ЛИФО метода залиха у рачуноводству (објашњена прва у првом)

Шта је ЛИФО метода залиха у рачуноводству?

ЛИФО (Метода последњег улаза) је један од метода обрачуна вредности залиха у билансу стања. Остале методе су ФИФО инвентар (први у првом) и метода просечних трошкова.

ЛИФО рачуноводство значи да ће се залихе, које су последње набављене, прво потрошити или продати. То подразумева да би у цену продате робе спадали и трошкови залиха које су недавно набављене. А трошкови преосталог залиха, како је наведено у билансу стања, били би трошкови најстаријег преосталог залиха.

Залихе чине део обртне имовине у билансу стања. Може се узети као залог у сврхе зајма / обртног капитала. Због тога је у билансу стања потребно имати меру вредности залиха. Износ купљеног залиха одређује трошкове продате робе (ЦОГС), што заузврат одређује профитабилност и пореску обавезу.

Због горе наведена два главна разлога, неопходно је имати метод за постизање вредности залиха. Ето, ту се појављују ЛИФО рачуноводство, ФИФО и метода просечних трошкова. Компаније у својим финансијским извештајима морају обелоданити који метод примењују за процену залиха.

Пример методе ЛИФО

У овом примеру методе ЛИФО, размотрите случај компаније М / с АБЦ Брицкс Лтд, дистрибутера цементне опеке. Дневно добија залихе цигле од произвођача; међутим, цене се свакодневно мењају. Компанија прима наруџбине од купаца недељно.

Детаљи куповине акција су следећи:

Првог дана у недељи компанија је купила 20 цигли за Рс. 25 по комаду. Ова цена је порасла на Рс. 35 по комаду до краја недеље због велике потражње на тржишту.

Сада шестог дана компанија такође прима поруџбину од 50 цигли по продајној цени од 36 Рс по комаду. Под претпоставком да компанија следи ЛИФО методу обрачуна залиха, набавна вредност ових 50 цигли које се продају може се израчунати на следећи начин:

ЛИФО рачуноводство - Калкулације добити и губитка

Рс. 1710 / - би се пријавио као ЦОГС у билансу успеха. У овој трансакцији остварила би се добит од 90 Рс / - (50 цигли к 36 Рс - 1710 Рс / -), а пореска обавеза на добит била би 27 Рс / - с обзиром на јединствену пореску стопу од 30%.

ЛИФО рачуноводство - Прорачуни биланса стања

Преостали инвентар који се извештава у билансу стања биће према стварним првобитним трошковима куповине. Стога се вредност залиха може израчунати на следећи начин:

Утицај због примера ЛИФО методе

  1. Захваљујући ЛИФО методи инвентара, ЦОГС је износио 1710 Рс / - што је резултирало са само Рс 90 / - као профит. Будући да смо трошкове куповине сматрали трошковима последњег инвентара који је купљен, наш ЦОГС је остао већи, обезбеђујући нижи профит и самим тим нижи издатак за порез. Тако у инфлаторним условима ЛИФО рачуноводство (метод „Последњи у првом излазу“) резултира нижим трошковима пореза.
  2. Будући да је профит на доњој страни, зарада по акцији била би на доњој страни. Тако у инфлаторним условима ЛИФО рачуноводство (метода „Последње укључено“) резултира нижим ЕПС-ом.
  3. Вредност преосталог инвентара је Рс. 5320 / - што је ниже, јер се вреднује по набавној цени те партије цигле. Због ЛИФО методе инвентара, вредност преосталог инвентара сматра се нижом од тренутне тржишне вредности / вредности замене тог инвентара. Тако у инфлаторним условима ЛИФО метода резултира нижом вредновањем залиха у билансу стања од оне која замењује вредност.

Какав је случај у условима дефлаторног тржишта?

У сценарију дефлационог тржишта, ЛИФО рачуноводство (метода „Последњи улазак први пут“) резултира управо обрнутим од горе наведеног. Виз:

  1. Већи издатак за порез јер се ЦОГС пријављује нижим и добит већа.
  2. Због веће пријављене добити, ЕПС би био већи.
  3. Залиха би била вреднована више од тренутне тржишне вредности / вредности замене што би резултирало напухавањем биланса стања.

Предности и недостаци методе ЛИФО

  1. На инфлаторном тржишту употреба ЛИФО метода резултира већим ЦОГС-ом, јер се залихе вреднују по недавним ценама. То резултира нижим нето приходом и самим тим нижом пореском обавезом за компанију. Међутим, због нижег нето прихода, резерве и суфицит компаније остају нижи него што би био да се није користио ЛИФО (метода „Последњи улазак први пут“). То резултира нижом нето вредношћу и нижим ЕПС-ом за акционаре.
  2. На дефлаторном тржишту употреба ЛИФО (метода „Последњи улазак први пут“) резултира нижим ЦОГС-ом, јер се залихе вреднују по недавним ценама. То резултира већим нето приходом и већом пореском обавезом за компанију. Међутим, због већег нето прихода, резерве и вишак компаније остају већи него што би био да се није користио ЛИФО (метода „Последњи улазак први пут“). То резултира већом нето вредношћу и већим ЕПС-ом за акционаре.

Дакле, ЛИФО метода инвентара има и своје предности и недостатке. Управа мора да одмери и једно и друго и да одлучи да ли ће користити ЛИФО методу за процену залиха или не према пословним потребама.

Глобални третман ЛИФО методе пописа

  1. МСФИ, који се поштују у већини земаља, не дозвољава рачуноводство ЛИФО.
  2. УС ГААП дозвољава ЛИФО методу инвентара.
  3. У Индији, према Ревидираном АС 2, ЛИФО метода пописа није дозвољена и компаније би морале да воде евиденцију на основу ФИФО или методе пондерисаних просечних трошкова.

Значај за инвеститоре

Инвеститори би требали преиспитати рачуноводствене политике које је компанија обелоданила и кретати се у променама у рачуноводственим политикама пре доношења било каквих одлука. Употреба ЛИФО рачуноводства (метода „Последње укључено“) или ФИФО или метода просечних трошкова има широке последице на биланс успеха и биланс стања, као што је приказано горе.

  • ЛИФО ликвидација
  • Израчунајте директну амортизацију
  • ФИФО против ЛИФО
  • Врсте инвентара
  • <