Банке у УАЕ | Преглед и водич за 10 најбољих банака у УАЕ

Преглед банака у УАЕ

Централна банка УАЕ је примарни регулатор банкарског система у УАЕ. Централна банка је одговорна за формулисање и спровођење банкарске, кредитне и монетарне политике широм УАЕ. Одржава златне и девизне резерве и делује као банка банака које послују у УАЕ. Централна банка служи као финансијски агент државе.

Комерцијалне банке у УАЕ су две главне категорије:

  1. Локално укључене банке: Реч је о јавним акционарским компанијама лиценцираним у складу са одредбама закона Уније (10) из 1980
  2. Филијале страних банака: Ове банке су добиле дозволу Централне банке за рад у региону у складу са законом

У УАЕ постоји 46 комерцијалних локалних банака. Банкама у УАЕ доминирају локалне банке у власништву влада различитих Емирата.

Најбоље банке у УАЕ пружају клијентима разне финансијске услуге попут решења за приватно банкарство, комерцијално банкарство, зајмове, кредитне картице, управљање имовином, инвестиционо банкарство, исламско банкарство итд. Исламско банкарство се у региону знатно проширило са 7 наменских банака које пружају исламско банкарство производи који су у складу са шеријатом и друге банке почеле су пружати услуге исламског банкарства.

Топ 10 банака у УАЕ

Ево листе 10 најбољих банака у УАЕ -

# 1. Прва банка Абу Дабија:

То је највећа банка у УАЕ која је настала спајањем две банке - Националне банке Абу Дабија (НБАД) и Прве заливске банке 2017. Ова главна банка има седиште у Абу Дабију и пружа услуге у корпоративним, малопродајним, приватним и Исламске банкарске услуге. Банка има активу од 183 милијарде америчких долара од 2017. године.

# 2. Емирати НБД:

Емиратес НБД је основан у октобру 2007. године након спајања Емиратес Банк Интернатионал (ЕБИ) и Националне банке Дубаија (НБД) формирајући једну од највећих група у УАЕ. Седиште банке је у Дубаију. Банке пружају пуно услуга клијентима и послују кроз различите пословне јединице - малопродају и управљање богатством, велепродају, исламско банкарство, инвестиционо банкарство, хипотеке и кредитне картице.

# 3. Комерцијална банка Абу Дабија (АДЦБ):

Комерцијална банка Абу Дабија има седиште у Абу Дабију. Влада Абу Дабија држи 65% удела у Банци формираној 1985. године спајањем три банке. Са укупном активом од 70,32 милијарди америчких долара, Банка пружа услуге за становништво, комерцијалне услуге, исламско банкарство и финансије кроз своје различите сегменте пословања.

# 4. Дубаи Исламска банка:

Дубаи Исламиц Банк основана је 1975. године као прва исламска банка са принципима ислама у својим банкарским праксама. То је уједно и највећа исламска банка у УАЕ. Сједиште банке је у Дубаију. Будући да је прва исламска банка, она делује као носилац бакље за банке у складу са шеријатом које пружају друге банке широм света и промовише иновативни асортиман производа у складу са шеријатским законом. Банка има много пословних сегмената који укључују потрошачко банкарство, корпоративно банкарство, развој некретнина, трезор итд.

# 5. Унион Натионал Банк:

Унион Натионал Банк је водећа домаћа банка у УАЕ основана 1982. године са седиштем у Абу Дабију. Банка је у заједничком власништву владе Абу Дабија и Дубаија. Банка има Сектор за међународне и финансијске институције, заједно са Одељењем за трезор и инвестиције. Банка пружа различите финансијске производе и услуге плаћеним појединцима, самозапосленом особљу, појединцима са високим нето приходом и пословним субјектима у УАЕ. Банка такође има прекоокеанске канцеларије у Египту, Катару, Кувајту и представништво у Кини.

# 6. Исламска банка Абу Дабија:

Јавно акционарско друштво, Абу Даби Исламска банка је исламска банка са седиштем у Абу Дабију. Основана је 20. маја 1997. године, Банка је зајмодавац у складу са шеријатом и пружа личне, пословне, приватне и корпоративне банкарске услуге. Послује кроз своје пословне сегменте - глобално банкарство са становништвом, глобално банкарство на велико, приватно банкарство, трезор, некретнине итд. Банка је присутна у иностранству у Египту, Ираку, Саудијској Арабији и Великој Британији.

# 7. Народна банка Рас Ал-Кхаимах (РАКБАНК):

Народна банка Рас Ал-Кхаимах или позната под својим трговачким именом РАКБАНК. Банка је основана 1976. године, а седиште јој је у емирату Рас Ал-Кхаимах. 52,8% банке је у власништву владе Рас Ал-Кхаимах. Банка пружа услуге становништву и предузећима у УАЕ за малопродају и комерцијалне услуге. Банка је награђена СМЕ банком године ’награду Арабиан Бусинесс СтартУп Авардс 2016 и наградом за најбољи интернет банкарски производ године на Блиском истоку Тхе Асиан Банкер.

# 8. Национална банка Фујаирах:

Национална банка Фујаирах је комерцијална банка основана 1982. године са седиштем у Фујаирах-у, УАЕ. Банка и њена подружница добили су следећа признања на награду Банкер Миддле Еаст УАЕ Продуцт Авард за 2017. годину

  • Најбоља корисничка услуга - корпоративно и инвестиционо банкарство;
  • Најбоље управљање ризницом,
  • Најбоља услуга Интернет банкарства за МСП,
  • Најбоља понуда за финансирање трговине за мала и средња предузећа и
  • Најбоља корпоративна саветодавна служба

# 9. Масхрек:

Масхрек банка основана је 1967. године са седиштем у Дубаију. То је најстарија и највећа банка у приватном власништву у УАЕ. Банка је придружена компанија ХСБЦ банке. Својим клијентима пружа банкарство са становништвом, комерцијално банкарство, инвестиционо банкарство, укључујући корпоративне финансије и инвестиционо саветовање о спајањима и преузимањима, почетно у јавној понуди и преузимању уговора, управљање имовином, исламско банкарство, брокерске услуге. Банка је прва у УАЕ издала дебитне картице, поставила банкомате и увела потрошачке кредите. Широко је присутно на глобалном нивоу у земљама попут Катара, Кувајта, Египта и Бахреина.

# 10. Комерцијална банка Дубаија (ЦБД):

Комерцијална банка Дубаија основана је 1969. године са седиштем у Деири, Дубаи. Банка пружа разне услуге попут корпоративног банкарства, комерцијалног банкарства, личног банкарства, исламског банкарства и друге услуге финансијске подршке.