ЦИМА квалификација | Комплетан водич за почетнике - ВаллСтреетМојо

Све о ЦИМА квалификацији

Овај пост је свеобухватан водич који ће вам помоћи да на најбољи могући начин полажете ЦИМА испите. Научићете о програму, критеријумима испита, формату испита, накнадама, стратегијама за бављење ЦИМА квалификацијама. Информације су артикулисане у следећој структури:

    Шта је ЦИМА квалификација?


    ЦИМА Куалифицатион је глобално призната акредитива коју додељује Цхартеред Институте оф Манагемент Аццоунтантс, УК, за оне који су заинтересовани за каријеру у специјализованој области менаџерског рачуноводства. ЦИМА има преко 88.000 ученика и 70.000 чланова у 161 земљи. Оно што ову финансијску сертификацију издваја од већине осталих јесте њен фокус на рачуноводству који се више од било чега другог односи на пословно управљање. Поред разумевања финансијских и рачуноводствених основа, нуди свеобухватан поглед на стратешко управљање ризицима који је саставни део успешног управљања пословањем.

    • Улоге

    1. Управљање рачуновођа
    2. Менаџер финансија
    3. Финансијски аналитичар
    4. Менаџер интерне ревизије
    • Испит

    1. ЦИМА има четворостепену структуру испита широко подељену на нивое сертификата и професионалног нивоа.
    2. ЦИМА квалификација за пословно рачуноводство је основни ниво који укључује 5 рачунарских тестова на основу захтева у трајању од 2 сата.
    3. ЦИМА студије на професионалном нивоу подељене су у 3 стуба за учење, укључујући предузетништво, перформансе и финансијске аспекте. Сваки од ових стубова је даље подељен на оперативни, управљачки и стратешки ниво. Резултат су 3 испита на сваком од нивоа.
    4. Испити на професионалном нивоу ЦИМА укључују три 90-минутна рачунарска заснивања објективних тестова на сваком оперативном, управљачком и стратешком нивоу. На сваком од ових нивоа треба предузети студију случаја дугу 3 сата како би се квалификовали за следећи ниво.
    • Датуми испита

    1. ЦИМА квалификациони испити могу се полагати у било које доба године и било којим редоследом, али свих пет их мора бити положено да би се стекло уверење.
    2. Испити на нивоу ЦИМА Профессионал могу се полагати у следећем временском року:
    3. Објективни тестови на сваком од оперативних, управљачких и стратешких нивоа могу се полагати у било које доба године
    4. За испите из случаја случаја на сваком од ових нивоа обезбеђена су четири прозора у месецима фебруару, мају, августу и новембру. У оквиру сваког прозора, испити ће бити доступни пет дана од уторка до суботе.
    • Договор:

    ЦИМА ниво сертификата тестира знање ученика из основа пословања и рачуноводства са 5 објективних тестова дизајнираних у ту сврху. Након тога следи ЦИМА професионални ниво, осмишљен да упозна студенте са оперативним, управљачким и стратешким аспектима. Сваки од нивоа има три објективна теста од 90 минута, сваки посвећен специјализованим областима пословног управљања. Студенти такође морају очистити тросатни испит из случаја да би прешли на следећи ниво. Да би полагали испите на стратешком нивоу, студенти морају да су положили све испите на оперативном и управљачком нивоу.

    • Подобност:

    Не постоје посебни критеријуми подобности за ЦИМА квалификацију у пословном рачуноводству. То је сертификат почетног нивоа који могу да наставе они који имају мало знања из рачуноводства, али добро познавање математике и енглеског језика је од суштинске важности, заједно са интересом за проучавање рачуноводства.

    Критеријуми за квалификованост за ЦИМА професионалне нивое су следећи:

    1. Основни ниво стручности у рачуноводственим или пословним студијама потребан је за похађање студија ЦИМА оперативног нивоа. Кандидат треба да поседује било коју од ових квалификација да би испунио овај услов:
    2. ЦИМА квалификација у пословном рачуноводству
    3. Магистар рачуноводства или МБА
    4. Чланство у ИЦВАИ, ИЦМАП или ИЦМАБ
    5. Чланство у телу ИФАЦ-а
    6. Све релевантне квалификације за изузеће од ЦИМА сертификата у пословном рачуноводству
    7. Да бисте наставили студије нивоа менаџмента, требало је успешно завршити ЦИМА студије оперативног нивоа, као и оперативне студије случаја.
    8. Да би се наставиле студије на стратешком нивоу, требало је успешно завршити студије на оперативном и управљачком нивоу заједно са њиховим студијама случаја.

    ЦИМА критеријуми за завршетак квалификација


    • Ниво сертификата:

    Кандидати не морају да поседују неке посебне квалификације за упис на сертификат из пословног рачуноводства. Интерес за рачуноводство и знање математике и енглеског језика су довољни за ту сврху. На овом нивоу постоји 5 испита који ће студентима помоћи да се упознају са основама рачуноводства и сродним областима. Ови испити се могу полагати било којим редоследом у било које доба године, а просечно време завршетка за ниво сертификата је једна година. Минималне оцене полагања за сваки испит су 50%, а након завршетка свих 5 испита студенти стичу сертификат и напредују на професионални ниво.

