Дефиниција међународне трговине | Примери | Предности и незадовољства

Дефиниција међународне трговине

Међународна трговина односи се на трговину или размену добара и / или услуга преко међународних граница. и обично долази са додатним факторима ризика као што су девизни курс, владине политике, економија, закони друге земље, правосудни систем и финансијска тржишта која утичу на трговину између њих две. За било коју земљу међународна трговина представља значајан део БДП-а земље, јер постоји девизни утицај. За Индију је она највише допринела БДП-у земље и коначно економији у целини.

Примери о међународној трговини

Испод су неки примери за међународну трговину:

Пример # 1

Претпоставимо да постоје две земље, Кс и И. Кс производи пиринач по веома јефтинијим трошковима у поређењу са И. Међутим, Кс је финансијски врло лош, али И је богатија земља, али није у стању да производи пиринач на свом земљишту због неприкладности земљишта за усев. У овом случају може се догодити међународна трговина између Кс и И, јер И може да купи толико количине од Кс како би задовољио потребе народа земље И, а истовремено ће Кс постати богатији продајом додатне количине пиринча произведено до И.

Пример # 2

Претпоставимо да постоје две земље А и Б. А је политички врло јака и светски је лидер, док је Б политички врло слаба. У овом случају, да би Б ојачао, може започети међународну трговину између њих двоје како би се побољшали финансијски услови Б и коначно и политичка ситуација, тако да би Б било лако да преузме А политички под контролом .

Пример # 3

Претпоставимо да постоје две државе М и Н. М има довољно природних ресурса за производњу јефтиног лека, док је Н лишен истог, међутим Н има довољно производње шећера, али М у својој земљи нема шећер. У овом случају може постојати сценарио у којем ће М куповати шећер од Н да би задовољио своје потребе, под условом да ће М морати да прода природне ресурсе Н да би такође направио лек. Ако се ови услови и услови испуне на политичком фронту, може доћи до велике економије обима за људе обе земље што ће им коначно дугорочно донети корист.

Предности међународне трговине

  • Ефикасно коришћење природних ресурса: Будући да би обе земље у трговини имале неку врсту природних ресурса, обе их могу искористити на најбољи могући начин.
  • Доступност свих врста робе: Омогућава земљама да поседују све врсте добара, укључујући и оне које нису у могућности да произведу.
  • Специјализације: То доводи до специјализације различитих добара у различитим земљама.
  • Велика производња: Омогућава земљама да производе велике количине.
  • Стабилност цена: Помаже у изједначавању цена робе, уклањајући дивље колебање цена робе и / или услуга.
  • Повећање техничког знања: Омогућава земљама да међусобно размењују технологију, што такође доприноси техничкој банци земаља и БДП-у.
  • Међународна сарадња: Такође помаже у сарадњи међународних притисака на земље, градећи тако односе и разумевање међу лидерима света.

Неповољности међународне трговине

  • Штетан утицај на кућну потрошњу: Међународна трговина такође има негативан утицај на производњу домаћих играча, јер због стране конкуренције, надолазеће индустрије на тржишту могу у потпуности пропасти.
  • Економска зависност: Мање развијене земље света морају се ослонити на развијене економије како би испуниле свој захтев
  • Политичка зависност: Понекад се међународна трговина извршава у циљу испуњавања политичке агенде, тј. Угрожавања политичке зависности других земаља.
  • Увоз штетне робе: Такође се може догодити да се увози било која штетна роба која може изазвати хаос код грађана земље увознице.
  • Складиштење робе: Понекад је складиштење велики проблем међу увозницима, јер велики увоз може резултирати великим притиском на складиште како би се роба у њему складиштила.
  • Светски ратови: Међународна трговина такође може резултирати трговинским ривалством међу међународним играчима што може резултирати и светским ратом.
  • Опасност за међународни мир: То даје прилику страним играчима да дођу у другу земљу и настане се стварајући тиме неизвесност и претњу унутрашњем миру.

Закључак

Међународна трговина је један од најважнијих елемената финансијске економије од читаве земље; раст зависи од увоза-извоза Подаци који су један од главних учесника у бруто домаћем производу земље. Без међународне трговине готово је немогуће да било која земља расте финансијски, политички и економски. У нацији би било да међународна трговина и односи са светским лидерима постану толико јаки да би било врло лако пловити кроз све шансе.