Диверзификоване инвестиције (дефиниција, примери) | 4 најбоље врсте и објашњење

Дефиниција разноликих инвестиција

Диверзификован портфолио инвестиција односи се на план улагања са малим ризиком који делује као најбољи одбрамбени механизам од финансијске кризе, јер омогућава инвеститору да заради што већи принос улагањем у комбинацију мешавине имовине као што су акције, робе, фиксни приход итд.

Врсте разноликих инвестиција

Постоје различити начини на које се инвестиције могу диверзификовати, а неки од њих су следећи:

# 1 - Различите класе имовине

Различите врсте класа имовине имају различите перформансе током истог економског догађаја. Дакле, различите класе имовине као што су акције, инвестиције са фиксним дохотком, роба, некретнине, готовина итд. Могу бити укључене у портфељ за диверзификована улагања што резултира смањењем укупног ризика.

# 2 - Различите појединачне компаније

Различите појединачне компаније се различито понашају на тржишту у зависности од различитих фактора. Дакле, требало би да постоји комбинација таквих компанија како би се смањио укупан ризик портфеља.

# 3 - Различита индустрија

Портфељ треба да има равнотежу у више привредних грана, јер постоје неки догађаји који су специфични за одређену индустрију, а ако се тај догађај догоди, једина вредност улагања у те индустријске инструменте само ће се смањити. Дакле, треба улагати у различите индустрије тако да укупни ризик буде низак у портфељу.

# 4 - Различите географске димензије

Већина инвеститора има пристрасност према инструментима издатим у њиховој матичној земљи. Али увек је корисно диверзификовати портфељ на међународном нивоу, јер догађај који је негативан за једну земљу можда неће имати ефекта на друге земље или може имати позитиван ефекат на друге земље. Дакле, ако је улагање географски разнолико, губитак улагања у једној земљи може се надокнадити међународним улагањима.

Пример диверзификованих инвестиција

Одједном се повећава волатилност на тржишту акција, а онда, у том случају, постоје шансе да људи који су уложили у акције претрпе огроман губитак. У таквим случајевима ако особа држи улагања у неку другу класу имовине као што су улагања са фиксном каматом или директна имовина која нема утицај истог догађаја током истог периода, тада ће поврат остварен од тих улагања помоћи у смањењу укупни ризик портфеља и изравнавање укупних приноса.

Предности разноликих инвестиција

Испод су неке од предности разноликих инвестиција.

  1. Диверзификоване инвестиције помажу у смањењу ризика од губитка, јер ако једна инвестиција не послује добро током одређеног периода, онда друге инвестиције у портфељу могу имати бољи учинак у том истом периоду, помажући у смањењу потенцијалних губитака повезаних са инвестиционим портфељем ако сав капитал се улаже под сличном врстом улагања.
  2. Понекад инвестиције можда неће донети повраћај како се очекивало, па у том случају диверзификована инвестиција помаже јер се диверзификацијом не ослања само на један извор за стварање прихода, већ се улаже у диверзификоване инвестиције.
  3. Када се инвестиције добро диверзификују, биће потребно ниже одржавање, јер су потребна пажња и пажња да би се инвестиције одржале добро, а ако постоји ризичан подухват, биће потребно огромно време за посматрање тржишта. Добро диверзификован портфељ је генерално стабилнији и мање узбудљив, па кад се сврстају у различите класе, онда могу бити тамо дужи временски период и не захтева пуно одржавања.

Мане разноликих инвестиција

Следе недостаци разноликих инвестиција.

  1. Ако су инвестиције диверзификоване, онда би исте могле генерисати само просечне приносе. Док у случају да неко поседује једну хартију од вредности која изненада нагло скочи, он може зарадити добар износ добити који не може бити у случају диверзификованих инвестиција. То смањује профит и чини портфолио да изгледа мање него сјајно
  2. Додатни трансакцијски трошкови такође су повезани са диверзификованим портфељима, јер се мора платити више како би се уравнотежио портфељ за одржавање диверзификације.
  3. Када у портфељу постоје различита средства, човеку је генерално теже управљати њима, јер би било превише улагања у портфељ. Док би у случају да постоји само једна хартија од вредности у коју се улаже тада било лакше управљати истим.
  4. Понекад се због диверзификације повећава укупни ризик портфеља, јер би за инвестирање у диверзификовану особу могло да инвестира у сигурност о којој има мало знања или уопште нема знање. Увек треба пажљиво обавити пре улагања.

Важне тачке разноликих инвестиција

  1. Стратегија диверзификације за инвестирање у разнолику имовину меша различите врсте инвестиција за изградњу портфеља.
  2. Поседи у портфељу могу се диверзификовати на неколико начина као што се могу диверзификовати на основу класа активе, индустријски, компанијски и географски.
  3. Диверзификација ограничава свеукупни ризик портфељног ризика, али истовремено ублажава учинак портфеља, бар ако је уложено у кратком року.

Закључак

Диверзификована инвестиција је мешавина различитих средстава попут залиха, хартија од вредности са фиксним приходом, робе са циљем постизања највећег приноса за минимални ниво ризика. Концепт диверзификације делује јер све различите врсте имовине имају различиту реакцију у односу на исти догађај који се дешава у економији. Сва имовина у диверзификованим инвестицијама нема међусобне корелације и углавном када вредност неке врсте улагања падне, у исто време вредност друге врсте имовине може порасти.

Због тога, укупни ризик укупних инвестиција постаје низак, јер у сваком случају постоје неке класе имовине које ће донети користи и надокнадити губитак настао у другој имовини, јер је ретко када би све класе имовине имале негативан ефекат било ког догађаја.

Диверзификоване инвестиције помажу инвеститорима у постизању углађенијег и доследнијег поврата улагања током дугорочног и средњорочног периода. Када се имовина особе широко диверзификује у различите врсте имовине као што су акције, обвезнице, роба, некретнине и готовина, то помаже у смањењу укупног ризика портфеља јер свака класа имовине показује различите врсте предности и недостатака с обзиром на ризик и профитабилност.

Дакле, одржавање поседа код особе у већини ове класе имовине помаже јој у стварању стабилног портфеља који затим помаже у повећању вредности током периода.