Економски раст наспрам економског развоја | Топ 10 разлика

Разлика између економског раста и економског развоја

Економски раст је конзервативан концепт и означава пораст стварног нивоа производње у нацији због пораста квалитета ресурса, док економски развој је релативно нормативни концепт и означава побољшање животног стандарда појединца и потребе за самопоштовањем.

Шта је економски раст?

Квантитативна мера узима у обзир пораст производње произведене у економији / нацији у одређеном периоду у њеној новчаној вредности.

Кључни параметри економског раста у било којој економији су њен бруто домаћи производ (БДП) и бруто национални производ који помаже у мерењу стварне величине привреде. На пример, кажемо да је БДП Индије 2,8 билиона УСД (номинална вредност) и заузео је 6. место у свету, док је БДП Сједињених Америчких Држава 19,3 билиона УСД и рангиран као један.

То показује колико је производња роба и услуга порасла у односу на прошлу годину на квантитативни начин. Има много параметара за мерење, а мало их је као у наставку:

  • Људски ресурси
  • Природни ресурси
  • Напредак у технологији
  • Формирање капитала
  • Политички и социјално-економски фактори

Шта је економски развој?

Економски развој пројектује ширу слику економије која узима у обзир повећање нивоа производње или производње једне економије заједно са побољшањем животног стандарда њених грађана. Више се фокусира на социоекономске факторе, а не само на квантитативни пораст производње.

Економски развој је квалитативна мера која мери побољшање технологије, реформе рада, раст животног стандарда, шире институционалне промене у економији.

ХДИ индекс (Људски развој) прикладно је средство за мерење стварног развоја у привреди и на основу тога ниједна земља није рангирана, јер укључује укупни развој у погледу животног стандарда БДП-а по глави становника, животних услова, државних објеката, могућности запошљавања, самозапослености -поштовање свог народа и још много других реформи / промена у основној економији.

Инфографика

Кључне разлике

  • Према економисти Амартии Сен, економски раст је један од аспеката економског развоја. Такође, Уједињене нације то виде као „Економски развој се фокусира не само на човекове материјалистичке потребе, већ се фокусира на укупан развој или раст животног стандарда.
  • Једноставно речено, економски раст је један од аспеката економског развоја.
  • Економски раст се може израчунати у одређеном временском периоду, док је економски развој непрекидни / континуирани процес који све више и више усмјерава напредак у живот појединаца.
  • Економски развој је више повезан са земљама у развоју попут Индије, Бангладеша, Јужне Африке, где мери побољшање ХДИ индекса, док је економски раст, осим тога, повезан са развијеним земљама, али његови параметри се могу применити и на земље у развоју, јер ти параметри укључују БДП, БДП , СДИ улагања итд.
  • Економски раст одражава позитивне промене у привреди, док економски развој одражава стварне промене у привреди.
  • Економски раст је квантитативни фактор који мери колики је укупан производ или производња земље, док је економски развој квалитативни фактор који наглашава побољшање квалитета животног стандарда њеног становништва.

Поређење главе до главе

ПоређењеЕкономски растЕкономски развој
Дефиниција / ЗначењеТо је позитивна квантитативна промена у производњи привреде у одређеном временском периодуРазматра се раст производње у економији заједно са напретком ХДИ индекса који узима у обзир раст животног стандарда, напредак у технологији и укупни индекс среће нације.
КонцептЕкономски раст је концепт „ужи“Економски развој је „шири“ концепт
Природа приступаКвантитативне природеКвалитативне природе
ОбимПораст параметара као што су БДП, БДП, СДИ, ФИИ итд.Повећање стопе очекиваног живота, новорођенчади, побољшање стопе писмености, стопе смртности новорођенчади и стопе сиромаштва итд.
Мандат / мандатКраткорочни у природиДугорочне природе
ПрименљивостРазвијена нацијаЕкономије у развоју
Технике мерењаПовећање националног дохоткаПовећање реалног националног дохотка, тј. Дохотка по становнику
Учесталост појављивањаУ одређеном временском периодуКонтинуирани процес
Владина помоћТо је аутоматски поступак, па можда неће бити потребна владина подршка / помоћ или интервенцијаУ великој мери зависи од владине интервенције, јер укључује широко распрострањене промене политике, па без владине интервенције то није могуће
Расподела богатстваЕкономски раст не наглашава правичну и једнаку расподелу богатства / дохотка међу свим људима.Фокусира се на уравнотежену и правичну расподелу богатства међу свим појединцима и покушава да подигне друштва која су прешла на старију верзију.

Закључак

Па из горње дискусије и знања можемо јасно рећи да је економски развој већи концепт, а економски раст његова подскупина. Или другим речима, сам економски развој укључује економски раст, јер први укључује веће параметре који сами повећавају економски раст економије.