Формула за повраћај укупне активе | Корак по корак РОТА калкулација

Формула за повраћај укупне активе (РОТА)

Принос на укупну имовину (РОТА) један је од показатеља профитабилности који мери колико ефикасно предузеће управља својом имовином како би остварило добит током тог периода, а његова формула је једноставан однос оперативне добити и просечне имовине предузећа.

Формула поврата укупне активе = оперативна добит (ЕБИТ) / просечна укупна актива

Где,

ЕБИТ ће значити зараду пре камата и пореза

Објашњење

Формула односа приноса на имовину мериће колико ефикасно предузеће или организација могу остварити повраћај улагања у имовину. Другим речима, РОТА приказује колико ефикасно фирма или компанија или организација могу претворити износ или новац који се користи за куповину те имовине у оперативну добит или оперативни приход.

С обзиром да се сва имовина може финансирати било дугом или капиталом, однос се мора израчунати додавањем натраг трошкова камата у горњу формулу. Оперативни приход се мора израчунати за бројило. Тада треба узети просечну имовину у називнику, јер фирма наставља са пословањем, имовина се мења током целе године, па ће узимање једне укупне имовине резултирати можда пристрасном цифром.

Примери формуле за повраћај укупне активе

Погледајмо неколико једноставних до напредних примера да бисмо то боље разумели.

Овде можете преузети овај образац за повраћај укупне имовине у Екцел-у - Повратак на укупну имовину у Екцел-у

Пример # 1

ХБК лимитед вам је пружио следеће детаље из својих финансијских извештаја. Потребно је да направите прорачун РОТА-е.

Решење

Добијамо оперативни приход, који се назива и ЕБИТ, који износи 1,00,000.

Друго, морамо израчунати просечну имовину, која би укупну имовину чинила почетком године и крајем године, а затим је поделити са 2, што би било 12,50 000.

Стога се израчунавање поврата укупне имовине (РОТА) може извршити као,

 

РОТА ће бити -

=  100,000 /12,50,000

РОТА = 8,00%

Пример # 2

ГМП Инц. је једна од најпопуларнијих залиха на тржишту због своје изванредне препознатљивости бренда, а инвеститори верују да ће надмашити тржиште у наредним годинама. Џон размишља о улагању у акције. На семинару је чуо да однос профитабилности ГМП Инц. није на нивоу, а акционари и имаоци дугова нису задовољни истим. Џон је одлучио да израчуна израчунавање поврата укупне имовине како би потврдио да је оно што је сазнао на семинару заиста тачно? Зна да ако је однос мањи од 8%, тада је принос компаније заиста лош.

Од вас се тражи да извршите прорачун поврата укупне имовине на основу података у наставку и закључите да ли је однос профитабилности предузећа (принос на укупну имовину) заиста лош?

Просечна имовина компаније била је 101 милион.

Решење

Не добијамо оперативни приход, који ћемо израчунати према доле.

Оперативни профит

Друго, потребна нам је просечна имовина која се даје 101 милион.

Стога се израчунавање поврата укупне имовине (РОТА) може извршити као,

РОТА ће бити -

= 55,05,500 к 100 / 10,10,00,000

РОТА ће бити = 5,45%

Пример # 3

Обични људи су ограничени као невладина организација и као непрофитна организација. Повереник сматра да управа тајно остварује профит, а то се не открива у књигама рачуна. Управа је представила доњи резиме и изјавила да сноси оперативни губитак.

Повереник је открио да су трошкови камата непримерено исказани већи и да се не узимају у обзир приликом израчунавања оперативне добити. Стога је истражио и открио да трошкови камата чине 10% продаје.

Потребно је да направите израчун приноса на укупну имовину на основу горе наведених цифара и претпоставите да је укупна имовина 9,79,70,000.

Решење:

Да би се израчунао оперативни профит, у прорачуну треба избегавати камату.

Испод је обрачун оперативног прихода (ЕБИТ)

Стога се израчунавање поврата укупне имовине (РОТА) може извршити као,

РОТА ће бити -

=41,29,125.00 /9,79,70,000.00

РОТА = 4,21%

Дакле, тврдња управе изнета је нетачно и они зарађују у НВО.

Повраћај укупне активе Калкулатор

Можете користити овај калкулатор

Оперативни добитак (ЕБИТ)
Просечна укупна актива
Формула за повраћај укупне активе
 

Формула поврата укупне активе =
Оперативни добитак (ЕБИТ)
=
Просечна укупна актива
0
=0
0

Релевантност и употреба

Ако је однос РОТА већи, онда се сматра повољнијим за заинтересоване стране или инвеститоре, јер приказује да фирма или компанија ефикасније и ефикасније управља својом имовином да би зарадила или произвела веће износе добити или прихода. Ненегативан РОТА однос такође указује на тренд раста добити.

РОТА се широко користи када се упоређују фирме или компаније које се налазе у истој индустрији као што неколико индустрија користи имовину на несличан начин или другачије ређају речи. На пример, грађевинске компаније ће користити скупу опрему, која је велика, док ће софтверске фирме или компаније користити сервере и рачунаре.