ЦФА® испит (детаљи курса, наставни програми, накнаде) | Зашто Пурусе ЦФА испит?

ЦФА испит

Постоје многи акредитиви и степени које може имати финансијски стручњак, међутим, не постоји нико други осим Цхартеред Финанциал Аналист® или ЦФА® који заслужује поштовање или је тако ригорозно фокусиран на развој инвестиционих вештина и знања. Часопис Тхе Ецономист је ЦФА® повељу назвао „златним стандардом“, пишући да:

[Квалификација] је приближно једнака специјализованом постдипломском степену финансија, укључујући мешавину економије, етике, права и рачуноводства ... Док су широм света на располагању десетине хиљада диплома из области финансија, у распону од одличних до безвредних, је само један ЦФА®, којим управља и испитује га америчко удружење финансијских професионалаца, ЦФА® Институте.

Мој пут ка стицању моје ЦФА® повеље био је прилично узбудљив, обогаћујући и изазован. Било је пуно успона и падова - одједном сам прошао ЦФА® ниво 1 и ЦФА® ниво 2, међутим ЦФА® ниво 3 био је тежак орах. Требало ми је 3 покушаја да положим ЦФА® ниво 3. Повеља ЦФА® је била посебно корисна за моју каријеру аналитичара Екуити Ресеарцх. Недавно сам добио невероватну вест да је и мој млађи брат Неерај Ваидиа (ради заједно са извршним директором глобалне фирме и живи у Дубаију) такође положио испит ЦФА® Левел 3. Сада се радује пријави за Повељу ЦФА®. Сигуран сам да му предстоји сјајна каријера.

Појављујете се на испиту ЦФА® нивоа 1? - Погледајте ове сјајне 70+ сати ЦФА® нивоа 1 тренинга

Такође, не пропустите ЦФА - важне датуме и распореде

Ако су неки од вас збуњени између ЦФА® и ФРМ, ево кратке инфографије која ће вам можда мало помоћи - ЦФА® вс ФРМ

Обучио сам и подучавао стотине ученика за испит ЦФА® и сада се надам да ћу проширити свест о овом највреднијем програму ЦФА® путем свог блога. Овај чланак се фокусира на навртке и вијке испитивања ЦФА® -

  Шта је ЦФА испит?

  Програм овлашћеног финансијског аналитичара (ЦФА®), којим управља Институт ЦФА®, нуди наставни план и програм за дипломиране студенте осмишљен да прошири ваше радно знање и практичне вештине у вези са доношењем инвестиционих одлука.

  УлогеУправљање портфељем, управљање богатством, доношење инвестиционих одлука, инвестициона анализа
  ИспитПрограм ЦФА® састоји се од низа од три испита (ниво И, ИИ и ИИИ).
  Датуми испита ЦФА®ЦФА® ниво 1 - спроводи се два пута годишње (1. недеља децембра и 1. недеља јуна); ЦФА® ниво 2 и 3 спроводи се једном годишње (1. недеља јуна)
  ДоговорСваки од три нивоа ЦФА® програма надовезује се на претходни и сваки се завршава целодневним шесточасовним испитивањем. Кандидати морају да положе сваки испит пре него што пређу на следећи виши ниво, али им је дозвољено да понове испит ако не положе.
  ПодобностМорате имати једно од следећег:

  Диплома (или еквивалент)

  Будите на завршној години студија

  Имати четири године професионалног радног искуства

  Имати комбинацију професионалног рада и универзитетског искуства које износи најмање четири године

  Критеријуми завршетка програмаУспешно положите три испита; Имати четири године професионалног радног искуства у процесу доношења инвестиционих одлука; Придружите се ЦФА® Институту као редовни члан
  Препоручено радно времеПрепоручује се најмање 300 сати припреме за ниво испита ЦФА®.
  Шта зарађујете?Повеља ЦФА®

  Зашто полагати ЦФА® испит?

