Стопа прихода (дефиниција) | Израчунајте годишњу брзину рада

Шта је стопа прихода?

Стопа оствареног прихода је метрика коју компаније користе за предвиђање годишњег прихода који ће се остварити на основу тренутних нивоа прихода, стопе раста, тржишне потражње и других таквих релевантних фактора, под претпоставком да тренутни приход нема било какве сезонске или ванредне ефекте и садашњи услови на тржишту ће владати током целе године.

Објашњење

 Предузеће формулише буџет за дати период пре почетка периода, који садржи процену бројева као што су приход, трошкови, добит итд. Овај буџет је дугорочни оквир. Током године, компанија прати путању ових бројева и покушава да процени одступања од предвиђених цифара.

Циљ ове вежбе је да модулира стратегије и технике које компанија користи да би бројеве вратила на прави пут ако су залутали или да настави са истим напорима ако очекујемо да ћемо испунити циљ. Стога је стопа остваривања прихода једна од таквих мера која помаже у одређивању привремених стратегија за задржавање прихода на правом путу.

Формула

Следи формула за стопу прихода:

Стопа остваривања прихода = Приход за период / дани у периоду * Број дана у години
  • Горе наведена формула се такође може претворити у месечни формат, дељењем бројем месеца и множењем бројем месеци у години;
  • Претпоставља се да је број дана у години 365. Међутим, можемо узети чак и бројеве као што су 360 или 250, у зависности од тога да ли желимо да узмемо у обзир само радне дане или чак празнике, или желимо да имамо једноставније израчунавање и тако даље јер је број само за процену. Стога је довољна приближна апроксимација.

Пример стопе прихода

Овде можете преузети овај Екцел Предложак стопе покретања прихода - Екцел Предложак стопе покретања прихода

Претпоставимо да постоји компанија која се зове МовеФаст Инц. која продаје опрему за ношење за фитнес и продала је у просеку 100 јединица свог производа за 100 долара за два 20 дана у текућој години. Годишњи циљ му је 200.000 долара. Жели да зна да ли тренутни ниво продаје може да генерише потребан приход или треба да смањи цену на 90 долара, што може довести до очекиваног раста броја продатих јединица од 20%. Стога је одлучило да израчуна стопу прихода како би разумео да ли треба да настави или измени своју стратегију. Претпоставља 365 дана у години.

Решење

Израчун стопе оствареног прихода постојеће стратегије

  • =$10000/20*365
  • =$182500

Израчун стопе оствареног прихода измењене стратегије

  • =$11400/20*365
  • =$208050

Стога сада зна да годишњи циљани приход неће бити постигнут и зато би требало да покуша да измени своју стратегију. Може поново израчунати стопу остваривања прихода са очекиваним бројевима да би утврдио да ли та стратегија може да функционише.

Премашује годишњи циљ, па стога измењена стратегија може ићи у корист компаније.

Ризик од стопе прихода

  • Корумпирани бројеви прихода - Понекад на бројеве прихода могу утицати сезонски ефекти, попут фестивалског месеца као што су Божић и нове године, када је продаја велика на целом тржишту. Такви бројеви прихода не могу се сматрати непристрасним предиктором просечне годишње продаје. Дакле, такви бројеви не би требало користити у прорачуну ове метрике; у супротном, може нам дати обмањујуће резултате.
  • Кршење претпоставки - Ова метрика претпоставља да ће се тренутно тржишно окружење наставити и изоставља могућност непредвиђених промена у истом. Стога подцјењује учинак таквих поремећаја и може представљати превише оптимистичне или песимистичне изгледе на приходе, што доводи до недостатка промјене стратегије док не буде касно да било шта учините.
  • Интерне промене - Компанија би могла претрпети многе промене током године, што би могло довести до промене у њеним перформансама. На пример, менаџмент може повећати подстицаје продајног тима, што ће резултирати већом продајом; у том случају, предстојећи приход може бити већи од очекиваног. Ако се ово не узме у обзир, компанија може применити стратегију смањења цена чак и када то није потребно.

Користи

  • Изменити краткорочне стратегије - Као што је објашњено у горњем примеру, овај показатељ може нам пружити јасноћу потребну за модулацију наших стратегија тако да достигнемо планиране циљеве. Ако се благовремено примени, може помоћи компанији у постизању циља. 
  • Прикупљања средстава - Када стартуп компаније захтевају финансирање и немају број профитабилности који би се показао, овај показатељ може помоћи у привлачењу интереса инвеститора који ће можда требати бар нешто конкретно на чему ће темељити своје улагање.
  • Припрема буџета - Буџетирање користи информације из претходне године за оцртавање будућих бројева предузећа. Стопа прихода заснована је на стварним подацима и, према томе, може се користити за формулисање будућих буџета на реалној основи.

Предности

  • Једноставна мера - То је једноставан прорачун и зато га менаџмент младих предузећа преферира, јер му нису потребни високо квалификовани стручњаци, а може се постићи по ниској цени.
  • Корисно када компанија прави губитке - Млађе компаније које још увек нису профитабилне могу користити ову меру за процену својих способности и могу на основу исте формулисати своје краткорочне стратегије како би одржале морал све док не постану профитабилне.

Ограничења

  • Нереална претпоставка - Прорачун претпоставља да ће тржишно окружење остати исто. Међутим, то није увек тачно ако се тржиште драстично промени, онда се ова метрика чини бескорисном, па да би она имала стварни утицај, ову претпоставку не треба кршити
  • Краткорочна мера - Не може се користити за дугорочну анализу, јер ће морати да се прилагоди дугорочним унутрашњим и спољним променама, па дугорочна употреба није препоручљива.
  • На то може утицати рачуноводствена манипулација - Како узима у обзир приходе уместо новчаних токова, на то могу утицати праксе компаније у погледу признавања прихода. Ако компанија препозна приход када је то неразумно, бројеви прихода биће надувани и неће дати тачне и поштене изгледе за предстојећи период.
  • Недостатак података за екстраполацију - Будући да узимамо у обзир приходе од само малог периода, можда нећемо бити довољно сигурни да је то просечан број који одражава стварни учинак компаније. А како је период за који се предвиђа обично кратак, па ако се не израчуна брзо, преостали део можда неће бити довољан за спровођење било какве промене стратегије ако је потребно.

Закључак

Постоје позитивне и негативне стране мере која формулише компромис за компаније; међутим, то може бити добар показатељ достигнутих бројева и, према томе, може се користити као систем праћења тактика које компаније треба да примене за постизање својих буџетских циљева.

Много зависи од намере са којом се мера користи, јер се њоме може лако манипулисати, морамо добро водити рачуна о праксама признавања прихода како се мера не би оштетила и не би довела до обмањујућих резултата.