Дивиденда по акцији (значење, формула) | Израчунај ДПС

Шта је дивиденда по акцији?

Дивиденда по акцији једнака је збиру укупног износа дивиденди које је компанија издала током године подељене укупним бројем просечних акција које компанија поседује; ово даје поглед на укупан износ оперативне добити коју је компанија послала из компаније као профит подељен са акционарима који не треба реинвестирати.

Дивиденда по формули акције

Ево формуле за дивиденду по акцији (ДПС) -

Будући да се овај обрачун врши након исплате дивиденде, инвеститор ће упознати само прошле записе. На пример, ако инвеститор жели да зна ДПС компаније, погледаће податке најновије године, а затим ће их пратити.

Објашњење

Најважнији део формуле је „број акција“. Можете једноставно узети евиденцију о почетним и завршним акцијама и израчунати просечан просек неизмирених акција. Иначе, можете да користите пондерисани просек.

Видели бисте да при израчунавању зараде по акцији узимамо и пондерисани просек издатих акција. Али основна разлика између дивиденде по акцији и зараде по акцији је оно што смо унели у бројило.

У ДПС-у узимамо годишње дивиденде; а у случају зараде по акцији користимо нето приход. Употреба методе пондерисаног просека тачна је за она предузећа која у јануару исплаћују дивиденде за постојеће акције, а у децембру емитују нове акције. Схватили сте идеју. У зависности од приступа компаније, можемо одабрати методу израчунавања.

Пример дивиденде по акцији

Компанија Хонеи Бее исплатила је годишње дивиденде у износу од 20.000 УСД. Почетна залиха била је 4000, а крајња залиха 7000. Израчунајте ДПС компаније Хонеи Бее.

У овом примеру можемо да користимо једноставни просек да бисмо сазнали просечне неисплаћене акције.

  • Почетна залиха била је 4000, а крај 7000.
  • Користећи једноставни просек, добијамо просечну заосталу залиху као = (4000 + 7000) / 2 = 11000/2 = 5500.
  • Годишње исплаћене дивиденде износиле су 20.000 УСД.

Користећи ДПС формулу, добијамо -

  • ДПС формула = годишње дивиденде / број деоница = 20.000 УСД / 5500 = 3.64 УСД по акцији.

Сада, ако желимо да сазнамо дивидендни принос компаније, то можемо и учинити. Морамо имати на уму да нижи ДПС не значи да компанија нема потенцијал за раст. Морамо знати принос од дивиденде и друге финансијске мере како бисмо осигурали да ли компанија има довољно потенцијала за раст или не.

Употреба ДПС формуле

Сваки инвеститор би погледао различите акције да би сазнао у које би инвестирао.

За то инвеститор гледа на различите омјере. Само ДПС можда неће пружити свеукупне изгледе компаније; али ако инвеститор може сагледати различите финансијске показатеље заједно са коефицијентом исплате дивиденде, приносом дивиденде и ДПС-ом; имала би солидно разумевање за компанију.

Ако инвеститор види да је однос исплате дивиденде предузећа нижи; то значи да компанија више улаже како би повећала вредност предузећа. Пре него што инвеститор икада одлучи да инвестира; она треба да сагледа све мере и да сазна холистички поглед на финансијске послове компаније.

Као што видимо одозго, Цолгате је доследно исплаћивао дивиденде током година, међутим, компаније попут Амазона и Гоогле-а још нису исплатиле никакве дивиденде.

Дивиденде по акцији Калкулатор

Можете користити следећи калкулатор

Годишње дивиденде
Број акција
Формула за дивиденду по акцији
 

Формула за дивиденду по акцији =
Годишње дивиденде
=
Број акција
0
=0
0

Дивиденда по акцији у Екцелу (са екцел шаблоном)

Урадимо сада исти пример горе у Екцелу.

Ово је врло једноставно. Просечне неизмирене акције треба да пронађете помоћу једноставне просечне формуле. А онда треба да наведете два уноса годишње дивиденде и броја деоница.

Можете лако израчунати однос у приложеном предлошку.

Прво ћемо се одлучити за једноставни просек да бисмо сазнали просечне неисплаћене акције.

Сада ћемо сазнати ДПС компаније Хонеи Бее.

Овај ДПС образац можете преузети овде - Дивиденде по деоници Екцел предлошка

Дивиденда по подели Формула Видео