Разлика између акција и узајамних фондова | Топ 6 најбољих разлика

Акције у односу на разлике у узајамним фондовима

Акције односи се на јединице власничког удела које неко лице представља и представљају једнак удео у капиталу предузећа и оне су ризичније у поређењу са узајамним фондовима јер су подложне променама на тржишним условима, док Заједничка средства односи се на инвестиционе шеме у којима суму новца прикупљају куће фондова које се улажу у диверзификована подручја, а исте су мање ризичне због диверзификације, јер се новац улаже у диверзификована подручја, чиме компензује перформансе једне хартије од вредности друго и смањење укупног ризика.

Када инвестирамо у појединачни удео, ризик је већи. Очекујемо да ће удео у блиској будућности успети, али ако нажалост не буде, губимо лепу количину новца. Сада, шта ако као инвеститор уложимо исту количину новца у заједничке фондове уместо у појединачни удео, то ће бити корисно за нас. Ако једна акција не донесе бољи принос, друга ће донети. Диверзификација ће нам помоћи да смањимо ризик колико год можемо.

Осим тога, улагање у заједничке фондове је много погодније. Не морате да преузмете првих 20 деоница са високим учинком. Стручњаке ангажују компаније узајамних фондова да вам помогну у одабиру. Као резултат тога, само плаћате месечни износ и на крају неколико година остварујете одличан повраћај улагања.

У исто време, када тргујете акцијама, морате да продате акције које не иду добро. За појединачне инвеститоре, трошкови трговања су прилично високи. Али за узајамне фондове не треба да бринете о трошковима трговања. Трошкови управљања фондом биће наплаћени од новца који инвеститори улажу у заједничке фондове.

Узајамни фондови вс акције Инфограпхицс

Кључне разлике

  • Једна од кључних разлика је ниво ризика. Када улажете у акције, имате већи ризик него када улажете у узајамне фондове. Зашто? Узајамни фонд укључује многе акције у портфељу, а ако једна акција прође лоше због лошег менаџера / стратегије / несреће, друге акције могу то да подрже.
  • Улагање у удео није добра идеја за почетника. Потребно је пуно проучавања, вежбања и разумевања тржишта акција да бисте добро зарадили. С друге стране, у заједничким фондовима свако може зарадити јер заједничким фондовима управљају квалификовани менаџери фондова.
  • Улагање у акције није баш згодно. Пре него што нађете праве акције, требало би да обавите све потребне мере. Улагање у заједничке фондове је, с друге стране, тако лако. Само истражите, прегледајте залихе које су укључене у фондове, погледајте прошле записе и готови сте.
  • Ако желите да диверзификујете своје инвестиције, морате одабрати праве акције према вашим потребама (већи поврат - већи ризик, средњи донос - средњи ризик итд.). Диверзификација је карактеристична за сваки узајамни фонд. Само требате одабрати прави узајамни фонд.

Упоредна табела

Основа за поређењеАкцијеЗаједничка средства
Разлог за улагањеПовратак је већи као и ризик.Принос је нешто нижи јер је ризик мањи од улагања у акције.
РизикРизичнији од узајамних фондова.Мање ризично.
ПогодностГотово да нема погодности за инвестирање у акције. Морате вредно учити да бисте знали које акције одабрати и шта продати.Узајамни фондови су врло згодни јер су управитељи узајамних фондова ту да размишљају у вашем најбољем интересу.
ИстраживањеДа бисте изабрали праве деонице, морате да истражите.Чак и за узајамне фондове морате да истражите, али узајамни фондови не узимају много времена.
ДиверзификацијаДа бисте диверзификовали, морате да пронађете праве акције или у њих уложите.Да бисте диверзификовали, једноставно инвестирајте у праве узајамне фондове.
Трошкови трговањаДа бисте куповали и продавали акције, морате платити једнократни трошак трговања. Обично трошкови трговања остају на вишој страни.Ту су и трошкови за узајамне фондове. Трошак се надокнађује новцем који инвеститори плаћају за узајамне фондове.

Закључак

Акције и узајамни фондови су различите врсте улагања. А према потреби и апетитима за ризиком појединца, треба одабрати инвестицију. Ако је неко уверен да може да преузме огроман ризик (и као резултат жели да генерише бољи повраћај улагања), улагање у појединачне акције је добра опција.

С друге стране, ако неко жели да смањи ризик, али жели да оствари бољи принос од фиксних депозита, узајамни фондови су најбоља опклада. Можете и једно и друго и сами се уверити шта вам одговара.