Уговор о реоткупу (Репо) | Дефиниција, типови, за и против, примери

Дефиниција уговора о реоткупу (Репо)

Уговор о реоткупу познат је и као РП или репо је врста краткорочног задуживања коју обично користе појединци који тргују државним хартијама од вредности, а такав уговор се може догодити између више страна и може се класификовати у три врсте - специјализовани репо за испоруку, репо у притвору и репо за независне купце.

Објашњење

Доспелост уговора о реоткупу може бити од преко ноћи до годину дана. Уговори о реоткупу са дужим роком доспећа обично се називају „отворени“ репо послови; ове врсте репо послова обично немају постављени датум доспећа. Уговори са одређеним кратким роком доспећа називају се „терминским“ репо уговорима.

Дилер продаје хартије од вредности инвеститорима преко ноћи, а хартије од вредности откупљују се следећег дана. Трансакција омогућава дилеру да прикупи краткорочни капитал. То је краткорочни инструмент тржишта новца у којем се две стране слажу да ће купити или продати хартију од вредности у будућности. То је у основи термински уговор. Термински уговор је уговор за будуће трансакције по унапред договореној цени.

Једноставно је реч о зајму који је осигуран основним осигурањем које има вредност на тржишту. Купац уговора о откупу је зајмодавац, а продавац уговора о откупу је зајмопримац. Продавац уговора о реоткупу мора да плати камату у тренутку откупа хартија од вредности које се називају Репо стопа.

Врсте уговора о реоткупу

Размотримо детаљно сваку врсту уговора о реоткупу -

# 1 - Три-Парти Репо

Ова врста уговора о реоткупу је најчешћи уговор на тржишту. Трећа страна делује као посредник између зајмодавца и зајмопримца. Обезбеђење се предаје трећем лицу и треће лице ће дати заменско обезбеђење. Пример би могао бити зајмопримац који преда одређену количину залиха за коју зајмодавац може узети обвезнице једнаке вредности као залог.

# 2 - Репо капитал

Као што само име говори, капитал је залог у овој врсти уговора о реоткупу. Акције компаније биће основни инструмент обезбеђења или колатерал за трансакцију. Таква трансакција се такође сматра ризичном, јер вредност залиха може пасти ако компанија не изврши очекиване резултате.

# 3 - Репо за цео зајам

Цјелокупни репо зајам је уговор о реоткупу у којем је зајам умјесто осигурања зајам или дужничка обавеза.

# 4 - Продај / купи или купи / продај репо

У уговору о реоткупу продаје / куповине, хартије од вредности се истовремено продају и купују у терминској реоткупи. Функције куповине / продаје обрнуте од овога; хартија од вредности се истовремено купује и продаје при поновној куповини. Разлика у продаји / куповини или куповини / продаји репо-а од традиционалног уговора о реоткупу је у томе што се он тргује на тржишту.

# 5 - Обрнути репо

Обрнути репо је трансакција за зајмодавца уговора о реоткупу. Зајмодавац купује обезбеђење од зајмопримца по цени уз договор да га прода по вишој цени у унапред договорени будући датум.

# 6 - Позајмљивање хартија од вредности

Ова врста уговора о реоткупу закључује се када инвеститору недостаје сигурност. Да би довршио трансакцију, инвеститор треба да позајми гаранцију. Када трансакција буде завршена, он ће предати гаранцију зајмодавцу.

# 7 - Рачун

Уговор о реоткупу доспелих рачуна има интерни рачун на којем се чува залог за зајмодавца. Зајмопримац обично поседује залог зајмодавцу, али у овом случају се ставља на други банковни рачун. Овај банковни рачун је на име зајмопримца за време трајања споразума. Ово није уобичајен аранжман јер је зајмодавац ризична ствар јер не контролишу колатерал.

Пример уговора о реоткупу

Хитно вам треба 10.000 долара, а ваш пријатељ Џејмс има вишак на његовом банковном рачуну. Он је добар пријатељ, али би желео гаранцију да вам изврши исплату. Види ваш сат који је редак винтаге сат који вам је поклонио ваш деда, а који се процењује на преко 30 000 америчких долара; Џејмс тражи сат као залог.

Пристајете да му дате сат и да му га вратите након 6 месеци када платите 10.000 УСД плус камате од рецимо 3.000 УСД. Преноси износ на ваш рачун, а ви му дајете сат заједно са рачуном. Ако не платите износ будућег датума, можда ћете изгубити сат ако не и пријатељство !!

Ово је једноставан уговор о реоткупу. Камата од 3.000 УСД је репо стопа за ову трансакцију.

Прос

  • Репо је обезбеђени зајам.
  • Они су сигурна улагања јер основна хартија од вредности има вредност на тржишту која служи као залог трансакцији.
  • Основна хартија од вредности продаје се као залог, те стога служи и зајмодавцу и зајмопримцу.
  • Ако зајмопримац не изврши отплату, зајмодавац може продати гаранцију.
  • Осигурано је финансирање зајмодавца и лака ликвидност за зајмопримца.

Цонс

  • Репо улози подлежу ризику друге уговорне стране, иако колатерал пружа заштиту.
  • У случају неизвршења обавеза друге уговорне стране, губитак је неизвестан. Може се утврдити тек након што приход остварен након продаје основног хартија од вредности заједно са припадајућом каматом падне испод износа наведеног у уговору о реоткупу.
  • Ако друга страна банкротира или постане несолвентна, зајмодавац може претрпети губитак главнице и камате.

Закључак

  • У уговору о реоткупу, посед се привремено преноси на зајмодавца, док власништво и даље остаје на зајмопримцу.
  • То су краткорочне трансакције које олакшавају краткорочни капитал.
  • У већини случајева основна хартија од вредности су америчке државне обвезнице.
  • То су термински уговори које су склопиле странке које се узајамно договоре да купе и продају хартије од вредности у будућности.