Рачуноводство система трајног инвентара (дефиниција, примери)

Шта је трајни систем залиха у рачуноводству?

Перпетуал Инвентори Систем у рачуноводству значи одржавање куповине и продаје залиха у реалном времену помоћу аутоматизованог рачунарског система и лако израчунава трошкове продате робе (ЦОГС) за производни концерн, што на крају елиминише потребу за вођењем старих старих периодичних евиденција залиха кроз периодична физичка провера залиха.

Компоненте

  • Бин Цардс - Бин картица бележи статус кретања робе ускладиштене на поду складишта инвентара. Типичан посао са великом оставом користиће бин картицу да бележи текуће кретање залиха и застарелост тог инвентара.
  • Продавнице Ледгер - Књига продавнице је ручна или аутоматизована евиденција сировина и потрошног материјала ускладиштених у производном поду, која прати тренутну количину предмета у руци.
  • Континуирано прикупљање залиха - Континуирано пописивање значи бројање физичких верификација залиха које ентитет или спољни / унутрашњи ревизори редовно спроводе.

Пример система трајног инвентара у рачуноводству

Перпетуал Инвентори Систем вс Периодиц Инвентори Систем

Перпетуал Инвентори СистемПериодични систем залиха
Провере залиха се редовно врше путем аутоматизованог софтвера продајних места и кретања залиха у реалном времену.Провера залиха врши се ређе и углавном се врши на месечном, кварталном, полугодишњем и годишњем одмору.
Пружа тачне и ажуриране информације у вези са залихама и трошковима продате робе и трошковима производње;Не даје тачне и ажуриране информације у вези са залихама и трошковима продате робе и трошковима производње;
Пружа менаџменту и заинтересованим странама ажуриране статистике о стању кретања залиха компаније благовремено, тако да се буџети и прогнозе редовно ажурирају.Не даје благовремено ажурирану статистику о стању кретања залиха компаније менаџменту и заинтересованим странама, јер се евиденције ажурирају периодично било на месечном, кварталном или полугодишњем нивоу, због чега су буџети и прогнозе не ажурира се редовно.

Предности

  • Током физичке провере залиха интерно или екстерно, није потребно зауставити производњу робе преко производног пода.
  • Залихе робе, трошкови продате робе и трошкови производње увек су доступни.
  • Помаже у одржавању економске количине наруџбине; нема потребе за додатним улагањем / блокадом обртног капитала.
  • Помаже у правовременом откривању крађа, губитака, крађе робе и расипања робе, тако да управа може предузети благовремене корективне мере.
  • Будући да су количина и количина свих врста залиха лако доступни, припрема финансијских извештаја се не одлаже, а евиденција залиха је увек доступна за спољну и унутрашњу верификацију.
  • Овај метод помаже у успостављању правилне контроле над трговинама и представља потпуну и поуздану методу система залиха.

Мане

Иако праћење све робе може бити скупо и гломазно, али на тржишту постоји јефтин и поуздан софтвер који ће удовољити овим проблемима.

Закључак

Стални систем залиха пружа менаџменту ажурирани статус кретања залиха, ситуацију и трошкове продате робе и трошкове производње у реалном времену, што у периодичном систему инвентара није било могуће. Међутим, ово може бити скупо и дуготрајно. Такође, израчунавање залиха у систему трајног инвентара може се понекад одступати од стварног нивоа залиха због неевидентираних трансакција и крађа, тако да би организација требало да периодично упоређује књиговодствено стање са стварним залихама у ручним количинама и по потреби прилагођава књиговодствене биланце.

Без обзира на било шта, систем трајног инвентара увек се сматра пожељном методом израчунавања и одржавања залиха, јер увек даје тачне и ажурне информације о залихама редовно и у реалном времену по потреби менаџмента организације. Стални систем складиштења најбоље функционише са аутоматизованим и компјутеризованим алатима које особље производног погона ажурира у реалном времену помоћу скенера бар кодова или службеници продаје / производње помоћу терминала на продајним местима. Најмање је изводљиво када се промене / кретања на залихама евидентирају на картицама са ручним инвентаром, јер постоји велика шанса да се уноси не изврше правилно или благовремено и ефикасно.