ПРМ испит 1 - пондери, план студија, савети, пролазне цене, накнаде

ПРМ испит 1

Професионални менаџер ризика (ПРМ) је напредни акредитив за управљање ризиком који додељује Међународно удружење професионалних менаџера ризика (ПРМИА) са намером да менаџере ризика опреми пожељним нивоом процене ризика и способностима управљања који проналазе широк спектар примена у финансијама, као и у другим професионалним доменима. Ова сертификација припрема професионалце за улоге у управљању конкурентним ризицима у финансијској индустрији и једна је од најпожељнијих професионалних ознака за водеће послодавце у индустрији у свету.

Да бисте стекли ПРМ ознаку, морате положити четири сертификациона испита дизајнирана за сврху која припрема и тестира стручњаке за ризик за теоријске основе ризика, алате, технике и напредне апликације, заједно са најбољом професионалном праксом и етичким захтевима. ПРМ испит 1 фокусиран је на основе финансијских концепата, финансијских инструмената и пословања финансијских тржишта. ПРМ испит 2 се више фокусира на квантитативни аспект финансија, укључујући математичке основе за исте. ПРМ испит 3 се посебно фокусира на различите праксе и оквире управљања ризиком који играју кључну улогу у стицању предвиђених вештина и способности као професионалац у управљању ризицима. ПРМ испит 4 тестира студенте за збир свих концепата, алата и техника које су до сада научили уз помоћ студија случаја где добијају прилику да примене стечена знања заједно са проучавањем етике и питања управљања.

У овом чланку детаљно разматрамо ПРМ испит 1 -

    О ПРМ испиту 1

    ИспитПРМ испит 1
    Накнаде1200 долара за 4 ПРМ ваучера за испит + дигитални приручник
    Основна подручјаТеорија финансија, финансијски инструменти и тржишта
    Датуми испита за ПРМИспити се нуде у одређеним интервалима током целе године. Имајте на уму да постоје одвојени прозори за распоређивање и тестирање.
    ДоговорПРМ испити су тест рачунара са више избора са рачунаром. ПРМ испит 1 је двосатни испит са 36 питања.
    ПРМ испитни форматПитање са више избора
    Број питања36 Питања
    Пролазност59% је у просеку положило ПРМ испит 1
    ПРМ испит 1 резултатОбично се даје у року од 15 радних дана
    Препоручено радно време150-200 сати
    Шта даље?Када очистите ПРМ испит 1, можете полагати за ПРМ испит 2
    Званични сајт//ввв.прмиа.орг/

    ПРМ испит 1 Предметна тежина

    Теорија финансија, финансијски инструменти и тржишта (приближно 650 страница референтног материјала садржаног у ПРМ Приручнику том И 2015 издање: Књиге 1, 2 и 3)

    Теорија финансија 36%

    • Ризик и аверзија према ризику
    • Портфолио Математика
    • Алокација капитала
    • Модел одређивања цена капиталних средстава (ЦАПМ) и вишефакторски модели
    • Основи структуре капитала
    • Терминска структура каматних стопа

    Финансијски инструменти 36% (знање о ценама и ценама)

    • Опште карактеристике обвезница
    • Анализа обвезница
    • Напред и фјучерси
    • Уговори
    • Замјене
    • Опције
    • Кредитни деривати
    • Капе, подови и замене

    Финансијска тржишта 28%

    • Тржишта новца
    • Тржишта обвезница
    • Девизна тржишта
    • Берзе
    • Размена деривата
    • Структура робних тржишта
    • Тржишта енергије

    Важне ствари које треба запамтити о испиту за ПРМ 1

    1. Могло би бити корисно имати на уму да би ПРМ испити требало да буду завршени у року од две године и да би сви испити положени пре више од две године морали поново да се положе да би сертификат био ваљан.
    2. Смернице такође постављају правило од 60 дана које сугерише да се ниједан испит не може полагати у року од 60 дана од полагања испита пре тога. Сви студенти који то покушају могу бити кажњени, укључујући и одузимање ПРМ сертификата.
    3. Студенти са одређеним унакрсним квалификацијама добијају делимични кредит за завршетак именовања за ПРМ. Носиоци ЦФА повеље морају полагати само испите ИИИ и ИВ, док се кандидати за сараднике ПРМИА ПРМ морају појавити на испитима И, ИИ и ИИИ именовања ПРМ.
    4. Мора се имати на уму да ПРМИА стандарди најбоље праксе, понашања и етике (Кодекс понашања) чине саставни део курикулума на свим нивоима ПРМ и један од основних концепата који пресецају географске и културне границе. Дубинско познавање етике је од суштинске важности за сваког професионалног ПРМ професионалца, што је могуће усредсређивањем на ову област већ од нивоа И ПРМ

    ПРМ испит 1 Предмети

    Теорија финансија

    Овај одељак се бави концептима ризика и аверзије према ризику, математиком портфеља, алокацијом капитала, моделом одређивања капитала (ЦАПМ), арбитражним ценама и вишефакторским моделима, основама структуре капитала, вредновањем терминских уговора и одређивањем цена опција.

