Отпис (Значење, примери) | Шта је отпис у рачуноводству?

Значење отписа

Отпис је смањење вредности имовине која је била присутна у пословним књигама предузећа у одређеном временском периоду и евидентира се као књиговодствени трошак наспрам непримљене исплате или губитака на имовини.

Отпис се дешава када се евидентирана књиговодствена вредност средства смањи на нулу. Обично се то дешава када имовина предузећа не може бити ликвидирана и ако компанији не користи даље или нема тржишну вредност.

Може се дефинисати као поступак уклањања средства или обавезе из књиговодствених књига и финансијских извештаја предузећа. На пример, то се може догодити када залихе застаре или не постоји посебна употреба основног средства. Генерално се то ради премештањем дела или целог стања на рачуну имовине на рачун расхода. Она варира у зависности од врсте имовине.

Обично се јавља једном и није раширен на различите периоде. Отпис пореза је смањење опорезивог дохотка. У малопродајним компанијама уобичајени отписи су оштећена роба, ау индустријским предузећима се то дешава када се производна имовина оштети и не може се поправити.

Зашто се отпис врши у рачуноводству?

То се дешава углавном из два разлога.

  • Помаже у опцијама пореске уштеде за власнике имовине. Овакве акције смањују пореску обавезу стварањем расхода који су по природи безготовински, што на крају резултира нижим пријављеним приходом.
  • Подржава циљеве тачности рачуноводства трошкова.

Примери отписа

  • Лош дуг - Лош дуг се може догодити када пословни клијент компанији дугује новац, али не може да врати износ фактуре пошто је клијент проглашен банкротом. Износ дуга који није могао бити наплаћен узима се као губитак и компанија га отписује у пореској пријави.
  • Отписи имовине - То се дешава када компанија уклони рачун. У овом случају, вредност средства је пала на нулу, и то је разлог за отпис средства из рачуноводствених евиденција.
  • Рачуни потраживања - У ситуацији када се рачуноводствено потраживање не наплати, оно се обично надокнађује умањењем за резерве за сумњиве рачуне, тј. Контра рачун.
  • Инвентар - У случају застарелог инвентара, то се може директно наплатити на рачун продате робе или надокнадити резервом за залихе, која је застарела (контра рачун).
  • Напредно плаћање - Када предујам за плату дат запосленом не може да се наплати, тада се терети за трошкове накнаде.

Како је отпис применљив на банке

извор: цнбц.цом

Банка се бави позајмљивањем новца појединцима или компанијама. У идеалној ситуацији банке очекују да врате новац који позајмљују другим организацијама за проширење свог пословања. Али постоје ситуације у којима организације не остварују приход од свог пословања, на крају праве губитке и не испуњавају обавезе по исплати зајма.

Због тога банке одржавају резервисања за лоше дугове. Зајмови су за банке примарна имовина и извор будућих прихода. Ако банка није у могућности да прикупи зајам или постоји минимална шанса за наплату зајма, то утиче на финансијске извештаје банке и резултираће преусмеравањем ресурса из друге производне имовине.

Као резултат кредита за које постоји велика вероватноћа да ће доћи до неплаћања, банке користе отписе тих кредита из биланса стања.

Отпис банке

Да схватимо уз помоћ примера како банка пријављује зајам у својим финансијским извештајима и одржава резервисање за лоши дуг. Претпоставимо да банка позајмљује организацију 100.000 америчких долара и има резерву од 5% за лош дуг према том зајму. Једном када банка зајми, она ће у својим финансијским извештајима пријавити 5000 долара као трошкове. Преосталих 95.000 УСД биће пријављено као имовина у билансу стања.

Ако је задати износ већа од одредбе коју је дала банка, тада ће банка тај износ отписати из потраживања и такође ће пријавити додатне трошкове. На пример, ако задати износ каже 10.000 УСД, 5000 УСД више од резервисања за лоши дуг. Тада ће банка пријавити додатних 5.000 америчких долара као трошак, а уклониће и цео износ.

Када банка уклони неквалитетну имовину из својих књига, добија одбитак пореза за износ кредита. Штавише, чак и ако је зајам отписан, банка има могућност да га искористи и оствари приход од те банке. Банке такође користе могућност продаје заосталих зајмова независним агенцијама како би повратиле те зајмове од купаца.

Банке широм света и даље су под притиском због субприме кризе која је захватила банкарски систем. Купци су узели кредит за своју кућу уместо да су кућу ставили под хипотеку и нису могли да га врате. Ове зајмове је требало отписати из биланса стања и, као резултат тога, вршити велики притисак на финансијско здравље банке. Слична ситуација догодила се и у Индији, где су банке, углавном банке из јавног сектора, позајмљивале новац организацијама које су унапред извршиле плаћање зајма. Ова ситуација резултирала је отписом кредита из биланса стања, што је резултирало смањењем књиговодствене вредности банака.

Последње мисли

Кад год компанија мора да отпише имовину суочи се са њеним утицајем на будући ток прихода, јер имовина више не може да генерише било какав извор прихода за компанију. Али упркос томе, компанија треба да отпише имовину која се више не користи за компанију, јер помаже компанији да постане чистија и такође избегава ситуацију са том имовином користећи ресурсе друге производне имовине.