Пуни облик НРИ (значење, дефиниција) | Комплетан водич за НРИ

Пуни образац НРИ - нерезидент Индијац

Потпуни образац НРИ је нерезидентни Индијац, појединац који је нерезидент у Индији. Индијанац нерезидент, како је дефинисано у закону ФЕМА, је појединац индијског порекла, држављанин Индије, држављанин Индије у иностранству или индијански наследник који борави ван републике Индије ради запослења у тој земљи, минимални период од 183 дана током претходне финансијске године према наведеним условима да бисте постали нерезидент.

Нерезидент Индијанац је генерално лице, посебно појединац који је нерезидент према условима пребивалишта у Закону о порезу на доходак из 1969. године и има пребивалиште изван Индије у сврху запослења. Испуњавање услова проверава се да ли је претходна финансијска година била нерезидент у текућој финансијској години.

Категорије НРИ

Нерезидентни Индијац може се сврстати у следеће категорије:

# 1 - Особа индијског порекла која није становник Индије

  • Особа индијског порекла је особа рођена у Индији или један од родитеља / баке или деке који су рођени у неподељеној Индији или поседују индијски пасош. Особа се такође може назвати НРИ ако је супружник такве особе индијски држављанин.

# 2 - Прекоморски држављанин Индије

  • То су страни држављани пореклом из Индије који им дозвољавају да остану и раде у Индији на неодређено време.

Који су разлози за постајање НРИ?

Много индијске јавности мигрира према другим земљама попут Америке, Канаде, Уједињеног Краљевства итд. Из различитих разлога попут запослења, зараде, посла, образовања итд. Од тих Индијанаца, људи који тамо одлазе ради запошљавања ради одређеног временски период или више од тога, они постају НРИ. Следе разни разлози да постанете индијски становници:

  • Према Закону о порезу на доходак: Сходно томе, тамо где особа не борави у Индији 183 дана или више ИЛИ особа или не каже 60 дана у Индији или не остаје 365 дана у претходне 4 године, тада ће се сматрати НРИ. Горњи услов треба проверити у претходној финансијској години ради стицања статуса НРИ у текућој финансијској години.
  • Према Закону о управљању девизама: према ФЕМА-и, особа се назива нерезидентом ако таква особа не борави у Индији у периоду од 183 дана или више у претходној финансијској години.

Употреба израза НРИ

Термин нерезидентни Индијанац користи се у разним областима у привреди.

  • У разним уговорима о осигурању обавезно се користи израз нерезидентни Индијац у случају да је осигурано лице НРИ, јер економија било које земље увек има посебне посебне услове и одредбе за НКС.
  • Нерезидентни Индијанац има различита изузећа ако је отворен рачун НТО штедни рачун.
  • Даље, опорезивост лица и одбитци зависе од тога да ли је појединац резидент или нерезидент. Пореске стопе, висина одбитка, период опорезивости и ниво изузећа разликују се како за резиденте, тако и за нерезиденте.
  • Такође, поступци процене су различити за становнике, као и за НИР. Потписани су споразуми о избегавању двоструког опорезивања између различитих земаља који пружају посебне одредбе за нерезиденте.

Неке мере предострожности за НРИ

Треба се побринути за следеће ствари ако особа стекне статус нерезидентног Индијца:

  • Прво, нерезидентни Индијац је дужан да своје редовне штедне рачуне претвори у НРО рачун који тој особи даје различита пореска ослобођења и привилегије. Такође, таквом нерезидентном Индијанцу није дозвољено да отвори редован штедни рачун. Овај рачун мора заједнички држати нерезидент као и резидент и њиме се управља преко резидентног пуномоћја у држави у којој је та особа НРИ.
  • Доделите пуномоћ држави у којој сте нерезидент да бисте управљали својим рачунима и другим административним пројектима.
  • Ажурирајте детаље КИЦ-а финансијским упутствима: финансијске институције попут банака, брокера, НБФЦ-а, узајамних фондова, осигуравајућих друштава обавезно су дужне да прибаве КИЦ-а сваког клијента. Стога би након добијања статуса НРИ требало да обезбедите ажурирани КИЦ.
  • Претварање фиксних депозита у НРО депозите: ако банка у којој је отворен ФД не претвори овај рачун аутоматски у НРО рачун, тада ће се обавити разне формалности са стране НРИ да би се фиксни депозит претворио у НРО депозит.
  • Претворите дебитну или кредитну картицу у међународне ради међународног плаћања и преноса средстава из једне земље у другу.

Стога ће се мере предострожности узети у обзир приликом стицања статуса нерезидентног Индијца.

НРИ статус

Статус резидента нерезидентног Индијанца је увек нерезидент у држави Индији. Да би се одлучило да ли је лице резидент или НРИ, одредбе Закона о порезу на доходак из 1961. године користе се за одређивање резиденцијалног статуса који треба узети у обзир. Када није испуњен ниједан од услова обичних становника или становника, особа се назива нерезидентом.

Различите врсте НРИ рачуна

Следе разне врсте нерезидентних рачуна у Индији.

  1. Нерезидентни редовни (НРО) штедни рачун
  2. Нерезидентни спољни (НРЕ) штедни рачун
  3. Нерезидентни редовни (НРО) рачуни фиксних депозита
  4. Нерезидентни спољни (НРИ) рачуни фиксних депозита.
  5. Девизни рачун нерезидентног фиксног депозита.

Закључак

Тако дискутовано, статус нерезидента стичу се одредбама закона донесеног под индијском економијом након разматрања тих одредби за које се наводи да је особа НРИ или резидент Индијац. Даље, таква особа се сели из Индије из разлога друге државе, попут запослења или додатног образовања. Након стицања статуса нерезидентног Индијца, поменутим мерама предострожности треба придати значај атмосфери како би се финансијске и друге трансакције могле несметано одвијати и добити директне пореске олакшице, а олакшице поменуте под ДТАА могу добити и нерезиденти резидент Индијац.