Зарада по акцији (дефиниција, формула) | Како израчунати ЕПС?

Шта је зарада по акцији (ЕПС)?

Зарада по акцији(ЕПС) је важна финансијска метрика која се израчунава дељењем укупне зараде или укупног нето прихода са укупним бројем издатих акција и користи се од стране инвеститора за мерење учинка и профитабилности компаније пре улагања, што је већи ЕПС то је компанија профитабилнија.

Објашњење

  • Приказује се само за акције обичних акција
  • Фирме које се не тргују јавно не морају да откривају прорачуне ЕПС-а
  • Пружа увид заједничким акционарима о:
    • Будућа исплата дивиденде
    • Вредност њихових удела

Када анализирате финансијско здравље компаније, прва мера коју ћете можда желети да проверите њену профитабилност. Део добити компаније додељен сваком издвојеном уделу обичних деоница познат је под називом ЕПС. Иако је његово тумачење релативно лако, прорачун ипак није тако једноставан. На пример, погледајмо распоред Цолгате Палмоливе зараде по акцији.

извор - Цолгате 10К поднесци

Примећујемо да постоје две варијације - Основни и разблажени ЕПС у Цолгате-у. Такође имајте на уму да деонице и ограничене деонице утичу на укупан број издатих акција. Ако је ово у овој фази помало збуњујуће, онда не брините; прајмер на ЕПС-у покрива основе, а затим вас води до напредног нивоа зараде по акцији.

Једноставна насупрот сложеној структури капитала

Структура капитала предузећа је једноставно ако се састоји од само обична деоница или не укључује потенцијалне обичне акције које би конверзијом или извршењем могле да умање зараду по обичној акцији. Компаније са једноставним капиталним структурама требају само да пријаве основну ЕПС формулу.

А. сложена структура капитала има хартије од вредности које би могле имати ефекат разводњавања зараде по обичној акцији. Од сада мислите на ефекат разводњавања као на оне хартије од вредности које смањују зараду по акцији.

  • Сложена структура капитала има потенцијално разводњиве хартије од вредности попут конвертибилних хартија од вредности, опција или налога.
  • Компаније са сложеном структуром капитала морају да пријаве и основне и разблажене прорачуне ЕПС-а.
  • Обрачун разблаженог ЕПС-а у оквиру сложене структуре капитала омогућава инвеститорима да виде негативан утицај на ЕПС ако се све разређене хартије од вредности претворе у обичне акције.

Погледајмо поново пример Цолгате-а у овом контексту. Цолгате има сложену структуру капитала - Зашто? Разлог је тај што њихова структура капитала садржи опције на акције и ограничавајуће јединице деоница које могу повећати број издатих акција (називник). Ако се повећа број издатих акција, ЕПС ће се смањити. Имајте на уму да у случају Цолгате-а, број акција које се повећавају због деоница и ограничених деоница износи 9,1 милион за 2014. годину.

извор - Цолгате 10К поднесци

Формула зараде по акцији

Основна формула ЕПС-а не узима у обзир ефекат било каквих разблажујућих хартија од вредности. Овде користимо стварну зараду и стварни број издатих обичних издатих акција.

Прорачун ЕПС-а у једноставној структури капитала је следећи

Пожељне дивиденде за текућу годину одузимају се од нето добити, јер се ЕПС односи на зараду доступну обичном акционару. Обичне дивиденде на акцијама се не одузимају од нето добити.

Будући да се број издатих обичних акција може променити током године, пондерисани просек се користи за израчунавање ЕПС-а. Пондерисани просечни број обичних акција је број акција у оптицају током године пондерисан у делу године у којој су биле издате. Аналитичари треба да пронађу еквивалентан број целих акција у години.

Три кораци за израчунавање пондерисаног просечног броја обичних акција у оптицају:

Утврдите почетно стање обичних акција и промене обичних акција током године.

За сваку промену уобичајених акција:

  • Корак 1 - Израчунајте број издатих акција након сваке промене обичних акција. Издавањем нових акција повећава се број издатих акција. Откуп акција смањује број издатих акција.
  • Корак 2 - Пондерирајте преостале акције према делу године између ове промене и следеће промене: тежина = преостали дани / 365 = преостали месеци / 12
  • Корак 3 - Зброј за израчунавање пондерисаног просечног броја обичних акција у оптицају.

Примери прорачуна ЕПС-а

Пример # 1

Узмимо практични пример за илустрацију формуле зараде по акцији.

Хит Тецхнологи Инц. има следеће информације -

  • Нето приход за крај 2017. године - 450.000 УСД
  • Пожељне дивиденде исплаћене у 2017. години - 30.000 УСД
  • Почетком 2017. године, уобичајене акције су износиле 50.000 акција. Средином године, Хит Тецхнологи Инц. издао је још 40.000 обичних акција.

Откријте зараду по акцији Хит Тецхнологи Инц.

У примеру знамо нето добит и жељене дивиденде. То значи да знамо све информације потребне за бројило. Међутим, не знамо пондерисани просек обичних акција у оптицају; јер то треба израчунати из датих података.