    Финансијски инструменти

    Овај одељак се бави познавањем цена финансијских инструмената, укључујући обвезнице, фјучерс и форварде, свопове, кредитне деривате и друге. Објашњени су различити типови обвезница, заједно са расправом о начину одређивања цена обвезница и објашњени различити односи и приноси повезани са њима. Разговара се о хеџингу и шпекулацијама употребом деривата, укључујући терминске погодбе, фјучерсе и свопове, заједно са њиховим техникама одређивања цена и управљања ризиком. Такође су разматране цене опција и широк спектар њихових примена у контексту различитих инструмената и управљања ризиком.

    Финансијска тржишта

    Овај одељак нуди детаљан увод у структуру и пословање различитих финансијских тржишта, укључујући новац, девизе, обвезнице и акције, фјучерсе, робу и друга. Преглед свих ових тржишта и њихових операција помаже студентима да стекну детаљно разумевање ризика у различитим облицима на тим специјализованим тржиштима.

    ПРМ 1 Детаљи испита

    • ПРМ 1 испит траје 2 сата и има укупно 36 питања из сва три модула знања у формату питања са вишеструким избором (МЦК).
    • Учесници морају постићи најмање 60% да би очистили испит, али не постоји негативна оцена која олакшава покушај питања у која нисте потпуно сигурни без ризика од дефицита у резултату.
    • То је рачунарски испит, што значи да се нити једна копија испитних радова не дистрибуира нити је потребно донијети било какав папир у центар за тестирање. Такође постоји посебно припремљен водич непосредно пред испит који ће учесницима помоћи да боље разумеју функције испита.
    • Времена је довољно да се питања означе и брзо прегледају, па је најбоље да их искористите разборито.
    • То је онлајн испит доступан само на енглеском језику који се може полагати у било ком од 5500 Пеарсон ВУЕ објеката који се шире у 165 земаља света.

    Резултати испита ПРМ 1 и оцене

    • Треба имати на уму да се ови испити оцењују дигитално и да се резултати обично објављују у року од 15 радних дана од датума тестирања. Учесници испита могу приступити резултатима на картици Сертификације свог ПРМИА профила на званичној веб локацији ПРМИА.
    • Постоје посебни прозори за заказивање и тестирање испита у којима се испити могу заказати и полагати. Ови прозори за заказивање и тестирање распоређени су по календарској години, што студентима олакшава регистрацију и полагање испита у складу са њиховом погодношћу.
    • Само 65% ученика који су се определили за ПРМ имало је успеха, а пролазност за испите И и ИИИ износи 59%, а за испит ИИ 54%, док је за испит ИВ 78%. Пролазне оцене су 60% за сва четири нивоа ПРМ.

    Припрема за испит за ПРМ 1

    Студијско време

    • Генерално се препоручује да се посвети око 150 до 200 сати структурираног учења за припрему за сваки од ПРМ 1, 2 и 3 испита на основу њиховог курикулума и захтева за учење уопште.
    • Предлажем вам да потрошите скоро 70% свог времена на читање достављеног материјала, а остатак (30%) за решавање пружених студијских питања. Међутим, било би много боље узети ово препоручено трајање студије као минимално време које би неко посветио припреми, осим времена проведеног на побољшању својих слабости.
    • Чак и ако нисте у могућности да направите детаљан план студија, било би практично и корисно пратити припрему на основу времена проведеног у свакој од области знања, заједно са питањима студија и узорцима испитних питања. На овај начин неко би могао да вежба ако следи уравнотежени приступ или ако треба да реструктурира свој приступ целој ствари.

    Материјал за читање и припрему

    • Службени материјал за читање састоји се од ПРМ приручника у издању ПРМИА, који је уједно и најпрепоручљивији референтни материјал за сертификациони испит. Постоји низ компетентних пружалаца обуке на мрежи за ПРМ који нуде комплетну подршку за учење, укључујући ресурсе за учење, тестове и стручна упутства у ту сврху.
    • Постоји велики број компетентних пружалаца обуке на мрежи за ПРМ који нуде комплетну подршку за учење, укључујући ресурсе за учење, тестове и стручна упутства у ту сврху.
    • Студенти могу да користе белешке са студија које пружају квалитетни пружаоци обуке, међутим, не препоручује се коришћење више референтних материјала истовремено, што би само увећало забуну због њиховог видно различитог приступа предмету. Било би много боље користити један сет материјала, по могућности ПРМ
    • Било би много боље користити један сет материјала, по могућности ПРМ приручник као примарни припремни материјал. Студенти треба да осигурају да су током припреме покушали са свим питањима из студија и узорком испитних питања, што би им помогло да се са стварним испитом баве са већом дозом поверења у своје способности.

