Конвертибилни дуг (дефиниција, типови) | Како функционише конвертибилни дуг?

Шта је конвертибилни дуг?

Конвертибилни дуг, познат и као конвертибилна обвезница је врста дужничког инструмента који се може конвертовати у капиталне акције у наредном тренутку. То је хибридно обезбеђење, јер садржи обе карактеристике дуга и капитала и има додатне предности за власника.

  • Слично редовној обвезници, конвертибилни дуг компанија издаје са купонском стопом (каматном стопом) и датумом доспећа. Овај дуг се може претворити у удео у капиталу или по испуњењу одређених услова или по завршетку одређеног временског периода, на основу врсте конвертибилног дуга издатог.
  • Ако вредност капиталних удела компаније остане ниска или не нуди значајан раст, ималац обвезница може да одлучи да задржи свој инструмент у облику дуга и откупи га по доспећу.
  • Алтернативно, ако вредност капитала значајно порасте, тада ималац обвезница може да одлучи да свој дуг претвори у акције.

Важни услови у конвертибилном дугу

  1. Купонска стопа - Слично редовном дужничком инструменту, конвертибилни дуг такође захтева да издавалац периодично плаћа камате власнику. Каматна стопа може бити фиксна или променљива у зависности од услова инструмента.
  2. Датум доспећа - Дугови се издају за одређени временски период. Датум доспећа је датум на који се све обавезе које се плаћају у целости плаћају имаоцу. У неким инструментима сматра се датумом доспећа датумом на који се дугови претварају у капиталне акције. Међутим, у другим случајевима, ималац може да одлучи да не користи своје право конверзије и дужнички инструмент би се у потпуности отплатио на датум доспећа.
  3. Однос конверзије - Коефицијент конверзије одређује број удела у капиталу који би власник обвезнице добио приликом конверзије. Једноставно речено, то је број власничких удела које компанија нуди по јединици дуга. Однос конверзије је унапред одређен у тренутку издавања конвертибилног дуга. На пример - конвертибилни однос од 10 значи да ће за сваку јединицу дуга десет конвертибилних акција добити десет.
  4. Цена конверзије - Слично коефицијенту конверзије, цена конверзије је такође унапред одређена у тренутку издавања. Ово је цена по јединици власничког капитала у тренутку конверзије.

Однос између односа конверзије и цене може се разумети следећом формулом -

Цена конверзије = вредност конвертибилног дуга / однос конверзије

Како функционише конвертибилни дуг?

Пример - Господин Кс држи конвертибилне обвезнице у вредности од 1.000 УСД (10 обвезница по 100 УСД). Цена конверзије је 50 УСД. Однос конверзије = 20 (1000/50). То значи да се за сваку држану обвезницу нуди 20 капиталних акција за конверзију. Укупан број деоница за које ће господин Кс испунити услове након конверзије = 10 * 20 = 20 деоница од по 50 долара.

У истом сценарију, где је наведен само однос конверзије, цена конверзије може се израчунати као - 1000/20 = 50 УСД.

Ефекти тржишне цене на конверзију дуга

Да би се остварила добит од конверзије, тржишна цена власничких акција треба да буде већа или једнака цени конверзије. У таквом сценарију, ималац обвезнице би вероватније искористио могућност конверзије. Док, ако се акцијским акцијама тргује по вредности мањој од цене конверзије, ималац обвезница прави губитак и већа је вероватноћа да ће задржати камате на дуг.

Хајде да разумемо овај концепт узимајући пример господина Кс. Укупна вредност дуга је 1000 УСД, а цена конверзије 50 УСД. Када је тржишна цена по акцији 55 долара, профит који господин Кс треба да оствари је 5 * 20 = 100 долара (5 долара по акцији).

Алтернативно, када је тржишна цена акције 40 УСД, тада господин Кс прави укупан губитак од 10 * 20 = 200 УСД на инвестицији (10 УСД по акцији).

Врсте Кабриолет Дуг

Испод су врсте конвертибилног дуга.

# 1 - Конвертибилне обвезнице у ванилији

Ово је најчешћи облик конвертибилног дуга у којем у време доспећа ималац обвезнице има могућност да обвезницу претвори у капитал на основу цене конверзије, односа и тржишне цене или, алтернативно, може изабрати да откупи вредност дуга.

# 2 - Обавезне конвертибилне обвезнице

Као што и само име говори, обвезнице се обавезно претварају у капитал након одређеног датума и стопе конверзије. Ова врста дуга не нуди имаоцу било какав избор у погледу конверзије дуга. Отплата према дужничком инструменту је двојака - отплата камата и отплата главнице. У случају обавезно конвертибилних задужница, отплата главнице има облик капиталних удела, а не готовине.

Ово је механизам штедње готовине који компанија користи, а расположива готовина се користи у развојне и експанзијске сврхе за разлику од отплате дуга. Однос конверзије и цена су унапред утврђени у тренутку издавања дуга и одређују се на такав начин да осигурају да ималац добије номиналну вредност акције - без премије и без попуста.

# 3 - Реверзибилне конвертибилне обвезнице

У случају реверзибилних конвертибилних обвезница, компанија има могућност да обвезнице претвори у власничке акције или да их задржи у облику дуга, за разлику од ванилин конвертибилних обвезница код којих ималац обвезнице има могућност конверзије.

Предности

  • Из перспективе инвеститора, конвертибилни дуг нуди корист и дуга и капитала. Власник обвезнице прима периодичне исплате камата на дуг и такође може уживати корист од повећања капитала ако предузеће добро послује.
  • Из перспективе компаније, конвертибилне хартије од вредности представљају лакши начин прикупљања средстава без краткорочног разблаживања структуре капитала.
  • Ова врста финансирања била би најпогоднија за мала предузећа и стартупе да лако прикупљају средства без икакве зависности од прошлих перформанси.

Мане

  • С обзиром на то да постоји опција за претварање дуга у капитал и стицање повећања вредности капитала, већа је вероватноћа да ће компаније понудити нижу каматну стопу (купонска стопа) за ову врсту дуга.
  • Како је ова врста дуга сложенија у којој треба узети у обзир пуно променљивих, просечни појединачни инвеститор ће се вероватније одлучити за редовне дужничке инструменте.

Закључак

Конвертибилни дуг је лакши начин прикупљања средстава за компанију која инвеститорима нуди предност и дужничких и капиталних карактеристика. Када се правилно инвестира, ова врста дуга нуди више предности у поређењу са редовним дужничким инструментом.