ЛЛЦ против партнерства | Топ 5 најбољих разлика (са Инфографиком)

Разлике између ЛЛЦ и партнерства

ЛЛЦ може формирати један појединац подношењем статута уз уживање статуса посебног правног лица и пореских олакшица, док Партнерство могу се формирати између два или више појединаца уговарањем њихових права и одговорности, али они не уживају засебан статус правног лица, али су обвезници плаћања пореза као и појединац.

Одлучили сте да започнете са организацијом. Сигурни сте да желите да направите ЛЛЦ предузеће или партнерство, али нисте сигурни са чиме да идете. Пре него што се икада одлучите да се одлучите за један, паметно је сагледати различите аспекте као што су - сопствена одговорност, трошкови оснивања партнерства / ЛЛЦ, власништво, опорезивање, управљање итд.

  • Ако желите да створите партнерство, морате пронаћи партнера или два. Ови партнери такође треба да имају сличну визију или циљ да успоставе партнерство са вама. Проналажење правог партнера није лако. Ако не знате како да пронађете одговарајућег партнера (или не желите), формирање ЛЛЦ предузећа била би права опција.
  • Ако говорите о регистрацији партнерске фирме или ЛЛЦ предузећа, поступак је готово сличан. Да бисте основали ЛЛЦ или партнерство, потребно је да се региструјете код државе у којој предузеће жели да послује. Да бисте основали ЛЛЦ предузеће, потребно је да поднесете „Статут организације“ секретару државне канцеларије. За формирање општег партнерства, два или више партнера треба да се договоре да заједнички послују и деле права и добит према уговору.
  • Ако се одлучите за партнерску фирму, морате знати да постоји неколико категорија партнерских фирми. Можете створити фирму за генерално партнерство (ГП) у којој власници имају једнака права и једнаку личну одговорност за посао.
  • Такође можете створити ограничено партнерство (ЛП) где постоје две врсте партнера - ограничени и генерални партнери. Генерални партнери имају једнака права и личну одговорност, али ограничени партнери немају никакво право у доношењу одлука иако новац улажу у посао.
  • Постоје и две врсте партнерстава, осим ЛП и ГП. Једно се зове партнерство са ограниченом одговорношћу (ЛЛП), где ће сваки партнер имати ограничену личну одговорност. Други је ограничено партнерство са ограниченом одговорношћу (ЛЛЛП) где се укључују и ограничени и генерални партнери, а оба ова партнера имају ограничену одговорност.
  • Одлучићете да имате генерално или командитно друштво ако не желите да укључите инвеститоре у доношење одлука. Формирање ЛЛЦ предузећа неће вам омогућити да изоставите инвеститоре из процеса доношења одлука.

Једна од најважнијих разлика је концепт засебног правног лица. У партнерству, партнери и фирма немају засебно правно лице. Ако партнер партнерског друштва умре, повуче се, партнерство престаје. Али то није случај са ЛЛЦ предузећем. С обзиром на то да ЛЛЦ предузеће и људи који учествују у ЛЛЦ предузећу имају засебан ентитет, ЛЛЦ постоји до дана престанка важења.

ЛЛЦ против партнерства Инфограпхицс

Да видимо главне разлике између ЛЛЦ предузећа и партнерства.

Кључне разлике

  • ЛЛЦ може да оснује појединац, док је за партнерство потребно више особа.
  • ЛЛЦ има засебно правно лице од својих власника. Партнерска фирма нема ниједно правно лице од својих партнера.
  • ЛЛЦ се формира подношењем „Статута организације“ код секретара државне канцеларије. За партнерску фирму, партнери би требало да се договоре о условима партнерства.
  • Створићете ЛЛЦ ако вам не смета што се ваши инвеститори укључују у процес доношења одлука. Идете на генерално или командитно друштво ако не желите да ваши инвеститори учествују у доношењу одлука.

ЛЛЦ у поређењу са упоредном табелом

Основа поређењаЛЛЦПартнерство
Формирање од стране једног појединцаЛЛЦ може да оснује један појединац.Партнерство не може да формира један појединац.
Поступак регистрацијеДа бисте основали ЛЛЦ предузеће, потребно је да поднесете „Статут организације“ секретару државне канцеларије.Да би формирали партнерство, партнери морају да се договоре о својим правима, добити и уделу одговорности.
ВрстеЛЛЦ има само један тип.Партнерске фирме могу имати четири врсте -

  • генерално партнерство (ГП)
  • командитно друштво (ЛП)
  • партнерство са ограниченом одговорношћу (ЛЛП)
  • друштво са ограниченом одговорношћу (ЛЛЛП).
Посебно правно лицеЛЛЦ и власници ЛЛЦ предузећа имају засебно правно лице.Партнерска фирма и партнери немају засебно правно лице.
ОпорезивањеЛЛЦ предузеће плаћа порез као и партнерска фирма.Партнерска фирма плаћа порез баш као и појединац.

Последње мисли

Идеја је да одаберете ону која одговара вашим захтевима и намени. Ако вам је јасна ваша визија и оно што желите да постигнете, остало би постало лако. Док одлучујете за коју бисте се одлучили за ЛЛЦ предузеће или партнерство, овај приручник ће вам помоћи да научите основе.