Рачуноводство добити и губитка (дефиниција) | Шта је Изјава о П&Л?

Дефиниција рачуноводства добити и губитка

Рачун добити и губитка, познат и као биланс успеха, је финансијски извештај који сумира приходе и трошкове које је организација имала током финансијског периода и индикативан је за финансијске перформансе предузећа показујући да ли је предузеће остварило добит или у том периоду настали губици.

Компоненте биланса успеха

Разне компоненте рачуна добити и губитка су следеће.

# 1 - Приход

Приход, познат и као продаја, је укупан износ који се наплаћује купцима за робу и / или услуге које су им продате. Приликом припреме рачуна добити и губитка приход је категоризиран као периодични приход, непоновљиви приход, нетрговачки приход и други.

Да бисмо разумели ове врсте прихода, узмимо у обзир да се Кс Лтд. бави пружањем Интернета - месечне накнаде које се наплаћују купцима представљају стални приход. Износ који се наплаћује за инсталацију, поправак или повремену додатну употребу не представља периодични приход. Ако је Кс Лтд уложио у другу компанију и одатле добио удео у добити, то се назива приходи од трговине, јер тај приход није директно повезан са главном делатношћу Кс Лтд. Било која друга врста рачуна је друга.

# 2 - Трошак

Трошак је укупан трошак који је ентитет имао у датом финансијском периоду. Трошкови су даље подељени у различите категорије. Постоје трошкови прихода, који су директни трошкови повезани са стварањем прихода и трошкови повезани са купцима. Остали трошкови су фабрички трошкови, канцеларијски трошкови, трошкови продаје и администрације, амортизација и други.

# 3 - Обрачуни и припејд

У већини земаља слиједи се рачуноводствена евиденција на основу настанка догађаја која каже да се приходи и расходи текућег периода требају приказати у рачуну добити и губитка текућег периода. У овом случају, током финализације пословних књига, ако утврдимо да нисмо добили рачуне од било ког добављача и преузели робу / услуге, требали бисмо приписати те трошкове. Дио расхода приказан је у рачуну добити и губитка, а обрачун се у билансу стања приказује као обавеза. На исти начин, ако смо платили било какве трошкове који се односе на будући период, они би требали бити приказани као текућа имовина у билансу стања. У сваком периоду трошкови који се односе на релевантни период требају се пребацити на рачун добити и губитка.

# 4 - ЕБИТДА (Зарада пре камата, пореза, амортизације и амортизације)

Ако видимо рачун добити и губитка било које компаније са листе, наћи ћемо ЕБИТДА приказану као оперативну маржу. ЕБИТДА, како назив гласи, приказује износ добити или губитка након одбитка оперативних трошкова, али пре одбитка било које камате, пореза, амортизације и амортизације. ЕБИТДА показује да ли предузеће остварује било какав профит од свакодневног пословања. Такође, приказује способност отплате обавеза као што су камате на зајмове, порези, повериоци и друге законске обавезе. Овај ЕБИТДА постаје кључни аспект када организација поднесе захтев за зајам било којој банци или се одлучи за издавање акција за капитализацију.

# 5 - Нето добит

Долазимо до ЕБИТДА након одбитка оперативних трошкова од прихода. Када се порези, амортизација и други трошкови одбију од ЕБИТДА, долази се до нето добити или губитка за тај период.

Добит и губитак за Појединци и предузетници

Профит и губитак За наведене компаније

Предности

  • Олакшава употребу и упоређивање финансијских извештаја
  • Лакше је извући податке за ревизије
  • Пружа анализу трошкова из месеца у месец и из године у годину, што помаже вишем менаџменту у доношењу одлука
  • Такође помаже у праћењу трошкова на основу места трошкова.
  • Анализа кода рачуна помаже у процесу обрачунавања и идентификује све рачуне плаћене два пута или не примљене у финансијском периоду.
  • Показатељ финансијског здравља организације

Мане

  • То је дуготрајан процес којем је потребно много људских ресурса да би се укључило.
  • Понекад безготовински трошкови стављају велики терет на добит, која се заправо не исплати ниједном страном повериоцу.

Закључак

Рачуноводство добити и губитка је витални део рачуноводственог процеса сваке организације. Када се пажљиво припреми, помаже у правовременим пријавама пореза и несметаном олакшавању ревизије. Такође, подаци извучени из рачуна добити и губитка помажу у састављању сложених извештаја и анализи варијансе различитих периода, што помаже менаџменту у доношењу одлука и идентификовању подручја на која треба да се фокусира.

Дакле, док припрема рачун добити и губитка, рачуновођа треба да буде опрезан док подељује трошкове. Било који непоновљиви или трошкови који се односе на недавну аквизицију не би требали бити кодирани у оперативне трошкове. Уместо тога, требало би да пређе на трошак транзиције и требало би да се одбије од ЕБИТДА. Такође, највећа пажња треба бити пажљива приликом израчунавања износа резервисања за дужнике и повериоце.