Тексашки однос (дефиниција, формула) | Како израчунати?

Шта је Текас Ратио?

Текас Ратио мери ризичност финансијских институција као што су банке и помаже инвеститорима да разумеју кредитну ризичност банке пре доношења инвестиционе одлуке. Израчунава се тако што се узима неквалитетна имовина финансијске институције и дели се са збиром опипљивог основног капитала банке и резерве за кредитне губитке банке.

Формула за тексашки однос

Тексашки однос = (Неуспешна имовина + поседовање некретнина) / (Материјални капитал + резерве за губитке)
  • Неизвршена имовина: Ово су зајмови и аванси које нуди банка, а за које није примила главницу и камате од зајмопримца. Обично се овај зајам и аванси класификују као неквалитетна имовина након што зајмопримац не подмири обавезе дуже од 90 дана.
  • Некретнине у власништву банке: Имовина коју зајмопримац чува као залог, а сада је банка узима због неплаћања дажбина (плаћање камата и главнице).
  • Опипљиви обични капитал: Власнички капитал умањен за нематеријалну имовину у власништву банке (нпр. Гоодвилл)
  • Резерве за кредитне губитке: Банке процењују губитак по кредитима услед неплаћања и неплаћања зајмопримаца.

Како се израчунава и тумачи тексашки однос?

  • Аналитичар или инвеститор могу израчунати овај однос користећи компоненту поменуту у формули. Компоненте су неквалитетна имовина, некретнине у власништву банке (тј. Заплењена имовина), резерва за кредитне губитке и опипљиви заједнички капитал. Неке веб странице објављују омјере тексаса да би се тамо могло наћи.
  • Однос испод 1 указује на то да банка има мање неквалитетне активе у поређењу са својим ресурсима. Како се овај однос приближава 1, то указује да банка има мање ресурса за покривање губитака од неквалитетне активе. Ако је овај однос 1 или већи, онда су шансе за банкрот велике.
  • Инвеститор може користити овај однос као ефикасан показатељ за мерење кредитних проблема у банци. Али то не гарантује пропаст банака. У неким случајевима банка са високим коефицијентом успела је да остане солвентна.
  • Неки аналитичари користе модификовану верзију коефицијента у Тексасу, која узима у обзир кредит који обезбеђује влада. Тј., Ако савезни програм зајма гарантује било који лош зајам, онда те губитке надокнађује влада. Стога има смисла прилагодити овај омјер одузимањем зајма који спонзорише држава од неквалитетне имовине.

Испод је измењена формула како следи:

Модификовани тексашки коефицијент = (неквалитетна имовина - владини спонзорирани неквалитетни зајмови + некретнине у власништву) / (материјални основни капитал + резерве за губитке од зајма);

Пример

Бриан Тилор жели да свој фонд уложи у једну од следећих банака. Пре улагања, питао је аналитичара да провери која је од ових банака солвентнија и сигурнија?

Аналитичар је израчунао тексашки однос да би господину Тејлору предложио мање ризичну банку. Након разматрања свих детаља о банкама, аналитичари су предложили улагање у АБЦ банку. Има више капиталних ресурса да надокнади губитак лоших зајмова у поређењу са другим банкама, тј. ПКР и КСИЗ.

Употреба пореског односа

Током 1980-их, Герард Цассиди увео је тексашки однос да предвиди потенцијални кредитни проблем у банкарском систему. Ако је банка дала превише лоших зајмова и има мало капиталних ресурса да покрије губитак по овом лошем зајму, банка би могла пропасти. То је један од показатеља који аналитичару или инвеститору унапред дају сигнал о улагањима банке.

Закључак

То је једноставно показатељ предострожности. Сматра да неквалитетна имовина, зајмови које спонзорише држава, некретнине у власништву, материјални капитал и резерве за кредитне губитке банке долазе у однос. Инвеститори га могу протумачити као да се однос приближава или прелази 1, шансе за пропад банке расту, али то не осигурава пропад банке.