Зелене инвестиције (значење, пример) | Предности зелених инвестиција

Шта су зелене инвестиције?

Зелене инвестиције су инвестициона активност која се фокусира на пројекте или подручја која су посвећена очувању животне средине као што су смањење загађења, смањење фосилних горива, очување природних ресурса, стварање алтернативних извора енергије, пројекат који се односи на чишћење и одржавање ваздух и вода, управљање отпадом или било која друга врста еколошки свесних пракси.

Средства за зелено инвестирање могу прикупити приватне инвестиционе компаније, корпорације, хедге фондови или чак појединци. Неке опције зеленог улагања код инвеститора укључују хартије од вредности, фондове којима се тргује електронским путем, узајамне фондове и обвезнице, а владе их могу понудити понекад и за остваривање прихода за финансирање својих пројеката или предузећа.

Пример зелених инвестиција

извор: Реутерс.цом

Зелене инвестиције могу бити у облику хартија од вредности, фондова којима се тргује електронским путем, узајамних фондова и обвезница. На пример, зелена обвезница коју је издала компанија Аппле у вредности од 1,5 милијарди долара била је прва зелена обвезница коју је издала технолошка компанија и која је била веома популарна. Обвезница је чак добила награду компаније Енвиронментал Финанце 2016. године.

Још један пример зелене инвестиције укључује обвезницу за одрживост коју је издао Старбуцкс са мотивом одрживих пољопривредних побољшања која је такође стекла велику популарност.

Предности зелених инвестиција

Постоји неколико различитих предности зелених инвестиција које пружају могућност инвеститорима, као и компанији која прикупља средства кроз те инвестиције.

  • Једна од главних предности зелене инвестиције за компаније које прикупљају средства путем зелених инвестиција укључује чињеницу да компанија путем тога може добити средства од јавности која су преко потребна за пројекте везане за одрживост, јер одељења за одрживост често раде са витким буџетима у компанији и ангажманом компаније за чистију будућност можда ће бити потребна велика улагања. Дакле, у ове сврхе зелена инвестиција је веома корисна за компаније.
  • Јавност данас има свест о захтеву заштите животне средине, па када било која особа изда зелену обвезницу, има тенденцију да прида довољно пажње јавности што компанијама олакшава прикупљање средстава. Такође, компаније добијају признање у широј јавности за свој иновативни приступ одрживости који је заузврат користан само за компанију.
  • Из перспективе инвеститора, зелене инвестиције су корисне јер су многи инструменти зелених инвестиција ослобођени пореза, попут зелених обвезница.
  • Заједно са осталим предностима, ове инвестиције такође пружају лично задовољство инвеститорима јер имају задовољство што се њихов уложени новац користи на одговоран и позитиван начин.
  • Многи инструменти зеленог улагања морају бити у складу са неким од прописаних скупова захтева који се односе на обелодањивање података, што помаже инвеститорима у анализи тога да ли њихов новац користи у правом смеру или не особа која је прикупила средства.
  • У зеленим обвезницама, када је потражња велика, биће ниски трошкови позајмљивања што ће смањити укупне трошкове компаније. Ово смањење издатака тада ће прећи на инвеститоре само у облику дивиденде, пружајући им користи.

Мане зеленог улагања

Постоје нека ограничења и недостаци, као и зелене инвестиције, заједно са предностима које су следеће:

  • Из перспективе инвеститора, улагање новца у зелене компаније можда неће бити ништа друго него улагање у друге врсте капиталних стратегија, јер су многе компаније у садашњем свету у фази развоја са ниским приходима и високим проценама зараде чинећи их ризичнијим за инвестирање.
  • Како је тржиште зелене инвестиције мало, улазак и излазак са тим инструментима није лак у поређењу са популарнијим инвестицијама. Због тога недостаје ликвидност у зеленим инвестицијама и инвеститори не могу подићи свој новац како и када је потребно, а такође није лако продати те инструменте, па инвеститори морају исти држати до доспећа.
  • Често недостаје јасна дефиниција зелене боје или сврхе у коју ће новац уложити издавалац инвестиционог инструмента. Због тога инвеститори који улажу можда не знају тачно у ком подручју се користи њихов новац, што значи да је вероватно да би се њихов новац могао користити и из погрешних разлога.

Важне тачке

Сви инвеститори који улажу у зелене инвестиције треба да буду свесни компанија које једноставно прикупљају средства као зелено улагање само у сврху брендирања и да не следе кораке које су им првобитно обећали у време прикупљања средстава. Дакле, садашњи, као и потенцијални инвеститори, требало би да истражују на прави начин пре него што уложе у компаније, проспект зеленог фонда и друге параметре, попут годишњег подношења залиха. Након анализе, требало би да виде да ли инвестиције укључују компаније које се уклапају у њихову личну дефиницију или подручје.

Закључак

Зелене инвестиције су инвестиције које укључују хартије од вредности, фондове којима се тргује електронским путем, узајамне фондове и обвезнице у којима је лице које издаје инструменте укључено у операције чији је крајњи циљ побољшање животне средине. То може бити било која компанија било да је укључена у развој алтернативне енергетске технологије или компанија која има најбоље еколошке праксе итд. Под тим се средства додељују за оне пројекте који раде у корист животне средине.