  С обзиром на време, новац и труд, да ли је ЦФА® ознака заиста вредна следовања? Испод су главни разлози због којих би требало да се бавиш ЦФА® -

   • ЦФА® је најпризнатија глобална ознака за финансијске професионалце широм света.
   • Не само послодавци већ и клијенти сматрају власнике ЦФА® повеља стручњацима из области финансија.
   • Напредак у каријери због ознаке ЦФА® не представља никакав проблем. Овај програм је изузетно користан у инвестиционом банкарству, управљању портфељем, инвестиционим истраживањима и безбедносним анализама итд.
   • У недавном истраживању Института ЦФА® примећено је да власници повеља ЦФА® првенствено раде као менаџери портфеља (22%), аналитичари истраживања (14%) и извршни директори (7%)

  извор - Институт ЦФА®

  Поред тога, у јулу 2016. године, Институт ЦФА® спровео је истраживање кандидата за ЦФА® и утврдио да су доњи разлози главни мотив за полагање овог испита -

   • 37% полаже овај испит због могућности за напредовање у каријери које се отварају
   • Још 20% то ради да би постигло виши ниво знања
   • 10% верује да то побољшава шансе за запослење.

  Све детаље о анкети можете преузети овде - ЦФА® анкета

  Формат испита ЦФА®

  Испод табеле приказана су важна подручја ЦФА® прегледа.

  ЦФА® испит ЦФА® ниво 1ЦФА® ниво 2ЦФА® ниво 3
  Фокусира наОсновни појмови у финансијамаКапитал, фиксни приход и рачуноводствоАпликација за управљање портфељем
  Формат испитаВишеструки избор са 3 избораСет предмета / Мини студија случајаСет предмета + есеј
  Питања240 МЦК20 комплета предмета10 комплета предмета + 12 есеја
  Јутарња седница120 МЦК10 комплета предмета12 есеја
  Поподневна седница120 МЦК10 комплета предмета10 комплета предмета
  Трајање6 сати6 сати6 сати
  Кључни детаљи о формату испита ЦФА®
  ЦФА® ниво 1 испит
  • Овај испит се првенствено фокусира на развијање основних појмова из финансија.
  • Формат питања са више избора олакшава полагачима, међутим, морате имати на уму да у просеку имате око 1,5 минута по питању.
  • Нема негативног означавања
  ЦФА® ниво 2 испит
  • Формат испита су мини случајеви који у просеку имају 1,5 странице
  • Сваки сет предмета или мини-случајеви имају по шест питања, одговори на свако питање могу зависити од вашег претходно одговореног питања.
  • Нема негативног означавања
  ЦФА® ниво 3 испит
  • Кључна ствар коју треба приметити је да је Јутарња сесија формат есеја где полагачи морају да реше студије случаја и напишу одговарајуће одговоре
  • Поподневна сесија је слична формату ЦФА® нивоа 2 где постоје мини студије случаја са одговорима на питања са вишеструким избором
  • Нема негативног означавања

  Пондери / расподела ЦФА® испита

  Испод су ЦФА® Тематске области (2020) на сваком нивоу.

  ЦФА® ниво 1
  • Главни фокус испита ЦФА® нивоа 1 је стварање солидне основе у финансијама.
  • Имајте на уму да финансијско извештавање и анализе, етика и квантитативна анализа представљају близу 50% пондера испита. Ако добро постигнете ове 3 теме, велике су шансе да положите испит ЦФА® Левел 1. Међутим, друге теме се не могу занемарити, од којих су неке лакше и можда ћете у њима моћи постићи добре поене.
  • Испит ЦФА® нивоа 1 је релативно лакши за дипломце финансија и оне који имају претходно знање рачуноводства.
  • Нефинансираним дипломцима (инжењери, наука, уметност итд.) Финансијско извештавање и анализа могу бити помало изазовни. Међутим, не смете превише да бринете. Ако потрошите одговарајуће време на ову тему, требало би да пловите. Можете погледати овај водич за финансије за нефинансирање
  • Као инжењеру и МБА-финансијама било ми је лакше да проучавам финансијско извештавање и квантитативну анализу и квантитативну анализу. Међутим, морам признати, доста сам се борио са етиком и економиком.
  ЦФА® ниво 2
   • ЦФА® ниво 2 је мало тежак испит у поређењу са ЦФА® нивоом 1 из два разлога: а) наставни план је сада оштрији у поређењу са ЦФА® нивоом 1 и б) конкуренција је између озбиљних кандидата који су положили испит нивоа 1.
   • Четири теме - етика, финансијско извештавање и анализе, улагање у капитал и фиксни приход представљају приближно 50% -80% тежине.
   • Главна промена у обрасцу је та што постоји 21 ставка (свака око 400-800 речи) са шест питања са вишеструким избором у свакој сесији (Јутарња и поподневна сесија). Ових шест питања могу бити независна или независна једно од другог.
  ЦФА® ниво 3
   • Главни трик у испитивању ЦФА® нивоа 3 је Есејни упитник. Ово је први пут на испиту ЦФА® да се од вас очекује да пишете есеје.
   • Окосница питања о есеју је управљање портфељем (што представља пондер од 45%). Уобичајена је мудрост да чланак о питањима типа есеј ствара ситуацију „направи или прекини“. Откривено је да је поподневни испит који се састоји од питања постављених за већину кандидата релативно лакши
   • Типичан сам тип за преноснике и уређаје и не користим пуно оловке и бележнице. За овај испит изабрао сам оловку за озбиљан рукопис након скоро 5 година и схватио да је мој рукопис једва читљив. Морао сам мало да вежбам рукопис да бих прешао меру минималне читљивости. Чак и тада се сећам да су ме после Јутарње сесије болеле руке, па боље вежбајте (ручно) писање.

