Максималан број редова у програму Екцел (Ограничите максималан број редова)

Како пронаћи максималан број редова у програму Екцел?

За пример погледајте доњи преглед радног листа.

Од сада је активна ћелија А1 ћелија да бисмо прешли на последњи ред ове колоне једноставно треба да притиснемо пречицу „Цтрл + стрелица надоле“ ово ће вас одвести до последњег реда у изабраној колони ћелија.

Али једна ствар коју треба да знате о овој пречици је да ће вас одвести до последње коришћене ћелије без прекида ћелије.

За пример погледајте доњи преглед података.

У овом случају имамо неку врсту података у првих 6 редова колоне 1, а активна ћелија је А1 ћелија. Ако притиснете Цтрл + стрелица надоле, одвешће се до последње коришћене ћелије, а не до последњег реда радног листа.

Овај пречица ће ићи до последње коришћене ћелије без прекида ћелија. За пример погледајте доњи преглед података.

После првих 6 редова имамо прелом реда од једног реда, а након тог прелома ћелије имамо податке у још 6 редова. Прво ћу притиснути пречицу Цтрл + стрелица надоле и одвешће ме до последњег коришћеног реда пре прекида ћелије, тј. 6. реда.

Сад ћу поново притиснути пречицу Цтрл + стрелица надоле и видети куда ће ићи.

Притиском на тастер пречице још једном прелази на следећу кориштену ћелију, а не на крај последње кориштене ћелије. Сада притисните Цтрл + стрелица надоле и одвешће вас до другог последњег кориштеног реда, тј. 13. реда.

Ако притиснете Цтрл + стрелица надоле, одвешће вас до последњег реда радног листа. Овако иде на максималан број редова са екцел радовима.

Ограничите радњу корисника на одређени број редова у програму Екцел

Често не желимо да корисници користе све редове, већ да желе да раде са одређеним опсегом ћелија или редова. То се може постићи коришћењем више метода, у наставку се наводе методе ограничавања радње корисника на одређене редове.

Коришћењем методе сакривања

На пример, ако желите да дозволите кориснику да ради са првих десет редова података, онда можемо сакрити преостале редове, осим првих 10 редова.

  • Да бисте се сакрили од 11. реда надаље, одаберите све редове до 10,48,576 ред.

  • Сада кликните десним тастером миша на заглавље реда и одаберите опцију „Сакриј“.

  • Ово ће сакрити све изабране редове и корисник може видети само 10 редова.

Ако не желите да следите ручни метод десног клика и сакривање, можете да користите тастере за пречице да бисте сакрили редове.

Након што одаберете број редова који ће се сакрити, једноставно притисните тастер пречице „Цтрл + 9“. (Број 9 треба да буде са броја тастатуре, а не са нумеричке тастатуре тастатуре). Једноставно ће сакрити редове.

Овако, можемо ограничити деловање корисника одређеним радним листовима.

Ствари које треба запамтити

  • Верзија Екцел 2003 има само 65536 редова.
  • Од верзије Екцел 2007 надаље имамо више од милион редова.
  • Ако ћете користити све редове, рачунар би требало да буде опремљен добро упућеним процесором, а капацитет РАМ-а не би требало да буде мањи од 8 ГБ.