Рент доспећа (дефиниција, формула) | Обрачун са примерима

Шта доспева ануитета?

Доспелост ануитета може се дефинисати као она плаћања која се морају извршити на почетку сваког ануитетног периода уместо на крају периода. Исплате су углавном фиксне и постоје две вредности за ануитет, једна би била будућа вредност, а друга садашња вредност.

Формула за ануитет

Било која од формула у наставку може се користити у зависности од тога која је сорта да ли је садашња или будућа вредност.

Садашња вредност доспећа ануитета = П + П [{1 - (1 + р) - (н-1)} / р]

и

Будућа вредност доспећа ануитета = (1 + р) к П [{(1 + р) н - 1} / р]

Где,

  • П је периодично плаћање
  • р је каматна стопа за тај период
  • н ће бити фреквенција у том периоду

Примери

Овде можете преузети овај образац Екцел-а за ануитет - овде

Пример # 1

Степхан је положио 1.000 долара на почетку године и планира да улаже исте сваке године до пет година. Зарађена каматна стопа износиће 5%. Од вас се тражи да извршите прорачун будуће вредности доспелог ануитета.

Решење:

Овде се од нас тражи да извршимо прорачун будуће вредности доспелог ануитета користећи доленаведене информације

За израчунавање будуће вредности ануитета можемо користити горњу формулу:

Будућа вредност доспећа ануитета = (1 + 5,00%) к 1000 [{(1 + 5,00%) 5 - 1} /5,00%]

Будућа вредност доспелог ануитета биће -

Будућа вредност ануитета = 5.801,91 УСД

Стога ће будућа вредност годишњег депозита од 1.000 УСД бити 5.801,91 УСД

Пример # 2

Господин Виллиам жели да купи кућу након неколико година. Његова циљна вредност куће је 3.000.000 УСД. Одлучује да инвестира у производ где може годишње да положи 600.000 америчких долара, почев од почетка сваке године до 10. године. Жели да зна која је садашња вредност ануитетне инвестиције коју чини. То би му омогућило да зна колика је стварна цена имовине у данашњем термину. Од вас се захтева да извршите израчун садашње вредности ануитета коју господин Виллиам планира да направи. Претпоставимо да ће зарађена стопа улагања износити 12%.

Решење:

Господин Виллиам годишње улаже 60.000 УСД како би постигао циљ куповине имовине чија вредност износи око 3.000.000 УСД.

Добијамо главницу, учесталост улагања и каматну стопу, па стога можемо користити доњу формулу да бисмо израчунали исту.

 

Садашња вредност доспећа ануитета = 60.000 + 60.000 [{1- (1 + 0,12) - (10-1)} / 12%]

Чини се да би улагањем 600.000 америчких долара годишње у производ господин Виллиам могао лако купити кућу коју планира.

Пример # 3

Компанија Кс је високо капитално уложена компанија. Већину машина увози из страних земаља, јер је јефтинија у поређењу са куповином са локалног тржишта. Компанија планира да издваја износ од 118.909 долара полугодишње почев од сада. Према недавним тржишним трендовима, просечни приход остварен од инвестиције је 8%. Компанија очекује да ће финансирати машинерију након 15 година, где очекују да вредност машине буде 7.890.112 УСД. Компанија жели да зна која ће бити будућа вредност инвестиције и да ли ће моћи да је финансирају или ће захтевати средства у облику зајма.

Од вас се тражи да извршите прорачун будуће вредности ануитетног улагања које је предузело и израчунате износ кредита ако предузеће то захтева?

Решење:

У овом примеру, компанија покушава да држи по страни средства за замену машина у будућности и избегне било који захтев Адхоц фонда у облику скупог задуживања.

Учесталост је овде полугодишње, плаћање сваког датог периода износи 118.909 УСД, а период ће бити 15 * 2, што је 30 година. Каматна стопа ће бити 8/2 што је 4%

Будућа вредност доспећа ануитета = (1 + 0,04) к 118,909 [{(1 + 0,04) 30-1} / 0,04

Вредност машине је 7.890.112 УСД, а повраћај од износа инвестиције 6.935.764,02 УСД, па ће се због тога од компаније тражити да позајми зајам, што ће бити разлика у њима која је једнака 954.347,98 УСД.

Релевантност и употреба формуле доспећа ануитета

Доспела ануитета захтеваће плаћања на почетку периода, за разлику од краја сваког периода ануитета. Појединац који има законско право на исплате представља га као имовину. Са друге стране, појединац од кога се захтева да плати доспелу ануитету имаће законску обавезу потраживања која захтева благовремене исплате.

Будући да низ плаћања доспелих ануитета представља низ новчаних прилива или одлива који ће се десити у будућности, прималац или уплатилац средстава желели би да израчунају корисну вредност ануитета узимајући у обзир временску вредност новца. То се може постићи коришћењем садашње вредности доспелог ануитета.