Преференцијалне акције (примери, дефиниција) | Како то ради?

Преференцијалне акције које учествују имају право на примање фиксних дивиденди увећане за додатне дивиденде, где је додатна дивиденда позитивна разлика између дивиденди исплаћене обичном акционару и фиксног износа који ће бити исплаћен том повлашћеном акционару чинећи укупан износ дивиденде исплаћен жељеном учеснику акционар једнак ономе код обичног акционара.

Шта је учешће преферираних залиха?

Преференцијалне акције са учешћем су врста преференцијалних акција у којима акције имају додатне дивиденде осим фиксне дивиденде, која је обећана у споразуму. Дакле, поред жељене дивиденде, ова врста акција има право на додатне бенефиције попут обичног акционара у случају веће добити. Ова права су генерално изражена у меморандуму или статуту компаније.

  • Удео у Преференце учествује у добити компаније. Дакле, у одређеној обрачунској години, ако предузеће оствари добит, онда се након исплате преференцијалних дивиденди преостали износ дистрибуира међу заједничке акционаре као дивиденда.
  • У случају ликвидације, повлашћене акције које учествују имају право на преостали износ / вишак средстава.
  • Такође, у случају ликвидације, овим акционарима се пропорционално обезбеђује набавна цена ових акција.

Зашто компаније издају пожељне акције?

Па зашто се компаније одлучују за издавање повлашћених акција које учествују, могу да издају или обичне акције или пожељне акције одвојено. Одговори за ово налазе се у наставку:

  • Компанија није сигурна у своју профитабилност, а у случају тешких дана не жели да преузме додатни терет гласања и одлука акционара.
  • Стопа дивиденде код ове акције је обично нижа од стопе преференцијалних акција, јер компанија даје могућност свом инвеститору да учествује у расподели добити изнад жељене стопе дивиденде.
  • Они пружају ниже трошкове капитала.
  • У случају године која доноси губитке, терет фиксних дивиденди се значајно смањује.
  • Издавање пожељних акција које учествују омогућава им већу процену у односу на друге начине.
  • Из перспективе фонда ризичног капитала, овај метод је бржи начин прикупљања новца јер инвеститору даје додатно самопоуздање о компанији и њеном пословању. 

Зашто би инвеститори требало да одаберу повлашћене акције?

  • Бенефиције за инвеститоре који улажу у повлашћене акције учествују у додатном ризику да би постигле већу стопу поврата.
  • У случају године која доноси губитке, инвеститори имају право на фиксну стопу дивиденде.
  • У случају године која доноси профит, ови инвеститори имају право на додатне дивиденде и учествују у добити компаније.

Примери

Доље су дати примери учешћа преферираних залиха

Пример - # 1

Претпоставимо ситуацију у којој улажете у компанију која даје дивиденду од 1 УСД по акцији. Дакле, током типичне године пословања, добићете овај износ дивиденде ако је компанија у добитку или губитку. Али у право време када је компанија остварила знатан профит и лако је дистрибуирала своје дивиденде на све своје приоритетне акције. Након тога, претпоставимо да компанији још остаје 100 милиона долара за расподелу међу акционарима. У овом случају, акционари који учествују имају право да добију додатне дивиденде пропорционално.

Размотримо сада још један пример када компанија подноси захтев за банкрот и ликвидира:

Дакле, у овом сценарију, претпоставимо да је компанија прикупила укупно 100 милиона долара од преференцијалних акционара који учествују, што чини 20% укупне процене компаније, а осталих 80% прикупљено је путем заједничких акционара који су рачунали 400 милиона УСД.

  • И сада када компанија ликвидира претпоставља да ликвидати процењују на 600 милиона долара, што је за 100 милиона долара више од суме новца коју је прикупила. У овом сценарију повлашћени деоничари који имају учешће ће добити своју инвестицију плус обећане дивиденде, а уз то, 20% онога што је изостављено, то је 20% од 100 милиона долара.
  • Дакле, овде је повлашћени акционар који је учествовао зарадио сасвим додатни новац од обичних и преференцијалних акционара, јер су другима враћене само дивиденде и њихове инвестиције.

Пример - # 2

КБЦ Лимитед издаје приоритетне акције са стопом дивиденде од 10% по номиналној вредности од 100 УСД у 2009. години.

  • У овом случају, свака повлашћена акција има право на дивиденду од 10 УСД за инвестицију од 100 УСД сваке године. Претпоставимо сада да је КБЦ пословала врло добро, тако да је дала пожељну дивиденду по стопи од 10%, а такође је дала 11 долара по акцији као дивиденду својим заједничким акционарима.
  • Пожељни акционар који не учествује управо је добио дивиденду од 10 УСД по номиналној вредности од 100 УСД. Ипак, повлашћени акционар који учествује имао би прилику да учествује у својој добити заједно са заједничким акционарима и добио би додатну дивиденду од 1 УСД по акцији на основу одредбе о учешћу повлашћених акција.
  • Има потенцијал да добије додатне дивиденде заједно са заједничким акционарима када компанија дистрибуира дивиденде својим заједничким акционарима.