Како ући у ризични капитал? |. | Најбољи савети за добијање ВЦ посла

Како провалити у ризични капитал?

Послове ризичног капитала пружају компаније ризичног капитала које финансирају стартупе или предузећа која су у раној фази која су генерално ризична, а да би се ушло у област ризичног капитала, треба стећи потребну диплому за стицање МБА диплома би била додатна предност заједно са одличним вештинама комуникације.

Фирме ризичног капитала пружају пријеко потребан капитал предузећима на основу детаљне процене његовог потенцијала као вредне инвестиције. Обично финансирају предузећа у почетној фази или старт-уп предузећа, међутим, такође могу да одлуче да инвестирају у предузећа у касној фази, у зависности од низа фактора.

У протеклој деценији, пословна динамика се доста променила и тржишна конкуренција се појачала за нова предузећа. Због тога се компаније ризичног капитала бацају у средиште пажње док се стартупи међусобно натјечу како би пронашли дугорочне инвеститоре. То је, наравно, подстакло већу потражњу за квалификованим и компетентним професионалцима ризичног капитала који уживају неке од најбољих изгледа за каријеру у финансијској индустрији.

Испод ћете наћи наш корисни водич о томе како ући у ризични капитал.

7 главних корака за улазак у ризични капитал

Супротно популарној перцепцији, проналазак улаза у ВЦ као успешног професионалца у другој области може бити једна од најтежих тачака уласка. Један од примарних разлога је тај што морате бити заиста успешни на другом пољу, а ако јесте, онда може бити помало ризично и прелазак на друго поље, без обзира на то колико су перспективе сјајне.

# 1 - Одличне вештине комуникације

Фирме ризичног капитала не траже појединце који се истичу само у финансијској анализи или су заиста добри са бројевима. Уместо тога, више би волели некога ко се не истиче само својим вештинама, већ има више личности која има потенцијал да утиче на готово било кога. Требало би да им буде угодно да раде са највишим руководиоцима и да имају одличне вештине презентације.

ВЦ радије запошљавају људе са добрим вештинама комуникације, способношћу да самостално прибављају инвестиције и претходним искуством договора, што би се могло показати корисним.

# 2 - МБА је плус

Могуће је ући у ризични капитал без МБА ако имате релевантно искуство у пословном развоју, управљању производима или банкарству, између осталог. Међутим, стицање МБА дипломе на врхунском институту може вам отворити добре могућности на терену, чак и ако потичете из нетрадиционалног порекла.

За МБА-ове обично имају предност боља мрежа која може бити кључни фактор у проналажењу корисних прилика у ВЦ-у. Генерално, они који долазе из различитих средина имају тенденцију да усвоје МБА руту због предности које она пружа. Међутим, било би готово пресудно да стекнете МБА диплому на једном од најбољих института, што би додало значајну вредност њиховом профилу будућег професионалца за ВЦ.

# 3 - Предузетничко искуство

Појединци који су у прошлости били успешни предузетници такође могу пронаћи неке од најбољих прилика у ризичном капиталу, јер би њихово искуство добро дошло при стицању поверења нових предузетника и процени вредности стартапа.

# 4 - Искуство инвестиционог банкарства

Било би важно нагласити да све већи број професионалаца у инвестиционом банкарству жели да уђе у ризични капитал због врста изгледа које нуди. Они такође имају јединствену предност јер се критеријуми засновани на вештинама у овим областима не разликују толико од оних у ризичном капиталу, који обично укључују одличне комуникацијске вештине, релевантно искуство у пословима и способност улагања.

# 5 - Потражите помоћ од Хеадхунтера

Тачно је да одређени број компанија у ВЦ не запошљава ловце на главе за запошљавање, али неке од њих то чине, што у великој мери зависи од величине фирме и подручја њиховог фокусирања. Већина ВЦ фирми које се баве предузећима у раној фази немају довољно ресурса за запошљавање ловаца на главе за процес запошљавања.

Међутим, они који послују са компанијама у касној фази или већим фирмама могу користити њихове услуге, па треба имати на уму с каквом ВЦ фирмом имају посла пре него што одлуче колико би важну улогу умрежавање могло имати у уласку у компаније ризичног капитала.

# 6 - Позиционирање на прави начин

У зависности од врсте ВЦ фирме, њихови захтеви могу да варирају у великој мери и било би корисно имати идеју шта би могли тражити.

  • Фирме у раној фази могу бити више усредсређене на набавку, одређивање величине тржишта, развој и процену инвестиционих идеја. Питања за интервју за ову врсту предузећа могла би се вртети око индустријских трендова и предузећа која се кандидату чине занимљива.
  • ВЦ компаније које раде са портфолио компанијама могле би бити више заинтересоване за појединце са добрим искуством у пословању које би могло укључивати искуство везано за управљање производима, маркетинг и склапање партнерстава.
  • Они који се више ослањају на приватни капитал били би толико усредсређени на дубинску пажњу и извршавање послова и можда би волели некога ко се добро сналази у финансијским моделима, анализи финансијских извештаја компаније и коме је угодно да координира са адвокатима, банкарима и рачуновођама. Захтеви веома подсећају на захтеве за инвестиционо банкарство.
  • Фирме које су више усредсређене на проналажење извора могле би тражити потенцијалне регруте са јаким вештинама комуникације и презентације, јер би се могло тражити да се праве презентације и, између осталог, обавља пуно хладних позива.

