Да ли је незарађени приход одговорност? |. | Топ 3 разлога

Да ли је незарађени приход одговорност?

Незарађени приход се односи на износ авансне уплате коју је предузеће примило за робу или услуге које чекају на испоруку односно пружање, а незарађени приход је обавеза компаније јер је износ примљен за посао који компанија још увек није обавила .

У овом чланку наводимо три главна разлога због којих се приход који није остварен класификује као обавеза -

Разлог бр. 1 - уплата се прима унапред

Када компанија унапред прими новац за производ или услуге, али роба није испоручена или услуге нису пружене странци која даје аванс, тада, према књиговодственом обрачуну, особа не може да препозна новац и не може примљени новац третирати као остварени приход док и уколико роба није испоручена или су услуге пружене странци, у зависности од случаја. То је разлог што се приход који остварује било које предузеће евидентира на другачији начин од оствареног. Примљени аванс постаје обавеза према предузећу све док роба није испоручена или су услуге пружене странци и биће приказане на страни пасиве у билансу стања.

Пример

Господин Кс користи амазон.цом и недавно је упознао главне услуге које пружа амазон.цом попут неограниченог приступа музици и филмовима, бесплатне испоруке производа у року од два дана итд. Жели да искористи исте па је купио годишњу претплату на Амазон за 119. УСД. За овај износ од 119 УСД, Амазон мора да пружа услугу на период од годину дана. Сада за Амазон, износ примљен од господина Кс од 119 долара постаје приход који није зарађен, јер компанија прима уплату као аванс у целости, док господину Кс још нису пружене услуге

Компанија Амазон.цом у почетку ће признати пуни износ од 119 долара као приход у свом билансу стања када цео износ добије као аванс. Међутим, на крају првог месеца, месечни део од укупног износа који износи 9,92 америчких долара (119/12 долара) биће смањен са дела незарађеног прихода и евидентираће се и третирати као приход компаније. Тако ће на крају првог месеца зарађени приход од претплате господина Кс достићи 9,92 долара, а приход који ће бити приказан у билансу стања предузећа износити 109,08 долара (119 - 9,92 долара). Исти поступак ће се следити сваког наредног месеца до краја 12. месеца као и последњег месеца; последњи део уплате примљене од господина Кс компанија ће препознати као свој приход.

Разлог бр. 2 - Може да откаже уговор у било ком тренутку

Лице прима новац од једне странке за коју је роба испоручена или су странци пружене услуге. Сада, у случају да странка тада откаже уговор, у том случају би компанија била дужна да унапред врати износ новца примљен од купца. Дакле, узимајући у обзир овај разлог, преносни приход за који је роба испоручена или су услуге пружене странци сматра се обавезом и биће приказан као обавеза у билансу стања предузећа све док роба не буде испоручена или пружају се услуге, након чега компанија може књижити примљени износ као зарађени или приход од продаје.

Пример

Компанија Кс доо производи и испоручује спортску опрему у једном подручју. Господин И је компанији Кс лтд дао аванс од 50.000 долара за испоруку одређене спортске опреме након месец дана. Након 15 дана, господин И тражи од компаније да откаже наруџбину. Компанија је након што је од купца примила захтев за отказивање отказала поруџбину и вратила износ назад И. Дакле, у овом случају, компанија Кс не може примљени износ признати као аванс као свој приход и мора показати исто што и своју обавезу јер када поруџбина се отказује, а онда је купац дужан да врати износ аванса.

Разлог бр. 3 - Услуге нису пружене / Роба није испоручена

Компанија треба да приходе призна као остварени приход након што се роба испоручи или услуге пруже купцима. У случају да ризик и користи повезани са робом или услугама нису пребачени на купца од добављача, до тада компанија не би требало да призна приход чак и ако је компанија примила износ против ње.

Пример

Компанија Б лтд. је добио налог за испоруку канцеларијске опреме компанији Ц лтд након 2 месеца за која је аванс у целости примљен. С обзиром да роба није достављена Компанији Ц, ризик и користи који се односе на њу нису пребачени. Сада ће компанија примљени износ аванса третирати као своју обавезу до тренутка преношења ризика и користи након чега ће целокупан аванс бити пребачен из незарађеног прихода на рачун оствареног прихода.

Закључак

Незарађени приход је новац који компанија или појединац прима за услугу или производ који још треба да се пружи или испоручи. С обзиром на то да предузеће новац прима унапред, то се исто мора евидентирати у билансу стања предузећа као обавеза, јер примљени аванс представља дуг предузећа према купцу који је дао аванс, али није добио услуге или робу за коју се плаћа износ.

Једном када компанија испоручи производ или пружи услугу компанији за коју је износ унапред примљен, тада ће неостварени приход постати приход и сматрат ће се приходом у билансу успјеха предузећа и више неће представљати обавезу .