Пуни образац УСП (јединствена продајна понуда) | Зашто је важно?

Потпуни образац УСП (јединствена продајна понуда)

Пуни облик УСП-а јединствен је продајни предлог. Јединствена је карактеристика производа или услуга компаније која преноси или истиче корист купаца, заједно са разликовањем компаније од конкурената на тржишту, пружајући јој додатну предност и овај УСП треба на одговарајући начин саопштити купцима како би да искористе све његове предности.

Зашто је важно?

У данашњем свету, где на тржишту превладава велика конкуренција, јединствени продајни предлог игра важну улогу у расту предузећа. Ако компанија има јасан УСП, онда омогућава компанији да се разликује међу конкурентима, стварајући позитиван став купца према бренду и на крају доводи до повећања пословања, јер јединствени продајни предлог даје специфичан разлог тржишту да купује производ или услуге компаније.

3 врсте УСП-а које разликују посао

# 1 - Производ или услуге

Компанија може имати јединствену продајну понуду продајом производа или пружањем услуга које је разликују или чине супериорном у односу на конкуренте на тржишту. Главни циљеви компаније су купци који се више фокусирају на јединственост квалитета производа или услуга.

# 2 - Цене производа или услуга

Када компанија продаје производе или услуге по цени која је нижа од конкуренције, то би разликовало компанију од конкурената и помогло у привлачењу купаца. Компанија, међутим, не би смела да прави компромисе са квалитетом производа или услуга, већ би се требало усредсредити на вредност, јер ако дође до разлике у квалитету, онда купац неће бити задовољан, а самим тим и производ мање атрактиван. Стога је приступачност један од важних аспеката већине купаца, па са мање цена, компанија може створити јединствени продајни предлог.

# 3 - Услуге након продаје или подршка компаније

У време куповине, већина купаца данас тражи услуге након продаје које пружа продавац компаније, тј. Тамо где се купац може обратити у случају да се суочи са неким од проблема у будућности. Ако компанија има поуздану подршку за своје купце, било у облику правилних политика поврата, бројева телефона за помоћ или одговарајућих смерница, онда би то помогло у јединственом продајном предлогу компаније.

Ко одлучује о УСП?

Јединствени продајни предлог описује јединствену карактеристику или особину компаније која ће јој помоћи да стоји другачије од конкуренције, тј. Оно за шта се одређени посао залаже. Свака компанија има различит јединствени продајни предлог који се креира имајући на уму различите факторе као што су циљна публика, продати производ или понуђене услуге итд. Дакле, о јединственом продајном предлогу компаније одлучује руководство компаније након разматрања сви унутрашњи као и спољни фактори који превладавају на тржишту.

Како развити снажни УСП?

Важна је компонента било које солидне маркетиншке кампање. Веома је битно развити јак УСП како би се издвојио од конкурената на тржишту како би привукао купце. Да би се развио јак УСП треба следити следеће кораке:

  • Прво, циљну публику треба идентификовати и описати током развијања снажног УСП-а, јер треба знати циљну публику како би се могле развити стратегије узимајући у обзир их.
  • Након описа циљне публике, треба идентификовати захтеве публике, као и њихов проблем.
  • Након тога треба навести јединствени продајни предлог или посебне карактеристике које компанија треба да пружи. Важно је да компанија размотри неке од кључних елемената, попут конкуренције, УСП треба да буде тешко опонашати, истински аспект бити јединствен, циљна публика лако разумљив и довољно позитиван да створи интерес купаца .
  • На крају, обавестите купце о УСП давањем обећања да ћете испунити УСП створен за њих.

Пример

  1. Компанија управља прехрамбеним ланцем широм света и продаје само једну врсту производа. Купцу обећава да ће се, ако се наруџба пошаље за производ, испоручити у року од 40 минута, тако да је производ довољно врућ док не стигне до купца. Ако производ не стигне на време, купац не мора да плати новац, а ако је већ платио, износ ће му бити враћен.
  2. У овом случају, компанија креира јединствену продајну понуду обећавајући да ће испоручити производ у одређеном року, а ако производи остану неиспоручени, купац ће их добити бесплатно. Ово ће привући купце компаније и разликовати је од конкурената.

Закључак

  • Ово је алат који помаже компанији да се разликује од конкуренције користећи јединствене карактеристике за свој производ или услуге или маркетиншку стратегију итд.
  • Док формулишемо ово, важно је имати на уму разне елементе који ће довести до стварања одговарајуће јединствене продајне понуде, попут лакоће јединствене продајне понуде, тако да то може бити разумљиво, потешкоће у имитацији јединствене продајне понуде конкуренти, јединственост јединственог продајног предмета итд. који стварају интерес купца за такав јединствени продајни предлог.
  • Ово не само да ће краткорочно помоћи компанији у стварању добити, већ ће дугорочно бити корисно јер ће побољшати имиџ компаније у очима купаца.