    • Професионални ниво:

    Професионални ниво подељен је у 3 стуба, наиме, предузећа, менаџмента и финансијског. Сваки од ових стубова је даље подељен у три области на сваком од прогресивних нивоа, укључујући операције, управљање и стратегију. То резултира структуром од три области знања која су покривена на сваком од ова три нивоа, што захтева да се студенти појаве на укупно 9 испитних циљева (ОТ) у трајању од по 90 минута. Поред тога, након што заврше сва 3 испита на сваком од нивоа, морају да очисте тросатни испит из студије случаја који тестира њихову способност примене концепата обухваћених тим нивоом за решавање стварних ситуација. Тек након завршетка испита из случаја за било који ниво, студенти могу да пређу на следећи ниво. Пролазне оцене су 50% за сваки испит на сваком од ових нивоа.

    Студенти се могу појавити на појединачним ОТ испитима било којим редоследом за оперативни ниво и ниво менаџмента, али могу се појавити само за испите на стратешком нивоу који завршавају оба ова нивоа. Студенти у просеку заврше свих 12 испита стручне квалификације (укључујући испите студија случаја) за 4 године.

    • Практично искуство:

    По завршетку сва 3 нивоа, студенти морају да обезбеде трогодишње релевантно професионално радно искуство да би стекли чланство у ЦИМА-и.

    Шта зарађујете?


    • По завршетку ЦИМА сертификата из пословног рачуноводства, студенти могу да користе ознаку ЦИМА Церт БА након свог имена да означе сертификат.
    • Завршетком оперативног нивоа ЦИМА стиче се ЦИМА диплома из управљачког рачуноводства
    • Завршетком ЦИМА нивоа менаџмента стиче се ЦИМА напредна диплома из управљачког рачуноводства
    • Након завршетка ЦИМА стратешког нивоа, кандидатима је потребно најмање 3 године релевантног практичног радног искуства које ће институт верификовати. То би им помогло да постану чланови ЦИМА-е, а такође би стекли престижну титулу овлашћеног рачуноводства за глобални менаџмент (ЦГМА).

    Зашто се бавити ЦИМА квалификацијом?


    ЦИМА је намењен студентима и професионалцима који су вољни да истраже много шира подручја учења која се односе на рачуноводство. Уместо да се фокусирају само на финансијски и рачуноводствени део, сертификати и професионални нивои ЦИМА помажу да се развије дубље разумевање пословног управљања и прошири њихов функционални домен како би могли да помогну предузећима да донесу боље стратешке одлуке и побољшају перформансе. Неке од предности остваривања ЦИМА квалификације су:

    1. Овај програм акредитације можда неће осигурати тренутни раст посла или веће повластице, али би сигурно помогао професионалцима да закораче у улоге које захтевају управљачке вештине, као и добре рачуноводствене способности. Ово проширује опсег каријере за професионалце и потенцијални раст каријере може бити много већи на дужи рок.
    2. Јединствена структура учења програма помаже у разбијању калупа традиционалног рачуноводства и припрема студенте за бављење напредним стратешким питањима и питањима везаним за управљање ризицима из перспективе рачуноводства.
    3. Студенти добијају прилику да изучавају рачуноводство из менаџмента као специјализовану област која им даје предност у односу на већину других финансијских сертификата и додаје већу веродостојност у очима будућих послодаваца.

    Формат испита ЦИМА


    ЦИМА сертификат за пословно рачуноводство је Испит за објективни тест (ОТ) на коме постоји 50 питања на која требате одговорити у трајању од 2 сата. Испод су радови и њихова фокусна подручја.

    Оперативни ниво ЦИМА је Испит за објективни тест (ОТ) на који треба да одговорите у трајању од 90 минута. Испит из студије случаја траје 3 сата. Испод су радови и њихова фокусна подручја.

    ТхеЦИМА ниво управљања је Испит за објективни тест (ОТ) на који треба да одговорите у трајању од 90 минута. Испит из студије случаја траје 3 сата. Испод су радови и њихова фокусна подручја.

    ТхеЦИМА Стратешки ниво је Испит за објективни тест (ОТ) на који треба да одговорите у трајању од 90 минута. Испит из студије случаја траје 3 сата. Испод су радови и њихова фокусна подручја.

    Пондери / расподела ЦИМА испита


    Студенти треба да имају тачну представу о тежи полагања предмета како би се могли добро припремити за подручја знања са великом тежином. Знање о расподели пондера може се показати веома корисним у развијању и примени ефикасног плана студија за ЦИМА испите на било ком нивоу.