  Накнаде за испитивање ЦФА®

  Испод су накнаде за испит за испит ЦФА® из јуна 2020. (нивои И, ИИ, ИИИ)

  Накнаде и рокови за регистрацију испита ЦФА 2020

  Рокови за регистрацијуНови кандидатКрајњи рокови
  Упис таксаУкупно: - 700 америчких доларазавршава се 2. октобра 2019
  Стандардна котизацијаУкупно: - 1000 америчких доларазавршава се 12. фебруара 2020
  Накнада за касну регистрацијуУкупно: - 1.450 америчких доларазавршава се 11. марта 2020
   • Први пут се уписује 700 УСД. Такође имајте на уму да је много јефтиније раније пријавити испит. Трошкови испита за 3. рок (1.450 УСД) коштају скоро два пута онај Првог рока (700 УСД).

  ЦФА® резултати и пролазне цене

  Резултати ЦФА® обично се објављују након осам недеља од датума ЦФА испита. Резултати испита ЦФА® нивоа 1 и 2 доступни су на веб локацији ЦФА® Института и путем е-поште. Резултати ЦФА® нивоа 3 доступни су за десет недеља након објављивања дана испита.

  Од сваких 100 кандидата за ЦФА®, само 15 кандидата ће га коначно решити!

  Пре него што разговарамо о појединачном нивоу пролазности испита ЦФА®, биће занимљиво погледати укупну стопу полагања. Стопа завршетка (%) представља број кандидата који су положили кумулативно испите ЦФА® нивоа 3 подељен укупним бројем кумулативних кандидата који су икада покушали ЦФА® испит. Овај број нам даје широку представу о томе колико их је коначно потерало и очистило сва 3 нивоа

   • Од оснивања, укупно 15,4% кандидата за ЦФА® положило је испите ЦФА® нивоа 3
   • Недавно (2005-2014А), примећена је укупна стопа завршетка од 14,6%
   • То подразумева да ће на сваких 100 кандидата за ЦФА® око 15 кандидата за ЦФА® коначно проћи ниво ЦФА® нивоа 3, међутим, преосталих 85 кандидата ће евентуално одустати.

  Погледајмо сада пролазне стопе за сваки ниво

  Стопа полагања испита ЦФА® нивоа 1 је ближа 45%
   • У протеклих 10 година примећено је да је стопа полагања испита ЦФА® нивоа 1 била у распону од 43% до 45%, са просечном стопом полагања 43%
   • Просечна оцена полагања за децембарски испит била је 43%
   • Просечна оцена положеног испита за децембар 2018. била је 45%
   • Просечна оцена полагања за испит у јуну 2014. била је виша и износила је 40% (занимљиво!)
   • Просечна стопа проласка за ЦФА 2015 треба вам ниво 1- 42%, ниво 2- 46% и ниво 3- 54%.
   • Просечна стопа проласка за ЦФА 2016 треба вам ниво ЦФА 1- 43%, ниво ЦФА 2- 46% и ниво ЦФА 3- 54%
   • Просечна стопа проласка за ЦФА 2017 треба вам ниво ЦФА 1- 43%, ниво ЦФА 2- 47% и ниво ЦФА 3- 54%
   • Просечна стопа проласка за ЦФА 2018 треба вам ниво ЦФА 1- 43% ниво ЦФА 2- 45% и ниво ЦФА 3- 56%
   • Просечна стопа проласка за ЦФА 2019 треба вам ниво ЦФА 1- 41% ниво ЦФА 2- 44% и ниво ЦФА 3- 56%

