Како се користи АГРЕГАТЕ функција у програму Екцел? |. | (са примерима)

АГРЕГАТЕ функција у програму Екцел

АГРЕГАТЕ Функција у екцелу враћа агрегат дате табеле података или листа података, ова функција такође има први аргумент као број функције, а даљи аргументи су за низ скупова података, треба запамтити број функције да би се знало коју функцију користити.

Синтакса

Постоје две синтаксе за АГРЕГАТЕ Формулу:

  1. Синтакса референце

= АГРЕГАТЕ (функција_број, опције, реф1, реф2, реф [3],…)

  1. Синтакса низа

= АГРЕГАТЕ (функција_број, опције, низ, [к])

Фунцтион_нум је број који означава одређену функцију коју желимо да користимо, то је број од 1-19

Опција: то је такође нумеричка вредност у распону од 0 до 7 и одређује које вредности треба занемарити током израчунавања

Реф1, реф2, реф [3]: је аргумент док користимо референтну синтаксу, то је нумеричка вредност или вредности на којима желимо да извршимо израчунавање, потребна су најмање два аргумента, остали аргументи нису обавезни.

Низ: је низ вредности на којима желимо да извршимо операцију, користи се у синтакси низа функције АГГРЕГАТЕ у екцелу

К: је необавезни аргумент и представља нумеричку вредност, користи се када се у програму Екцел користе функције попут ЛАРГЕ, СМАЛЛ, ПЕРЦЕНТИЛЕ.ЕКСЦ, КУАРТИЛЕ.ИНЦ, ПЕРЦЕНТИЛЕ.ИНЦ или КУАРТИЛЕ.ЕКСЦ.

Примери

Ову АГРЕГАТЕ функцију Екцел Предложак можете преузети овде - АГРЕГАТЕ Фунцтион Екцел Предложак

Пример - # 1

Претпоставимо да имамо листу бројева и израчунаћемо Просек, Бројање који је број ћелија које садрже вредност, Бројање -број ћелија које нису празне, Максимум, Минимум, производ и зброј задатих нумеричких вредности. Вредности су дате испод у табели:

Прво израчунајмо Просек у 9. реду, за све дате вредности. За просек је функција_број

У колони Ц су дате све вредности и нећемо морати занемарити ниједну вредност, па ћемо одабрати опцију 4 (ништа не занемарити)

И одабиром опсега вредности Ц1: Ц8 као низа нумеричких вредности

Од 'к ’ је необавезни аргумент и користи се када се користи функција попут ЛАРГЕ, СМАЛЛ у програму Екцел, ПЕРЦЕНТИЛЕ.ЕКСЦ, КУАРТИЛЕ.ИНЦ, ПЕРЦЕНТИЛЕ.ИНЦ или КУАРТИЛЕ.ЕКСЦ, али у овом случају израчунавамо Просек па ћемо изоставити вредност од к.

Дакле, просечна вредност је

Слично томе, за опсег Д1: Д8, поново ћемо одабрати опцију 4.

За опсег Е1: Е8, ћелија Е6 садржи вредност грешке, ако ћемо користити исту АГРЕГАТЕ формулу, добићемо грешку, али када се користи одговарајућа опција, АГГРЕГАТЕ у Екцелу даје просек преосталих вредности занемарујући грешку вредност у Е6.

Да бисмо игнорисали вредности грешака, имамо опцију 6.

Слично томе, за опсег Г1: Г8 користићемо опцију 6 (занемарити вредности грешке)

Сада, за опсег Х3 ако ставимо вредност 64, а сакријемо трећи ред и користимо опцију 5, да бисмо игнорисали скривени ред, АГРЕГАТЕ у Екцелу даћемо просечну вредност само за видљиве нумеричке вредности.

Излаз без скривања реда 3

Излаз након скривања реда 3

Примењујући формулу АГГРЕГАТЕ за друге операције, имамо

Пример - # 2

Претпоставимо да имамо табелу прихода остварених различитих датума из различитих канала како је дато у наставку

Сада желимо да проверимо приход који се генерише за различите канале. Дакле, када примењујемо функцију збира, добијамо укупан генерисани приход, али у случају да желимо да проверимо приход генерисан за органски канал или директни канал или било који други, када за исти применимо филтере у екцелу, функција суме ће увек дати укупан збир

Желимо да када филтрирамо канал добијемо збир вредности које су видљиве, па ћемо уместо функције СУМ користити функцију АГРЕГАТЕ како бисмо добили збир вредности које су видљиве када је филтер примењује се.

Дакле, заменом формуле СУМ функцијом АГРЕГАТЕ са кодом опције 5 (занемарујући скривене редове и вредности) имамо,

Сада, када ћемо применити филтер за различите канале, он ће приказивати приход за тај канал само када се остатак редова сакрије.

Укупни приход остварен за директни канал:

Укупни приход остварен за органски канал:

Укупни приход остварен за плаћени канал:

Дакле, можемо видети да функција АГРЕГАТЕ израчунава различите вредности збира за приход остварен за различите канале након што се филтрирају. Дакле, функција АГРЕГАТЕ може се динамички користити за замену различитих функција за различите услове без употребе условне формуле.

Претпоставимо да за исти канал табеле и приход неке од наших вредности прихода садрже грешку, сада треба да занемаримо грешке, а истовремено, ако желимо да применимо филтер, функција АГГРЕГАТЕ треба да занемари и вредности скривених редова.

Када користимо опцију 5, добијамо грешку за СУМ укупног прихода, сада да бисмо игнорисали грешке морамо да користимо опцију 6

Користећи опцију 6 добијамо зброј занемарујући вредности грешака, али када применимо филтер, на пример, филтрирамо према вредности канала Дирецт, добијамо исту суму занемарујући грешке, али истовремено морамо занемарити и скривене вредности.

Дакле, у овом случају ћемо користити опцију 7 која занемарује вредности грешака и истовремено скривене редове

Ствари које треба запамтити

  • Функција АГГРЕГАТЕ не препознаје функцију _ нум вредност већу од 19 или мању од 1, слично као и за број опције не препознаје вредности веће од 7 и мање од 1, ако пружимо било које друге вредности даје #ВАЛУЕ ! Грешка
  • Увек прихвата нумеричку вредност и увек враћа нумеричку вредност као излаз
  • АГРЕГАТ у програму Екцел има ограничење; он само игнорише скривене редове, али не занемарује скривене колоне.