Приход од улагања (дефиниција, врсте) | Примери прихода од улагања

Шта је приход од улагања?

Приход од улагања је приход који се остварује путем дивиденди, исплате камата и капиталних добитака продајом било које имовине или хартија од вредности и добити остварене било којом врстом инвестиционих средстава као што су обвезнице, узајамни фондови итд. Генерално, људи зарађују велику количину њихов укупан приход сваке године од прихода од зарада, али правилно планирана уштеда и улагања на финансијским тржиштима заправо могу претворити номиналну уштеђевину у велике портфеље улагања што ће с временом сигурно том инвеститору донијети добар приход од улагања.

Топ 3 врсте прихода од улагања

Постоји неколико врста инвестиционих прихода од којих су главни објасњени у наставку:

# 1 - Камата

Особа ће зарађивати приход као камата у инвестицијама које генеришу интерес за депоновање средстава у обвезнице, депозите, депозите, инструменте на тржишту новца, итд. Улагачи којима је потребна готовина могу повући новац из својих камата без чак и ремећење уложене главнице. Али данас су камате врло ниске; заиста је тешко очекивати исти повраћај од дивиденде и камате на доследној основи.

Ако лице користи приход од камата било из готовине, опорезивих обвезница или потврде о депозиту, исти се опорезује редовном стопом пореза на доходак. Поред тога, ако је улагање дугорочно, од те особе се захтева да прикаже приход од камата остварен у пријави пореза на добит чак и ако не повучете готовину из те инвестиције.

# 2 - Дивиденде

Дивиденде компаније исплаћују на основу своје зараде акционарима или инвеститорима по акцији. Ако се улаже у узајамне фондове који имају средства у дивидендама, инвеститор зарађује део те компаније путем дивиденди на годишњем или кварталном нивоу.

Порез се треба платити и на дивиденде и редовна пореска стопа примењује се на ове редовне дивиденде, док постоје неке дивиденде означене као „квалификоване“ опорезују се по стопи капиталне добити која је генерално нижа.

# 3 - Капитални добици

Повећање вредности средства као у улагање у некретнине или залихе које је тада више од његове набавне цене, та повећана вредност је капитална добит, али се иста остварује само када се основна имовина прода. Инвеститор мора да плати порез на капиталну добит према периоду добити било да је реч о краткотрајној или дугорочној капиталној добити. Дугорочно отварање било које инвестиције је боље од краткорочног, јер су пореске стопе ниже на дугорочне капиталне добитке.

Примери дохотка од улагања

Следе различити примери прихода од инвестиција:

# 1 - Дивиденда

Ако инвеститор има 100 акција у предузећу и тај ентитет плати 50% своје зараде као дивиденду и каже да је зарада Рс. 10 по акцији, дакле, износ дивиденде је Рс. 5 по акцији, инвеститор зарађује Рс. 500 годишње, тј. 100 акција помножених са дивидендом по акцији 5.

# 2 - Капитални добитак

Инвеститор „А“ улаже износ Рс. 1000 да купи 20 акција компаније која продаје по номиналној цени, тј. 50. Следеће године цена те акције расте на Рс. 70 по акцији и „А“ одлучује да прода 10 акција из своје акције, тада ће његова капитална добит бити Рс. 200 [10 дељења по Рс. 70 / акција = 700 мање оригинална цена 10 акција @ Рс. 50 / схаре = Рс. 500].

Предности

Разне предности повезане са приходом од улагања су следеће:

  • Помаже у изградњи богатства - Инвеститор ће редовно остваривати приход који може даље улагати или реинвестирати у друге или исте акције, имовину или земљиште.
  • Приходи од улагања имају пензије - Ако је особа уложила у било који узајамни фонд, акције, девизне фондове итд., Зарађује камате и дивиденде над тим које особа може користити или даље улагати. Даље зарађују каматну стопу на основу сложења, што ће им помоћи да имају сјајан живот након пензионисања.
  • Помаже у постизању других финансијских циљева - И на крају, али не најмање важно, приход од улагања може се искористити у испуњавању других финансијских циљева, попут уштеде овог прихода за образовање вашег детета, или данас за све постоје ЕМИ услуге, па особа може да плати рате путем ових додатних прихода уместо њихова плата.

Мане

Различити недостаци повезани са приходом од улагања су следећи:

  • Тржишни ризик - Тржиште је врло колебљиво и тако инвеститор нема појма колико ће зарадити ове године. Понекад може зарадити добар износ прихода, а понекад може доћи до врло ниске генерације прихода. Све зависи од тржишта и инвестиције бира инвеститор, тако да треба да размисли, а затим уложи.
  • Избор инвестиције - Инвеститор мора да бира између различитих инвестиција како би био сигуран да ће остварити леп износ прихода. Ако одабере неку инвестицију која има фиксни приход, тада никада неће добити висок поврат ако је тржиште високо и обрнуто, па је избор инвестиције веома важан.
  • Примена пореских стопа - Постоје различите пореске стопе на приходе од инвестиција. Постоји само неколико прихода од инвестиција који су ослобођени пореза, иначе сви приходи привлаче порез. Неки привлаче порез када пређу ограничење износа прихода, а неки се разликују у стопама попут краткорочног и дугорочног капиталног добитка.

Важне тачке

Разне важне тачке су следеће:

  1. Постоји неколико врста прихода од инвестиција, од којих су главни приходи од камата, капиталне добити и прихода од дивиденди итд.
  2. Приходи од инвестиција помажу у уштеди пореза, јер постоји много неопорезивих или пореских штедних шема које привлаче инвеститоре да улажу, јер штеде много пореза за људе.
  3. Инвеститор ће моћи да се суочи са инфлацијом. Ако је особа уложила своја средства у инвестиције за остваривање фиксног дохотка, тада се његов приход фиксира од његових улагања, а током инфлације када су стопе тако високе тада ће и он зарађивати исти приход и може га трошити на одговарајући начин.

Закључак

Ово је приход који остварује од камата, дивиденди и капиталних добитака. Добра је пракса и даље улагати у акције, обвезнице или узајамне фондове, итд. Људи имају барем приход од тих улагања што им помаже да прате своје новчане потребе или жеље. Неке инвестиције помажу и у уштеди пореза, што је предност обичном човеку. Одабране инвестиције требале би бити мудар избор који генерише богат повраћај.