Прво израчунајмо пондерисани просечни број обичних акција у оптицају.

Каже се да је почетком године фирма имала 50.000 обичних акција. А у средини је издато 40.000 нових обичних акција. То значи да можемо да узмемо у обзир 50.000 акција за целу годину и 40.000 акција за последњих 6 месеци.

Ево калкулације -

  • Пондерисани просечни број обичних акција = (50.000 * 1) + (40.000 * 0.5) = 50.000 + 20.000 = 70.000 акција.

Сада ћемо сазнати формулу ЕПС-а -

  • ЕПС формула = (Нето приход - Пожељне дивиденде) / Пондерисани просечни број обичних акција
  • Или ЕПС формула = (450.000 - 30.000 УСД) / 70.000
  • Или, ЕПС = 420.000 УСД / 70.000 = 6 УСД по акцији.

Пример # 2

Узмимо пример Цолгате-а из горе наведеног примера, нето приход (2013) који се приписује заједничким акционарима износи 2.241 милион долара, а неотплаћених обичних акција износи 930.8 милиона. ЕПС израчун Цолгате-а за 2014. годину износи 2.241 УСД / 930,8 = 2,4 УСД

извор - Цолгате 10К поднесци

Пример # 3

Нето приход Албатрос Инц 2007 - 1.000.000 УСД. Додатни подаци наведени су у наставку

  • 100.000 акција класе А преферирало је кумулативне акције, износ дивиденде је 2,00 УСД по акцији
  • 50.000 акција класе Б преферирало је некумулативне акције, износ дивиденде је 1,50 УСД по акцији
  • Ниједна дивиденда није проглашена или исплаћена у текућој години

Који ће бити нумератор основног ЕПС-а за Албатросс Инц?

Бројилац ЕПС = Нето приход - Пожељне дивиденде

Обрачун пондерисаног просечног броја акција

Пондерисани просечни број акција израчунава се као у наставку -

Учинак дивиденде на дионице и подјеле дионица

У рачунарству, пондерисани просечни број акција, дивиденде на деоницама и подела акција се мењају само у мерним јединицама, а не промене у власништву над зарадом. Акционарска дивиденда или подељени акционари).

Када се догоди дивиденда или подела на акције, израчунавање пондерисаног просечног броја акција захтева поновно израчунавање преосталих акција пре дивиденде или поделе акција. Не пондерује се у дијелу године након што је дошло до дивиденде или подјеле дионица.

Конкретно, пре започињања три корака израчунавања пондерисаног просека, следећи бројеви се преправљају да одражавају ефекте дивиденде / поделе на акције:

Почетно стање акција у оптицају;

  • Све емисије или куповине акција пре дивиденде или дељења акција;
  • Не врши се преправка за акције издате или купљене након датума дивиденде или поделе акција.

Ако се дивиденда или подела деоница догоди након краја године, али пре издавања финансијских извештаја, пондерисани просечни број акција у години (и било које друге године представљене у упоредном облику) мора се преправити.

Ефекат поделе акција и дивиденди на залихе

Израчунајте пондерисани просечни број акција за следеће -

Пондерисани просечни број акција израчунава се као у наставку -

Цолгате’с Стоцк Дивидендс -

Као резултат 2013. године, подела залиха свих историјских података по акцијама и броја издатих акција ретроактивно су прилагођени. У 2012. години акције су износиле 476,1 милиона, а скоро су се удвостручиле на 930,8 милиона због поделе акција две на једну.

извор - Цолгате 10К поднесци

Како је зарада по акцији повезана са берзама

Зарада представља профитабилност предузећа и сматра се најважнијим показатељем финансијског здравља предузећа. Јавно уврштене компаније четири пута годишње пријављују зараду и напомињемо да аналитичари и инвеститори истраживања помно прате ову сезону зарада. Раст зараде или ЕПС је мера одличних перформанси компаније и, на неки начин, мера поврата за инвеститора. У ствари, ЕПС је директан на берзе услед широког праћења односа Валлстреет ПЕ Мултипле или Прице / ЕПС. Што је нижи ПЕ вишеструки у поређењу са просечним ПЕ у индустрији, то је бољи са становишта инвестиција и процена. Цене акција оштро реагују на тромесечне зараде због исте везе. На пример, испод је кретање цена акција компаније Блацкберри Лтд након тромесечног извештаја о заради. Имајте на уму оштра кретања цена акција. Овде сазнајте више о вредности предузећа и вредности капитала

извор - Ројтерс

Остали ресурси који би вам се могли свидети

Овај чланак је водич за шта је зарада по акцији. Овде ћемо научити како израчунати основне епс-е са пондерисаним просечним уделом, поделом удела и дивидендом од акција заједно са практичним примерима. Такође можете сазнати више из следећих чланака о дељењима

  • Разблажена ЕПС формула | Калкулација
  • Шта је формула књиговодствене вредности по акцији?
  • Дивиденда по формули акције

Шта даље?

Ако сте сазнали нешто ново или сте уживали у посту, оставите коментар испод. Јавите ми шта мислите. Пуно хвала и чувајте се. Срећно учење!