ВЛООКУП са сумом у програму Екцел | Како користити ВЛООКУП са СУМ функцијом?

Влоокуп је врло свестрана функција која се може комбиновати са другим функцијама да би се добио неки жељени резултат, једна таква ситуација је израчунавање збира података (у бројевима) на основу одговарајућих вредности, у таквим ситуацијама можемо комбиновати функцију суме са влоокуп-ом функција, метода је следећа = СУМ (Влоокуп (референтна вредност, низ табеле, индексни број, подударање).

Преглед са СУМ функцијом

ВЛООКУП је једна од напредних карактеристика програма Екцел. Користи се као функција базе података за извођење прорачуна табела увезених из базе података. У овом чланку комбинована употреба функције ВЛООКУП и СУМ у Екцелу за одређивање специфичних критеријума и проналажење збира вредности представљених у свим ВЛООКУП-овима.

Објашњење ВЛООКУП-а са сумом у Екцелу

Морамо да разумемо различите појмове повезане са употребом ВЛООКУП-а и СУМ-а у Екцелу да бисмо пронашли укупан број вредности које испуњавају критеријуме. Унутар функције претраживања треба узети у обзир углавном четири елемента, укључујући вредност претраживања, опсег претраживања, индексе колона и логичку вредност.

Формулу треба унети као = СУМ (ВЛООКУП (вредност прегледа, опсег претраживања, индекс колоне и логичка вредност))

  • Лоокуп Валуе - Ово је вредност коју тражимо за одређивање збира који се тачно подудара. Дефинитивно мења вредност претраживања да би се одредио збир различитих колона користећи различите критеријуме.
  • Опсег претраживања - Опсег ћелија је користан за претрагу података користећи наведене критеријуме. Генерално, то ће бити табела података генерисаних из различитих извора.
  • Индекси колона - Да бисте пронашли зброј низа индекса, треба унети. На основу захтева могу се унети сви индекси колона и неколико индекса колона. Они су корисни за идентификацију колона, укључујући и збир.
  • Логичка вредност - Одговарајућа логичка вредност 0 или 1 или тачно или нетачно за одабир вредности које се подударају или приближно

Белешка: Функција сума се такође примењује на редове одговарајућих вредности помоћу СУМПРОДУЦТ у екцелу и СУМИФ функције у екцелу.

Најбољи примери ВЛООКУП-а са СУМ функцијом

Испод су неки примери ВЛООКУП-а са СУМ функцијом.

Овај Влоокуп са сум Екцел предлошком можете преузети овде - Влоокуп са сум Екцел предлошком

Пример # 1

Употреба једноставне функције сума и влоокуп

Продаја преносног рачунара утврђује се помоћу збира и поновног претраживања. Али, ово може бити једноставно коришћење и формуле зброја. Разлог за употребу влоокупа са сумом је та изводљивост у промени вредности претраживања ћелије Г3 да би се утврдила продаја других предмета као што су ДВД и телефон. Променом вредности претраживања на телефону, продаја телефона се генерише као што је приказано на доњем снимку екрана.

У садашњем сценарију, функција ВЛООКУП елиминисала је појединачни израчун збира остварене продаје.

Пример # 2

Утврђивање збира остварених продаја у два различита радна листа помоћу програма Екцел ВЛООКУП и СУМ. Следећи подаци се узимају за објашњење овог примера.

Израђују се три радна листа, укључујући јануар, фебруар и сажетак како би се утврдила укупна продаја коју је купац генерисао. У ово су додате две функције влоокуп-а за два радна листа јануар и фебруар да би се утврдила укупна продаја као што је приказано на доле наведеној слици.

Да би се утврдила продаја коју су генерисали други купци, формула се превлачи у друге редове додавањем апсолутне референце на ћелију у опсег података. Даће тачне резултате у употреби збира и поновног претраживања.

Пример # 3

Збир вредности представљених у алтернативним колонама

Могуће је збројити вредности представљене у алтернативним и наведеним колонама. Следећа табела је узета да илуструје овај пример.

Ако желимо да одредимо збир вредности у алтернативним колонама, укључујући јануар, март, мај, јул, септембар и новембар. Да бисте то урадили, требало би узети у обзир индексе само ових колона уместо свих индекса колона као што је приказано на доњем снимку екрана.

Да бисте остварили продају других производа, једноставно мењање вредности у ћелији Б14 помаже у постизању жељеног резултата. Ово је најбоља карактеристика коју пружа екцел ВЛООКУП.

Како се користи ВЛООКУП са СУМ функцијом?

ВЛООКУП и СУМ се такође могу користити за следеће:

  1. Утврђивање збира одговарајућих вредности у колонама
  2. Утврђивање збира одговарајућих вредности у редовима

За разумевање, табела је креирана како је приказано на доњој слици.

# 1 - Одређивање збира одговарајућих вредности у колонама

Ако желимо да утврдимо укупну продају хладњака од јануара до децембра, специфичне критеријуме треба унети у празну ћелију

У овом случају, вредност претраживања је представљена у ћелији која се назива А15 и А2: М11 је опсег података, бројеви од 2 до 13 су индекси за колоне. Њиховом применом у Екцел влоокуп и формулу збира, добиће се укупна вредност продајног хладњака. Након уноса формуле, ЦТРЛ, СХИФТ и ЕНТЕР одједном дају резултат, иначе се приказује само вредност прве ћелије без свих вредности. Овај поступак је применљив на преостале производе како би се пронашли зброј вредности у различитим колонама.

# 2 - Одређивање збира одговарајућих вредности у редовима

Доле наведени лист приказује продају хладњака у различитим редовима. Они се сумирају помоћу функције СУМПРОДУЦТ.

У овом случају, вредност претраживања је представљена у ћелији А15 која се сматра критеријумом за одређивање збира продаје. Ову вредност можемо променити у друге производе да бисмо сазнали продају. Али, у овом процесу једноставно притискање уноса након писања формуле даје боље резултате.

Ствари које треба запамтити о програму Екцел Влоокуп са сумом

Треба да запамти следеће ствари док користи функцију ВЛООКУП развијањем одговарајуће синтаксе:

  • Вредност коју желимо да претражимо назива се вредност претраживања
  • Име треба створити за низ ћелија или низа који ће се користити са ВЛООКУП-ом. Потребно је осигурати да се вредност претраживања стави у прву колону како би правилно функционисала ВЛоокуп. На пример, опсег ћелија треба да започиње са Б када је вредност претраживања представљена у ћелији са адресом Ц2.
  • Треба запамтити да се индексни бројеви морају давати у ступце да би се лако користили. Колона вредности претраживања означена је са 1, следећа колона са 2, и тако даље.
  • Одговарајућу логичку вредност треба унети тачно или нетачно да би се приближно приближило или тачно подударало вредност претраживања, индексни број и опсег ћелија. У супротном ће доћи до грешака.