    Институт је објаснио целокупан водич кроз наставни програм у овом ЦИМА глобалном ПДФ водичу.

    ЦИМА квалификација: Структура накнада


    Следи структура накнада да бисте се пријавили за ЦИМА испит.

    За тренутне цене курсева коштаће око 1800 ГБП ако студент заврши ЦИМА у укупном трајању од 3 године и очисти сваки испит из првог покушаја. Међутим, трошкови било којег купљеног материјала за учење и подучавања морали би се обрачунавати одвојено.

    Студенти морају да плате једнократну котизацију и годишњу претплату за цело трајање курса. Осим тога, за сваки испит који полажу и траже се изузећа (ако постоје), студенти ће се посебно наплаћивати.

    Резултати ЦИМА испита и пролазност


    Испод је графички приказ процента пролазности.

    • Укупна оцена положеног испита: Проценат ученика који су положили испит након једног или више покушаја.
    • Прва стопа проласка: Проценат ученика који су положили испит из првог покушаја.
    • Пролазност испита: Укупан број положених испита / укупно положених испита.

    Пролазност се односи на испите за сертификат, професионални ниво и студије случаја који се одржавају између 2. јануара и 31. децембра 2015. године.

    Студијски материјал ЦИМА


    • Студенти могу да наставе ЦИМА програм са пуним радним временом или са скраћеним радним временом, у мрежном или комбинованом режиму, у зависности од њихове индивидуалне погодности.
    • Студенти који се одлуче за самостално учење могу да купе званичне ЦИМА уџбенике који се могу купити на цимапублисхинг.цом и могу се пријавити за ЦИМА Аптитуде за полагање практичних тестова и временских лажних тестова који ће вам помоћи да процените колико сте спремни за полагање испита.
    • Студенти се такође могу уписати за високо структуриране курсеве учења на мрежи на ЦИМАстуди.цом по цени.
    • Они који више воле редовно или комбиновано учење могу потражити оближњег пружаоца школарине, што се сматра једним од најбољих начина за полагање ЦИМА испита.

    Стратегије: Пре испита


    • Пратите план студије:

    Одвојите одређено време за покривање одређених делова садржаја предмета и дефинисање грубог исхода учења. По завршетку одређеног подручја за учење, положите тест вежбе да бисте видели шта сте научили и идентификовали слаба подручја која захтевају додатни напор.

    • Изаберите шта вам највише одговара:

    Дуже и теже учење није увек најбоља стратегија, већ се фокусирајте на паметније учење. Постоји неколико препоручених стратегија проучавања, али покушајте да утврдите која вам најбоље одговара и држите се тога.

    • Вежбајте напорно:

    Одлучите се за мрежни модул за учење на ЦИМАстуди.цом који одговара вашим захтевима за студирање и приступите материјалу за учење на мрежи. Ово вам такође омогућава приступ ЦИМА Аптитуде где можете да полажете лажне тестове да бисте проценили спремност за испит.

    • Управљање временом је кључ:

    Положите што више испитних вежби како бисте имали користи од добре изложености питањима у стилу испита и научите како се носити са временским притиском током испита.

    • Уложите напоре за испите из студија случаја:

    Испити из студија случаја тестирају знање из све три студијске области обухваћене на сваком од професионалних нивоа. Усредсредите се на процене засноване на стварном животу да бисте се добро припремили. Онлајн лажни тестови могу бити добар избор за исте.

    Стратегије: Током испита


    • Интелигентно користите време читања:

    Пре почетка испита потребно је 20 минута времена за читање. У то време не можете отворити књигу одговора нити писати на њој, али можете проучити папир са питањима и осмислити акциони план како се бавити испитом.

    • Прво схватите, одговорите касније:

    У принципу, увек пажљиво читајте и покушајте да разумете шта се тачно тражи. Запамтите, нећете добити никакве кредите за укључивање информација које нису релевантне за питање.

    • Понудите структурирани одговор:

    Покушајте да дате одговор који има добру структуру и релевантан садржај. Поновно прочитајте питања и будите сигурни да сте одговорили на све делове питања.

    • Управљајте својим временом:

    Претходно поделите расположиво време на такав начин да знате колико времена бисте требали посветити било којем питању на основу његових заслуга и не трошите превише времена ни на једно питање. Уместо тога, пређите на друга питања и вратите се касније ако је могуће.

    Политика одлагања


    У случају да не можете да се појавите на заказаном испиту, можете да одлучите да промените распоред:

    • До 48 сати пре испита за сертификат из пословног рачуноводства.
    • До 48 сати пре објективног теста.
    • Док је период пријаве испита отворен за студије случаја.

    Не можете заказати испит касније од ових времена.

    Корисни ресурси за припрему за испит ЦИМА


    ЦИМА цоннецт нуди Водичи за студије • Претходно виђени и пост-испитни материјали за испите из случаја случаја • Претходна питања и одговори • Чланци које су написали стручњаци за одређене теме.