су трошкови дуга и необични једнократни трошкови. Додаје се сав додатни приход остварен од операција, које нису примарне операције попут рачуна од продаје имовине.

Ови показатељи се најбоље користе за поређење компанија сличних величина које се налазе у истој индустрији. Такође, ови показатељи се ефикасно користе за мерење прошлих перформанси компаније.

Примери израчунавања профитне марже

Погледајмо неколико једноставних до напредних примера израчунавања профитне марже да бисмо је боље разумели.

Овај образац формуле добитне формуле Екцел можете преузети овде - Екцел образац формуле профитне марже

Пример # 1

За обрачунску годину која се завршава 31. децембра 2019. компанија Кс Лтд има приход од 2.000.000 УСД. Бруто добит и оперативни профит компаније износе 1.200.000, односно 400.000 долара. Нето добит за годину износила је 200.000 америчких долара. Израчунајте профитне марже користећи формулу профитне марже.

Решење

За израчунавање профитне марже користите следеће податке

Однос бруто профитне марже

Бруто маржа се може израчунати користећи горњу формулу као,

  • Бруто маржа = 1.200.000 УСД / 2.000.000 УСД к 100

Однос бруто профитне марже биће -

  • Однос бруто профитне марже = 60%

Формула односа марже оперативне добити

Оперативна маржа се може израчунати користећи горњу формулу као,

  • Однос марже оперативне добити = 400.000 УСД / 2.000.000 УСД к 100

Однос марже оперативне добити биће -

  • Однос марже оперативне добити = 20%

Однос марже нето добити

Нето маржа се може израчунати користећи горњу формулу као,

  • Однос нето профитне марже = 200.000 УСД / 2.000.000 УСД к 100

Однос марже нето добити биће -

  • Однос марже нето добити = 10%

Рачунати показатељи показују снажне бруто, оперативне и нето марже. Здраве марже профита у горенаведеном примеру омогућиле су компанији Кс доо да одржи пристојан профит уз испуњавање свих финансијских обавеза.

Пример # 2

Компанија И има следећу трансакцију за годину која се завршава 31. децембра 2018. Израчунајте профитну маржу.

За израчунавање профитне марже користите следеће податке.

Решење

Однос бруто профитне марже

  • Однос бруто профитне марже = 200.000 УСД / 500.000 УСД к 100

Однос бруто профитне марже биће -

  • Однос бруто профитне марже = 40%

Однос марже оперативне добити

  • Однос марже оперативне добити = 90.000 УСД / 500.000 УСД к 100

Однос марже оперативне добити биће -

  • Однос марже оперативне добити = 18%

Однос марже нето добити

  • Однос нето профитне марже = 65.000 УСД / 500.000 УСД к 100

Однос марже нето добити биће -

  • Однос марже нето добити = 13%

Горњи пример показује да Цомпани И доо има позитивне бруто, оперативне и нето марже и да је стога у стању да покрије све своје трошкове.

Релевантност и употреба

Повериоци, инвеститори и друге заинтересоване стране користе ове показатеље да мере колико је ефикасно предузеће у стању да своју продају претвори у приход. Инвеститори компаније желе да буду сигурни да је добит коју је компанија зарадила довољно висока да би им се могле делити дивиденде; управа користи ове показатеље да би се уверила у рад предузећа, тј. профит је довољно висок да обезбеди исправан рад пословања компаније, повериоци морају бити сигурни да је профит предузећа довољно висок за повраћај зајмова. Дакле, све заинтересоване стране желе да знају да компанија ефикасно ради. Ако су профитне марже изузетно ниске, онда то показује да су трошкови компаније превисоки у поређењу са продајом, а управа би требало да финансира и смањи трошкове.