Гиффен Гоодс (Значење, пример) | Кључне карактеристике робе Гиффен

Гиффен Роба Значење

Гиффен добра су она чија крива тражње није у складу са „првим правилом потражње“, тј. Цена и количина тражене од Гиффен робе су у обрнутом међусобном односу, за разлику од друге робе, где су цена и количина која се тражи позитивно повезани. Они су инфериорна роба без замене. Они су добили име по шкотском статистичару, господину Роберту Гиффену.

Класичан пример гифенске робе је пример хлеба, који су сиромашни више трошили како му је цена расла. То су инфериорна добра, али то нису нормална инфериорна добра, чија потражња опада чим се приход повећа. На пример, људи би купили више иПхонеа него што су Кинези направили телефон када се осећају богатијима. Будући да се количина која се захтева за Гиффен робу повећава са порастом цене робе, то доводи до нагнуте криве потражње за Гиффен робом.

Крива потражње за Гиффен робом дата је у наставку, оса к графикона означава количину која се захтева за робу, а и оса означава цену робе. Како се цена добра повећава, тако се и потражња за добром повећава, што доводи до кретања удесно у линији тражње, а самим тим и у линији тражње, као што је приказано на доњој кривој, нагнуто.

Пример робе Гиффен

Концепт Гиффен робе може се боље разумети на примеру стварног живота. Претпоставимо да купац има две могућности на избор, тј. Хамбургер и кромпир и буџет од 20 долара за храну. Цена кромпира је 1,00 долара, а хамбургер 5 долара сваки, а купац намерава да купи храну за пет дана од 20 долара колико има.

По датом нивоу цена, купац ће намеравати да купи 10 кромпира, коштајући га 10 долара и 2 хамбургера, коштајући га 10 долара. На тај начин, његова потрошња би била равномерно распоређена јер би могао да има 2 кромпира дневно током 5 дана и 2 хамбургера у периоду од 5 дана. Дате количине су задовољавајуће, на основу просечне потрошње појединца.

Претпоставимо сада да је цена кромпира порасла на 2,00 долара и да се цена хамбургера није променила, купац и даље може да одлучи да потроши 10 долара на куповину 2 хамбургера и сналази се са 5 уместо 10 кромпира, али то му не би било довољно и могао би га оставити гладног. Стога би радије одлучио да смањи потрошњу хамбургера на 1, а број кромпира повећа на 7.

Ако кромпир буде сведок даљег раста цена, рецимо на 2,50 долара, купац ће морати додатно смањити потрошњу хамбургера и свој целокупни буџет од 20 долара издвојити за куповину кромпира. Тако би могао да купи 8 кромпира у свом буџету од 20 долара и нула хамбургера, а таква количина кромпира биће му довољна.

Следеће табеле резимирају горе наведени пример хамбургера и кромпира:

Важно је напоменути да су сва Гиффен добра инфериорна роба, али нису сва инфериорна добра Гиффен роба.

Услови за категоризацију робе као Гиффен

Постоје одређени услови које добро мора испунити да би се могло категорисати као Гиффен добро:

# 1 - То мора бити инфериорно добро

 Најважнији услов да би се роба могла класификовати као Гиффен роба је да се њена потрошња повећа са смањењем буџета и када се потрошач суочи са недостатком буџета, потрошач ће трошити више инфериорног добра. Као и у горенаведеном примеру, кромпир је инфериорно добро у поређењу са хамбургером и његова потрошња је повећана са недостатком буџета и растом цене кромпира.

# 2 - Износ потрошен на добро треба да представља главни део буџета

Да би се покренуо значајан ефекат дохотка, износ потрошен на такву робу треба да чини главни део укупног буџета потрошача. Као у горњем примеру, кромпир представља 50% укупног буџета потрошача.

# 3 - Недостатак блиских замена:

Да би се одржала / повећала потражња за Гиффен робом, чак и по повећаним ценама, требало би да постоји:

  • Нема замене, или
  • Цена супститутивне робе требало би да буде виша од тренутне робе.

Тако да тренутно добро остаје атрактивна опција чак и након повећања цене робе, а потрошач се не пребацује на друго добро.

Они су роба која се троши више како им се цена повећава, тако да она показује нагнуту криву потражње и у супротности је са законом потражње. Они су нека врста инфериорне робе и умесно је напоменути да је сва Гиффен роба инфериорна роба, док сва инфериорна роба није Гиффен роба.