    Стратегије припреме

    • Подразумева се да би природа стратегије припреме у великој мери зависила од индивидуалног приступа и нивоа знања ученика, али има неколико ствари које ваља имати на уму приликом одлучивања о најефикаснијем приступу припреми.
    • Не би било паметно пролазити кроз изјаве о исходима учења (ЛОС) за свако поглавље и усредсредити се на стицање знања о овим кључним концептима само зато што би питања на испиту тестирала студенте на њихов основни ниво разумевања уместо само на одређене аспекте предмета материје, без обзира на ниво њиховог значаја.
    • Идеалан начин, који би звучао више или мање очигледно, био би да се пређе кроз свако поглавље пре него што се покрије ЛОС за исто, а затим се неколико пута поново прегледа ЛОС материјал да бисте стекли правилно разумевање предмета.
    • Следећи логични корак био би увежбавање што више питања за проучавање и полагање неколико лажних тестова који би вам помогли да повећате самопоуздање и пружите практичну идеју о нивоу припреме.

    Значај математичких вештина:

    • Један од кључних аспеката ПРМ је усредсређеност на квантитативни ризик који захтева поприлично математичке вештине дела ученика. Са правом врстом математичких могућности, чишћење ПРМ испита 1 овог програма сертификације постало би толико лакше.
    • Било би корисно да се студенти усредсреде на побољшање својих математичких вештина и примену примарних методологија да би могли релативно лако да прођу кроз први део.
    • Они који су математику студирали на постдипломским студијама требало би да имају сразмерно мале потешкоће у прелазу кроз математички део и било би боље да више времена потроше на стицање разумевања о томе како функционишу финансијски инструменти и тржишта.

    ПРМ 1 Савети за испит

    • ПРМ ниво И испит је створен да вас припреми за напредније концепте повезане са ризиком у вишим нивоима овог професионалног програма сертификације. На испиту се испитује њихово знање и разумевање основа теорије финансија, финансијских инструмената и финансијских тржишта. Питања су готово равномерно распоређена између теорије финансија и финансијских инструмената због њихове једнаке количине пондера, али финансијска тржишта добијају нижу пондер, што резултира са мање питања на испиту. Међутим, студенти то морају сматрати готово равномерном расподелом питања између три модула знања, што би им помогло да се боље усредсреде на покушај читавог низа питања и да буду у стању да истресе праве одговоре у потребном временском року.
    • Испит 1 се састоји од 36 питања за 90 минута, што оставља око 2,5 минута по питању, а идеално би било да кандидат буде у могућности да заврши питања за мање од прописаног времена, што би омогућило преглед свих питања пре подношења теста.
    • Било би витално ефикасно управљати својим временом током испита. Ниједно негативно обележавање не значи да се не треба много бринути због покушаја питања на која је мање спреман.
    • Такође је важно запамтити да током испита можете користити само научни калкулатор (он-лине калкулатор Текас Инструмент ТИ-30КСС). Било би најбоље да вежбате са ручном верзијом овог калкулатора док се припремате за испит да бисте се упознали са његовом употребом. Треба имати на уму да би само такви прорачуни били потребни за решавање испитних питања која се могу извршити уз помоћ овог калкулатора.
    • Требали бисте стићи рано на распоред испита јер касно пристиглим кандидатима може бити одбијен улазак на испит, док ниједна накнада у вези са испитом неће бити враћена.

    Закључак

    ПРМ испит 1 је одскочна даска за једно од најпоузданијих професионалних означавања ризика у глобалној индустрији. Иако се ПРМ често упоређује са ФРМ (Финанциал Риск Манагер) због сличности, ПРМ нуди ширу базу за професионалце који се баве ризиком да се успоставе као стручњаци за финансијске, оперативне и друге облике индустријског ризика, за разлику од ФРМ који је посебно намењен за стручњаци за финансијски ризик. Тачно је да ПРМ испит 1 служи као основни ниво за ово професионално именовање, припремајући их за разумевање и квантификовање ризика у различитим облицима. Ипак, на неке начине се може означити као најважнији ниво за сваког будућег професионалца са заштитом особа са инвалидитетом, јер поставља концептуалне темеље за изградњу дубинског разумевања концепата повезаних са ризиком. Међутим, ако уложите праву количину напора, нема разлога зашто не бисте успели да зарадите жељену ознаку ПРМ-а да бисте се означили као компетентни професионалци за ризике.