Нормална крива приноса (дефиниција) - Зашто је нагнута према горе?

Шта је нормална крива приноса?

Нормална крива приноса или крива позитивног приноса настају када дужнички инструменти дужег доспећа нуде већи принос у поређењу са дужничким инструментима краћег доспећа који носе сличне кредитне ризике и кредитни квалитет. Крива приноса је позитивна (нагнута према горе) јер инвеститор захтева више новца за закључавање свог новца на дужи период.

Графички приказ криве нормалног приноса

Крива приноса креира се испод на графикону цртањем приноса на вертикалној оси и времена до зрелости на хоризонталној оси. Када је крива нормална, највиша тачка је десно.

Различите теорије каматних стопа

# 1 - Теорија очекивања

Теорија очекивања која каже да би дугорочне каматне стопе требале одражавати очекиване будуће краткорочне стопе. Тврди да терминске каматне стопе које одговарају одређеним будућим периодима морају бити једнаке будућим нултим каматним стопама тог периода.

Ако је једногодишња стопа данас 1%, а двогодишња 2%, тада је једногодишња стопа након једне године (1-годишња терминска стопа) око 3% [1,02 ^ 2 / 1,01 ^ 1].

# 2 - Теорија сегментације тржишта

Не постоји веза између краткорочних, средњорочних и дугорочних каматних стопа. Каматна стопа на одређеном сегменту одређена је тражњом и понудом на тржишту обвезница тог сегмента. Према теорији, велика инвестиција, попут великог пензијског фонда, улаже у обвезнице одређене доспелости и не прелази са једне на другу доспелост.

# 3 - Теорија преференција ликвидности

Инвеститор преферира очување ликвидности и улаже средства на кратак временски период. С друге стране, Зајмопримци више воле да се задужују по фиксним каматним стопама на дужи временски период. То доводи до ситуације да је терминска стопа већа од очекиване будуће нулте стопе. Ова теорија је у складу са емпиријским резултатом да је крива приноса често нагнута према горе него што је нагнута према доле.

Промене или померања у нормалној криви приноса

  1. Паралелне смене - Паралелно померање криве приноса се дешава ако се приноси у свим хоризонтима зрелости мењају (повећавају или смањују) за исту величину и сличан смер. Представља када се општи ниво каматне стопе мења у економији.
  2. Непаралелни помаци - Када се принос у различитим хоризонтима зрелости мења на различитом нивоу и у величини и у смеру.

Значај

Предвиђа будући смер каматних стопа:

  • Облик криве приноса даје назнаку будућег правца каматне стопе. Нормална крива значи да дугорочне хартије од вредности имају већи принос, а обрнута крива значи да краткорочне хартије од вредности имају већи принос.
  • Банке и финансијске институције прихватају депозите од клијената и дају зајмове правним и физичким лицима у замену за поврат. Што је већа разлика између стопе позајмљивања и позајмљивања то ће бити већа. Стрмија крива према горе обезбедиће већи профит, док ће крива према доле довести до ниже добити ако је већи део активе банака у облику дугорочних зајмова, узимајући у обзир краткорочне депозите клијената.
  • Компромис између доспећа и дугорочних обвезница има тенденцију да буде променљивији од краткорочних обвезница и стога инвеститору нуди већу премију у облику већег приноса да би га подстакао на позајмљивање.
  • Инвеститорима даје индикацију да ли је хартија од вредности прецијењена или је она подцењена на основу теоријске вредности. Ако је принос већи од вредности криве приноса, за сигурност се каже да је подцењена, а ако је принос испод криве приноса, вредност превредности је прецењена.

Утицај

  • Циљни економски раст и стопа инфлације централне банке кроз промену нивоа каматних стопа. Да би одговориле на раст инфлације, централне банке повећавају ниво каматних стопа при чему задуживање постаје скупо и ерозија куповне моћи потрошача што даље доводи до обрнуте криве приноса.
  • Економски раст: снажни економски раст пружа различите могућности за улагање и ширење пословања што доводи до повећања агрегатне тражње за капиталом с обзиром на то да се ограничена понуда криве приноса на капитал повећава, што резултира смањењем криве приноса.

Кључне тачке које треба запамтити

  • То је нагнута нормална крива лево надесно која указује да се принос повећава са зрелошћу. Често се примећује када економија расте нормалним темпом без већих прекида доступних кредита за нпр. 30-годишње обвезнице нуде веће каматне стопе у поређењу са 10-годишњим обвезницама.
  • Инвеститор који улаже у обвезнице дужег доспећа захтева већу накнаду за преузимање додатних ризика, јер је већа вероватноћа дугорочног настанка неочекиваних негативних догађаја. Другим речима, што је дужи рок доспећа, дуже ће бити потребно време за враћање главнице, што ће већи ризик бити већи, то ће бити очекивани принос који ће довести до нагнуте криве приноса.
  • Облик криве приноса одређује тренутну и будућу снагу привреде. Пружа сигнале раног упозорења о будућем правцу економије. Увек се мења на основу промена у општим тржишним условима.
  • Сваки портфолио обвезница има различите изложености томе како се крива приноса помера - тј. Ризик криве приноса. Предвиђена процентуална промена цене обвезнице која се дешава када се приноси промене за 1 базни поен обухваћен је напредним концептом који се назива „трајање“.
  • Трајање мери линеарни однос између приноса и цене обвезнице и представља једноставну меру за мале промене приноса, док конвексност мери нелинеарни однос и тачније је за велике промене приноса.