Сертификат о залихама (дефиниција, пример) | Образац сертификата о залихама

Шта је сертификат о залихама?

Потврда о акцијама је правни документ који се сматра доказом о власништву над акцијама у предузећу и састоји се од података о акционару, укључујући име власника, датум издавања, укупан број акција издатих имаоцу, одвојени матични број уз печат и потпис предузећа.

Једноставним речима, сертификат о залихама је правни документ којим се потврђује власништво над компанијом тако што се поседује неколико акција заједно. Записи о таквом власништву обично се чувају у електронској верзији на серверу брокера, али на захтев се може добити и верзија у папирном формату.

Образац сертификата о залихама

Образац сертификата о залихама садржи следеће: -

# 1 - Имена и датуми - Садржи име компаније чије се акције представљају у власништво. Даље, садржи име особе која је купила поменути број залиха, проверавајући поузданост таквих информација. Датум такође има суштинску важност за дан када неко постане власник такве акције.

# 2 - Број сертификата - Свака потврда има своје јединствено кодирање броја, које издаје компанија како би било погодније за праћење у случају да се појави било који проблем или проблем.

# 3 - Број деоница - Такође садржи број акција које једна компанија држи.

# 4 - Потпис и печати - Постоји обавезни потпис органа компаније који заступа компанију. Такође, за потврду идентитета знака, надлежни орган компаније врши печат.

Предности

 • # 1 - Служи као доказ да је особа која поседује сертификат који је део власништва пословног предузећа. Будући да сертификат садржи виталне информације о власнику деоница и броју акција које поседује у компанији, то је опипљиви доказ који се може представити ако се то затражи.
 • # 2 - Може се користити и у правне сврхе у случају да постоји било каква врста правних спорова. Ако се икада нађе у некој врсти сукоба око власништва над истим, сертификација залиха може добро доћи да се такви спорови зауставе као чврст доказ.

Како се издаје сертификат о залихама?

Процес издавања сертификата о залихама је следећи;

 • За сваку компанију постоји агент за пренос предузећа који се бави управљањем и одржавањем докумената акционара. Потпуно се разликује одељење од компаније које издаје сертификат на име купца акција.
 • Агенти за пренос увек су наведени у годишњем извештају компаније.
 • Брокерска фирма која држи наведене акције мора се контактирати са брокером ради директне регистрације.
 • Интернет куповина акција обично незванично носи назив брокерске куће.
 • Таква куповина значи да брокер и брокерска кућа то исто воде.
 • За папирни сертификат, регистрација мора бити премештена из индиректног обрасца у директну регистрацију директно под именом компаније.
 • Директна регистрација нормално и аутоматски наводи списак залиха уз помоћ одговарајућег агента за пренос.
 • Једном када агент за пренос има приступ њима, сертификат се може користити.

Пример сертификата о залихама

У брокерској компанији кажу да КСИЗ Лтд Цо, брокер има два инвеститора, а то су Суресх и Рамесх. Суресх, будући да је образованији и образованији момак који се свакодневно препушта учењу о трендовима на тржишту и детаљној анализи учинка сваке компаније. Уобичајено воли да купује акције у пакетима од различитих компанија, обично од компанија са плавим чиповима. Док Рамесх, врло нови учесник у пољу инвестиција, још увек учи о разним врстама инвестиција које може да уложи како би проширио своје лично богатство. Он је, према стручним смерницама, инвестирао само у једну од акција компаније и купио их је око десет под својим именом.

 • Сада, када буду морали да прибаве физичке или електронске доказе о свом власништву, постојаће две врсте потврда које ће компанија која врши послове преноса издати Суресху и Рамесху.
 • Осим што ће их чувати у електронском режиму у евиденцији брокера, физички сертификат који ће издати биће две врсте - један, сертификат о деоници за Суресх и сертификат о деоници за Рамесх.
 • Зашто таква разлика? То је зато што Суресх не купује акције само једне компаније; његова улагања су у разним другим компанијама, док Рамесх за сада послује са само једном компанијом. Стога агент за пренос треба да буде изузетно опрезан и да се пријави са евиденцијом брокерског посла да види какву потврду треба издати.