Функција Екцел колоне (формула, примери) | Како се користи?

Екцел колона функција

Функција колоне у екцелу користи се за проналажење бројева колона циљних ћелија у екцелу, такође је уграђена функција радног листа и узима само један аргумент који је циљна ћелија као референцу, имајте на уму да ова функција не даје вредност ћелије као она враћа само број колоне ћелије. Једноставним речима, ова екцел формула колоне ће пружити нумеричку вредност као излаз који означава број колоне испоручене референце.

Синтакса

Опциони параметар:

  • [Референца]: референтни параметар није обавезан, јер ако нисте навели референцу на ову функцију, вратит ће тренутни број ступца у којем се функција налази.

Како се користи функција Екцел Цолумн? (Примери)

Овај предложак функције колоне Екцел можете преузети овде - предложак функције колоне Екцел

Пример # 1

Функција колоне пружа број колоне тренутних ћелија у којима се налази формула колоне ако је референца изузета или изостављена као што је приказано у доњој табели.

Пример # 2

Ако се опсег Ц5 испоручи функцији колоне у екцелу, вратиће колону број 3 као излаз.

Пример # 3

Ако се опцији пружи функција колоне као улаз, он ће вратити први број колоне као излаз за доњу табелу, излаз ће бити 3.

Пример # 4

Функција колоне са функцијом влоокуп у програму Екцел.

Функција колоне може се користити са другим функцијама. Овде користимо ову функцију са функцијом претраживања.

Претпоставимо да смо подаци о запосленима који садрже колону ИД, име и плату и морамо да сазнамо име из ИД-а, а затим можемо користити функцију влоокуп у комбинацији са овом функцијом као што је приказано доле.

= ПРЕГЛЕД (Б11, Б $ 11: $ Д $ 15,КОЛОНА (Ц11),0)

Пример # 5

Функција колоне са мод функцијом. 

Претпоставимо да је трошак кабловске везе који се плаћа сваког трећег месеца, а износ трошкова кабловске везе 500, а ако желимо да генеришемо фиксну вредност сваког трећег месеца, можемо да користимо формулу колоне са МОД функцијом као што је приказано доле.

Коришћена формула колоне је = ИФ (МОД (КОЛОНА (Б8) -1,3) = 0, $ А $ 2,0), као што је приказано доле:

Пример # 6

Претпоставимо да треба да добијемо адресу прве ћелије у испорученом опсегу како бисмо могли да користимо функцију АДРЕСА са РЕДОМ и КОЛОНОМ. Формула колоне у Екцелу која ће се користити је испод:

= АДРЕСА (РЕД (Б24: Д24) + РЕДОВИ (Б24: Д24) -1, КОЛОНА (Б24: Д24) + КОЛОНЕ (Б24: Д24) -1)

Ова формула колоне у екцелу враћа АДРЕСУ прве ћелије на основу броја реда и колоне. овде користимо функцију РОВ да генеришемо листу бројева редова, а затим додамо РОВС (Б5: Д5) -1 у РОВ (Б24: Д24), тако да је прва ставка у низу број последњег реда.

Тада радимо исто за КОЛОНУ и КОЛОНЕ: КОЛОНА (Б24: Д24) + КОЛОНЕ (Б24: Д24) -1)

Након примене ове функције вратиће низ адреса. Ако формулу колоне унесемо у једну ћелију, само добијамо ставку ($ Д $ 24) из низа / опсега, што је адреса која одговара последњој ћелији у опсегу, као што је приказано у доњој табели.

 

Пример # 7

Претпоставимо да морамо да откријемо последњу колону у опсегу, а затим можемо мин. Функцију у екцелу да појединости буду следеће:

= МИН (КОЛОНА (Б23: Д26)) + КОЛОНЕ (Б23: Д26) -

Као што знате ако пружимо једну ћелију као референцу на КОЛОНУ, она ће вратити број колоне као излаз за ту одређену референцу / ћелију. Међутим, када испоручујемо опсег који има више колона, ова функција ће као излаз дати низ који садржи све бројеве колона за дати опсег. Ако желимо да добијемо само први број колоне као излаз, треба да користимо функцију МИН да бисмо добили само први број колоне, који ће бити најмањи број у низу. Резултат је приказан у наставку:

Покажите на памћење

  • Ова функција ће вратити #НАМЕ! Грешка ако доставимо неважећу референцу.