# 7 – Ниједна појединачна стратегија не може помоћи

Ако мислите да би један од горе описаних приступа у већини случајева могао да функционише, можда сте све погрешно схватили. Идући корак напред, било би прикладно рећи да ниједна стандардна стратегија не би могла помоћи заинтересованим појединцима да се пробију у индустрију. Разговарали смо само о ширем приступу и много зависи од врсте ВЦ фирме за коју се примењује. Они који финансирају компаније у раној фази могу потражити различите професионалне вештине и способности код потенцијалних регрута од оних који више воле да улажу у компаније у касној фази. Слично томе, неке од њих могле би се више фокусирати на дуе дилигенце, извор или компаније из портфеља које би опет захтевале особље са одређеним специјализованим вештинама. Због тога, без обзира колико неко покушао, једва да постоји један стандардни пут за стварање ВЦ каријере.

Изградња резимеа за послове ризичног капитала

Иако би било корисно навести било које искуство које неко поседује, али додатни детаљи о раду са највишим руководиоцима били би корисни да бисте добили посао ризичног капитала. Свако искуство у пословном развоју или одређивању величине тржишта такође може бити релевантно.

  • Навођење ваших акредитива може звучати добро, али било би боље да не убацујете превише информација, већ да радите биографију кратком и једноставном. Међутим, ако сте стекли МБА или неке друге релевантне акредитиве од врхунског института, не заборавите да их истакнете.
  • Генерално, ВЦ компаније траже људе са угледним личностима и великим интересовањем за стартапе и технологију. Ако је резиме успешан у стварању овог утиска, то би могло бити од велике помоћи.

Како се позабавити интервјуом са ризичним капиталом?

Обично су разговори у ВЦ фирмама далеко мање технички структурирани за разлику од инвестиционог банкарства и приватног капитала. Од кандидата се можда неће тражити да преузму било какве студије случаја финансијског моделирања или друге техничке процене, што је уобичајено у инвестиционом банкарству или приватном капиталу. Интервју са ВЦ може се обавити у неформалном окружењу, можда чак и као успутни разговор током ручка или доручка. Типично их више занима колико је особа заправо заинтересована за то подручје и да ли је довољно страсна да се истакне на терену.

  • Много ВЦ фирми плаћа мање од приватних компанија и иако су изгледи добри, не би радије запослили некога чија је главна мотивација за рад на терену врста погодности које нуди. То се може сматрати већим искључењем јер особа може имати мало стварне каматне стопе. Због тога су они више прилагођени идеји „културног прилагођавања“ у поређењу са већином других поља.
  • Међутим, у предузећима која су више или мање наклоњена приватном капиталу, можда би више волела да се придруже и техничким проценама. Ако се пријављујете за компанију за алтернативну технологију, треба бити спреман за питања у вези са технолошким иновацијама на терену.

Шта већина ВЦ тражи?

Једна од најважнијих тачака које човек мора имати на уму је да ВЦ не траже само добро индустријско знање већ и добро обликована мишљења о индустрији и компанијама. За професионалца у инвестиционом банкарству, више уравнотежен и неутралан поглед на индустрију могао би добро функционисати, међутим, када је реч о куповини, када морате да улажете у предузећа, потребан вам је више самопоуздан приступ да бисте били успешни.

Напоштовани ВЦ професионалци треба да буду сигурни у изражавање мишљења о индустрији у великим и одређеним компанијама, као и на то како гледају на своје изгледе на основу одређених кључних фактора.

Фокусирање искључиво на производе уместо на тржишну позицију компаније можда такође неће импресионирати анкетара, јер су инвестиције у ВЦ првенствено пословне одлуке вођене тржиштем.

Закључак

Укратко, ризични капитал је узбудљиво поље за рад, али амбициозни појединци морају да поседују не само неопходно знање и вештине, већ и прави став да би успели.

Да бисте искористили своју корист, у наставку можете пронаћи резиме како да уђете у ризични капитал.

  • Иако би умрежавање могло добро функционисати за ране фазе и мање ВЦ фирме, то можда није увек случај јер фирме у касној фази и веће ВЦ фирме обично унајмљују ловце на главе, па би уместо тога било препоручљиво потражити помоћ.
  • Важно је поставити се у складу са врстом ВЦ фирме за коју се пријављујете, а још важније би било изабрати ВЦ фирме са одређеном врстом фокуса која се добро поклапа са вештинама појединца.
  • Важно је имати на уму да иако ВЦ може изгледати слично инвестиционом банкарству и приватном капиталу у смислу жељених вештина, сличност се ту завршава.
  • У ВЦ-у је већи фокус на запошљавању појединаца са више презентабилне личности, одличних вештина комуникације, интелигентних мишљења о улагању у компаније и истинског интереса за стартапе и технологију.
  • Процес разговора у ВЦ ће вероватно бити неформалнији у поређењу са инвестиционим банкарством и приватним капиталом. Треба бити сигуран у изражавање мишљења о одређеним компанијама и како би оне могле проћи на основу релевантних фактора. Анализа предузећа требало би да буде више оријентисана на тржиште, а не на производ, јер претходни приступ има већу важност у ВЦ.

У завршници бисмо могли додати да ће ризични капитал брзо расти на тржиштима у развоју у Индији, Бразилу, Кини и Канади, што би могао бити још већи разлог зашто би се надобудни професионалци у ВЦ могли радовати узбудљивим могућностима на овим тржиштима.