  Стопа полагања испита ЦФА® нивоа 2 ближа је 44%
   • Протеклих 10 година примећено је да се пролазност испита ЦФА® нивоа 2 креће у распону од 32% до 56%, са просечном пролазношћу од 44%
   • Стопа положених испита у јуну 2014. била је највећа и износила је 46% у последњих 8 година
   • Да бисте очистили ЦФА 2015, потребан вам је ниво 1- 42%, ниво 2- 46%, а ниво 3- 54%.
   • ЦФА 2016 треба вам ниво ЦФА 1- 43%, ниво ЦФА 2- 46%, а за ниво ЦФА 3- 54%
   • ЦФА 2017 треба вам ниво ЦФА 1- 43%, ниво ЦФА 2- 47%, а за ниво ЦФА 3- 54%
   • ЦФА 2018 вам треба ЦФА ниво 1- 43%, ниво ЦФА 2- 45% а за ниво ЦФА 3- 56%
   • ЦФА 2019 вам треба ЦФА ниво 1- 41%, ниво ЦФА 2- 44% а за ниво ЦФА 3- 56%

  Имате 50:50 шансе за полагање ЦФА® нивоа 3 испита
   • Протеклих 10 година приметили смо да се пролазност испита ЦФА® нивоа 3 креће у распону од 50% до 76%, са просечном стопом полагања 56%
   • Просечна 14-годишња стопа пролазности за сва три нивоа ЦФА (од 2003. до 2016.) била је 52%
   • Пролазност испита ЦФА® Левел 3 (јун 2018) је 56%.
   • Пролазност испита ЦФА® Левел 3 (јун 2019) је 56%.

  ЦФА® курикулум вс Сцхвесер?

  Да бисмо одговорили на горње питање, хајде да прво погледамо поређење на високом нивоу између њих двоје.

  АтрибутКњиге наставног плана и програма ЦФА®Сцхвесер
  Трошак150 УСД + поштарина$649
  Пагес2600+1000-1100
  Дубина покривеностиУ дубиниРезимирано
  Лажни тестови1-26
  Питања за крај поглављадада
  Банка питањаНеда

  Имајте на уму да Сцхвесер нуди много пакета. Ради горњег поређења, укључио сам цену њиховог основног пакета за самостално учење. Пре него што покушам да одговорим на горње питање, најважније питање које си морате поставити је колико времена намеравате (узмите у обзир стварност) да потрошите на ЦФА® ниво 1 испит.Ваша припрема (напомене о наставном програму ЦФА® у односу на белешке Сцхвесера) у потпуности ће зависити од времена које сте спремни да потрошите.

  Испод су моји савети који би се могли показати корисним (применљиво само на испит ЦФА® нивоа 1

  Ако имате петомесечно време за припрему испита?

  Признајмо истину, немате пуно времена за припрему и полагање овог ЦФА® нивоа 1 испита. Међутим, имате довољно времена да пружите свој најбољи ударац. Овим препоручујем следеће -

  • Заборавите на књиге о наставном програму ЦФА®. Пролазећи уобичајеном мудрошћу која се дели на већини ЦФА® форума, потребно је око 200+ сати да прођете кроз књиге наставних планова и програма ЦФА® (што вам очигледно недостаје)
  • Прођите кроз Сцхвесер Видео туториале. То може потрајати највише 20 сати и ово је добра полазна основа за припрему за испит.
  • Након што погледате видео записе, детаљно прегледајте Сцхвесерове белешке. Иако су ово скраћене верзије ЦФА® књига, међутим, сматрам да су довољне да обезбеде полагање испита. Читање Сцхвесерових бележака трајаће око 80 сати
  • Преостало време (ако постоји) морате да потрошите на покушај што већег броја лажних радова и ревизију концепта.
  • Имао сам само 5 месеци за припрему за испит ЦФА® нивоа 1 и користио сам ову стратегију за полагање испита ЦФА® нивоа 1.

  Ако имате 200-250 сати за припрему испита?

