Краткорочни зајмови (дефиниција, примери) | Топ 6 врста краткорочних зајмова

Шта је краткорочни зајам?

Краткорочни зајмови су позајмице чији је рок отплате 12 месеци или краћи, а обично их користе предузећа / предузетници / појединци како би испунили своје тренутне захтеве за ликвидношћу.

Краткорочни зајмови обично имају следеће карактеристике -

  • Доњи износ позајмљивања - Износ позајмице је обично мањи у поређењу са другим облицима зајма.
  • Виша годишња стопа процента (АПР) - Ове врсте кредита носе вишу каматну стопу.
  • Неосигурано - Ови кредити су углавном необезбеђени. С обзиром на то да је износ позајмице, као и период отплате, мањи, смањује се и потреба за обезбеђењем.
  • Отплата - И главницу и камате потребно је у потпуности отплатити у року зајма. Ови зајмови обично имају недељни распоред отплате.

Топ 6 врста краткорочних зајмова (са примерима)

Испод су различити типови са примерима.

# 1 - Кредитна линија (ЛОЦ)

Кредитна линија је аранжман за финансирање у којем банка или финансијска институција унапред одређују максимални износ зајма за одређеног зајмопримца на основу углавном њихове кредитне способности. На пример, Асхлеи, која има високу кредитну оцену, може испунити услове за позајмљивање 10.000 УСД, док Еллен, која има нижу кредитну оцену, може имати право на 5000 УСД.

  • Зајмопримац може повући износ зајма у паушалном износу или у ратама, по потреби. Накнаде се наплаћују само за позајмљене износе, а не и за санкционисани износ зајма.
  • Када се позајмљени износ врати у потпуности, зајмопримац испуњава услове за нову кредитну линију са истим унапред утврђеним износом зајма. То се назива револвинг кредитном линијом, тј. Не постоји фиксни закуп за објект до тренутка када било која страна одлучи затворити ЛОЦ.
  • Каматне стопе по овом систему имају тенденцију да буду фиксне за читав период ЛОЦ-а и подложне су повећању само у случају неплаћања или закашњења.

# 2 - Краткорочни банкарски зајмови

Краткорочни банкарски зајам престаје на крају одређеног мандата, за разлику од ЛОЦ-а, који се може обновити након отплате дуга. Ако зајмопримац жели да се још једном задужи, можда ће морати да се пријави за нови зајам.

# 3 - Прекорачење преко банке

Могућност прекорачења преко банке је врста кредитне линије која је повезана са постојећим банковним рачуном зајмопримца. Износ прекорачења банка унапред утврђује. У случају да средства на рачуну дужника нису довољна да покрију било какве уплате које треба извршити, банка продужава додатна средства. За такве објекте плаћају се банкарске накнаде.

Ова могућност се најбоље може објаснити на примеру компаније. Компаније свакодневно имају огроман број трансакција. Могао би постојати сценарио у којем ће се плаћања извршити хитно, али на банковном рачуну нема довољно средстава. Да би обезбедила такве случајеве, компанија користи могућност прекорачења како би осигурала да се плаћања врше на време.

# 4 - Аванси код трговаца у готовини

Ова врста објекта је најприкладнија за предузећа која имају велику продају на кредитним / дебитним картицама, за разлику од продаје у готовини, тј. Њихови купци плаћају картицама током куповине. У оквиру ове олакшице, банка / финансијска институција пристаје да зајмопримцу уплати паушални износ. Тај износ накнадно надокнађује банка / финансијска институција, као проценат дневне продаје зајмопримца. На пример, када зајмопримац изврши продају, банка ће директно повратити одређени проценат продаје, рецимо 5%, од олакшавача плаћања, као што су ПаиПал или Виса.

# 5 - Финансирање фактуре (финансирање потраживања)

У оквиру ове могућности финансирања потраживања, компанија позајмљује новац према износима који дугују купци, тј. Потраживањима. То би се могло боље објаснити примером - компанија има велики број купаца од којих доспевају плаћања. Овим купцима је обично потребно 30-45 дана да изврше плаћања. Могло би бити случајева да касне и плаћања. Да би испунила тренутне захтеве ликвидности компаније, опредељује се за финансирање фактуром. Финансијска институција исплаћује новац компанији, након што јој одузме одређени проценат рачуна за накнаду.

# 6 - Зајмови до дневнице

Ова врста објекта је најприкладнија за појединачне зајмопримце или мала предузећа. Према овој олакшици, износ зајма се одређује на основу зараде зајмопримца, углавном као одређени проценат прихода зајмопримца. Отплата се врши по пријему следеће плате / прихода.

Предности

  • Брже одобрење: Краткорочни зајмови не захтевају дуготрајне поступке одобравања у поређењу са другим облицима зајмова.
  • Приступачније: Ови зајмови осигуравају да су средства доступна чак и малим предузећима / појединцима.
  • Нижи трошкови камате: Како је рок отплате краћи, износ камате који плаћа зајмопримац је нижи.
  • Повећава кредитну оцену: Искориштавање таквог зајма и његово отплаћивање без икаквих задатака може помоћи у повећању кредитне способности зајмопримца.
  • Неизвршено: Такви зајмови обично нису обезбеђени, а зајмопримци не захтевају никакво обезбеђење да би искористили ове зајмове.

Мане

  • Доњи износ позајмице: Зајмопримац може понекад захтевати већи износ који се не може искористити краткорочним зајмовима.
  • Оптерећење малих зајмопримаца: Свако повећање каматних стопа или казне могу створити заостатак код краткорочних зајмопримаца, што може резултирати кашњењем и нижим кредитним резултатом.
  • Није погодно за дугорочне пројекте: Искориштавање таквог зајма за дугорочни пројекат може резултирати трошковима високих камата.

Закључак

Краткорочни зајмови идеално су намењени да задовоље тренутне захтеве за ликвидношћу зајмопримаца. На зајмопримцу је да процени и одабере начин финансирања који највише одговара предузећу да би уживао у максималним погодностима уз минималне трошкове.