ЕОМОНТХ у програму Екцел | Како се користи ЕОМОНТХ Фунтион? (Примери)

Екцел ЕОМОНТХ функција

ЕОМОНТХ је функција датума радног листа у Екцелу која израчунава крај месеца за дати датум додавањем одређеног броја месеци аргументима, ова функција узима два аргумента један као датум, а други као цео број, а излаз је у формату датума, метода за коришћење ове функције је следећа = ЕОМОНТХ (датум почетка, месеци).

Формула

Има два аргумента од којих су оба обавезна. Где,

  • датум_почетка = Ово представља датум почетка. Датум се мора унети помоћу функције ДАТУМ. Нпр .: ДАТУМ (2018,5,15)
  • месеци = Број месеци пре или после датума почетка. Ако је број позитиван, то значи будући датум. Ако је број негативан, добија се прошли датум.

Повратна вредност ЕОМОНТХ-а је серијски број који се даље може претворити у кориснички прилагођен формат датума помоћу функције ДАТЕ.

Како се користи функција ЕОМОНТХ у програму Екцел? (са примерима)

Ову функцију ЕОМОНТХ у предлошку Екцел можете преузети овде - ЕОМОНТХ функција у предлошку Екцел

Пример # 1 - 1 месец унапред

Као што је приказано у горњој формули ЕОМОНТХ,

=ЕОМОНТХ (Б2,1)

ЕОМОНТХ се примењује на ћелији Б2 која има вредност датума 21. августа ’2018. Вредност 2. параметра је 1 која указује на месец дана унапред, тј. На септембар.

Ћелија Ц2 представља резултирајућу ћелију у којој је вредност 43373, што је серијски број резултујућег датума, односно последњег дана у месецу септембру године 2018. Серијски број се даље претвара у читљив формат датума помоћу функције ТЕКСТ у екцелу који узима вредност коју треба претворити и Формат датума као његови параметри.

Овде се вредност из ћелије Ц2 претвара у формат датума као „дд / мм / ииии“, а резултујући датум се приказује у ћелији Д2, то је 30. септембра 2018.

Пример # 2 - 6 месеци уназад

Као што је приказано у доњој формули ЕОМОНТХ,

=ЕОМОНТХ (Б4, -6)

ЕОМОНТХ у Екцелу се примењује на ћелију Б4 која има вредност датума 21. августа ’2018. Вредност другог параметра је -6 што указује на шест месеци уназад, тј. Фебруар. Ћелија Ц4 представља ћелију резултата у којој је вредност 43159, што је серијски број резултујућег датума, тј. Последњег дана месеца фебруара 2018. године.

Серијски број се даље претвара у читљиви формат датума помоћу функције ТЕКСТ у Екцелу која траје вредност коју треба претворити и Формат датума као његови параметри. Овде се вредност из ћелије Ц4 претвара у формат датума као „дд / мм / ииии“, а резултат се приказује у ћелији Д4, који је 28. фебруара 2018.

Пример # 3 - Исти месец

Као што је приказано у доњој формули ЕОМОНТХ,

=ЕОМОНТХ (Б6, 0)

Функција ЕОМОНТХ се примењује на ћелији Б6 која има вредност датума 21. августа ’2018. Вредност 2. параметра је 0 што означава исти месец, тј. Август. Ћелија Ц6 представља ћелију резултата у којој је вредност 43343, што је серијски број резултујућег датума, тј. Последњег дана месеца августа 2018. године.

Серијски број се даље претвара у читљиви формат датума помоћу функције ТЕКСТ у Екцелу која траје вредност коју треба претворити и Формат датума као његови параметри. Овде се вредност из ћелије Ц6 претвара у формат датума као „дд / мм / ииии“, а резултујући датум се приказује у ћелији Д4, то је 31. августа 2018.

Ствари које треба запамтити

  • Ако је датум_почетка није важећи датум, ЕОМОНТХ враћа број #! што указује на грешку у броју.
  • Ако је резултатски датум, тј. Након додавања или одузимања датог броја месеци (2. параметар) неважећи, ЕОМОНТХ враћа #НУМ! што указује на грешку у броју.
  • Ако је датум_почетка написан у неприкладном формату, функција ЕОМОНТХ враћа # ВРЕДНОСТ! што указује на грешку у вредности.
  • Повратна вредност функције ЕОМОНТХ екцел је серијски број који се даље може претворити у усер-фриендли формат датума помоћу функције ДАТЕ Екцел.
  • Екцел подразумевано третира 1. јануар 1900. као серијски број 1, а 1. јануара 2008. као 39448, што значи да је 39.448 дана после 1. јануара 1900.