  Ако можете да потрошите 200-250 сати на припрему за испит, тада ћете бити у дилеми - Да ли треба да додирнем ЦФА® књиге наставних планова или да погледам Сцхвесер-ове белешке или обоје?

   • Искрено говорећи, мораћете да одлучите за било које од њих двоје, али не и за обоје. Или можете једном прочитати књиге наставних планова и програма ЦФА® (да, само једном!) Или можете савладати Сцхвесера учећи из њихових видео туторијала, читајући белешке неколико пута, вежбајући лажне радове итд. Све за 200-250 сати
   • Мој предлог овде би био да се још увек не дира књига ЦФА® програма и не троши време на овладавање Сцхвесер концептом према распореду датом у доњем графикону

  Ако имате луксуз да потрошите 300 сати?

  Ако имате 300 и више сати, топло бих препоручио комбинацију ЦФА® књига наставних планова и програма, као и Сцхвесер-ових белешки.

   • Најбољи начин је да започнете са Сцхвесер Видео туториалима и пређете на Сцхвесер ноте како бисте били сигурни да сте покрили све важне концепте са становишта испита.
   • Након тога, саветовао бих вам да погледате примере ЦФА® плаве кутије (о којима ће бити речи у поглављима), а затим и питања на крају поглавља (ЕОЦ). То може потрајати још 80-100 сати.

  Ако имате мање од 100 сати
   • Брутални савет, Иди кући! Не окушајте срећу. Већ бисте потрошили више од 1000 УСД на регистрацију испита. Зашто трошити овај покушај?
   • Размотрите могућност одустајања ако сте се већ пријавили за ЦФА® испит. Политика повлачења коју нуди институт ЦФА® може вам добро доћи. Кликните овде за детаље.

  Услови за упис

  Да бисте испунили услове за улазак у програм ЦФА®, два су основна захтева -

  • Имати амерички дипломац (или еквивалентни степен) или будите на завршној години вашег степена бацхелор програма у време регистрације
   • или имате четири године квалификованог, професионалног радног искуства (не мора бити везано за инвестиције)
   • или комбинација радног и факултетског искуства која износи најмање четири године.
   • Имајте на уму да Функције са скраћеним радним временом не испуњавају услове , а четворогодишњи укупан износ мора се прикупити пре уписа
  • Имати важећи међународни пасош за путовање - Ово је потребно за упис и регистрацију за испит ЦФА®

  Могућности стипендирања

  ЦФА® Институт пружа две врсте стипендија -

  Приступ стипендији
   • Ово је стипендија заснована на потребама намијењена онима који не могу приуштити пуне накнаде за ЦФА® програм.
   • Поред финансијских потреба, постоје и други фактори који се такође сматрају академским, професионалним или другим достигнућима кандидата, интересом кандидата за остваривање ЦФА® повеље, препрекама које кандидат превазилази итд.
   • Подносиоцима пријава на ЦФА® сваке календарске године додељује се више од 2.600 приступних стипендија.
  Стипендија за подизање свести
   • Ово се даје кључним утицајним особама у академској и финансијској заједници.
   • Ова стипендија за подизање свести осмишљена је да подигне свест о програмима ЦФА® института међу кључним утицајима омогућавајући одређеним стратешки позиционираним групама и појединцима да дистрибуирају и / или примају пријаве испита по сниженим ценама.

  За додатне детаље можете погледати ЦФА® страницу стипендија

  Корисни ресурси за припрему за испит ЦФА®

   • Курс ЦФА® - Институт ЦФА®
   • Узорак материјала ЦФА® нивоа 1 - Сцхвесер
   • ЦФА® Видео лекције - Ирафанулла
   • Информације о испиту ЦФА® - Википедиа
   • Форум за расправу о ЦФА® - АналистФорум
   • Испит ЦФА® вс ФРМ

  Шта даље?

  Ако сте сазнали нешто ново или сте уживали у посту, оставите коментар испод. Јавите ми шта мислите. Велико хвала и чувајте се. Срећно учење!

  Корисни постови

  • ЦФА ниво 2 испит
  • ЦФА® и МБА
  • Поређење ЦФА® и ФРМ
  • ЦФА® вс ЦФП Тешкоћа

  „ЦФА институт не одобрава, промовише или гарантује тачност или квалитет Валлстреетмојо-а. ЦФА® и Цхартеред Финанциал Аналист® су регистровани заштитни знаци у власништву ЦФА Института. ”