ЦФА вс ЦА | Главне разлике које морате знати! (са Инфографиком)

Разлика између ЦФА и ЦА

ЦФА или овлашћени финансијски аналитичар и идеалан је избор за појединце који желе да науче увиде о финансијама и управљању ризицима или другим речима, о инвестиционом банкарству и управљању портфељем, док ЦА или овлашћени рачуновођа преферирају појединци који су спремни да стекну стручност у рачуноводству, ревизији и опорезивању.

Објашњено

ЦФА се фокусира на управљање инвестицијама и покрива теме из финансија попут корпоративних финансија, етике, капиталних инвестиција, деривата, фиксних прихода, док вас припрема за каријеру у инвестиционом банкарству, истраживању, управљању портфељем, док се ЦА фокусира на рачуноводство, опорезивање и ревизију и припрема вас за каријере у буџетирању, рачуноводству и ревизији и управљачком рачуноводству.

Та фаза када морате да бирате између две каријере је, наравно, врло збуњујућа јер не знате коју одлуку да донесете. Свакако, цела ваша каријера зависи од ове одлуке, а дефинитивно то неће бити лако. А затим одлучивање између две најтеже опције у каријери, а то су ЦФА® (овлашћени финансијски аналитичар) и ЦА (овлашћени рачуновођа). Можда вам мало информација може помоћи да се одлучите између њих две.

Појављујете се на испиту за ЦФА ниво 1? - Погледајте овај сјајни 70+ сати ЦФА нивоа 1 тренинга

Шта је овлашћени финансијски аналитичар® (ЦФА®)?

Програм ЦФА® фокусиран је на управљање инвестицијама. Међу највеће послодавце акционара спадају најугледније финансијске корпорације на свету, нпр. ЈПМорган, Цитигроуп, Банк оф Америца, Цредит Суиссе, Деутсцхе Банк, ХСБЦ, УБС и Веллс Фарго, да набројимо само неке.

Многе од њих су врхунске инвестиционе банке, али програм ЦФА® фокусира се на знање и вештине које су са становишта практичара најрелевантније за глобалну професију управљања инвестицијама.

Инвестициони стручњаци који поседују ЦФА® ознаку (или ЦФА® повељу) испуњавају строге захтеве у погледу образовања, радног искуства и етичког понашања.

Само они који заврше три испита на постдипломском нивоу, четири године радног искуства и годишње обнављање чланства (укључујући етику и кодекс о професионалном понашању) могу да користе ознаку ЦФА®. Допунски кодекси и стандарди (као што су Глобални стандарди перформанси улагања и Кодекс менаџера имовине) помажу у побољшању ове професионалне разлике.

Шта је овлашћени рачуновођа (ЦА)?

ЦА је међународно призната професија и овлашћени рачуновођа може радити у свим областима пословања и финансија, на пример, опорезивању, ревизији и општем управљању. ЦА могу да запошљавају и државни органи, компаније из јавног и приватног сектора. Укратко, квалификовани ЦА увек су тражени у свим индустријама. Кандидати морају да се квалификују кроз различите нивое испита заједно са снажним процесом обуке да би постали квалификовани ЦА.

УА може управљати финансијским рачунима за организацију, бити порески рачуновођа, рачуноводствени менаџмент, бити буџетски аналитичар и, наравно, најзанимљивији ревизор. Међународно признање овог степена пружа вам могућност чак и рада у иностранству под овом квалификацијом. Да би остали професионално конкурентни, институт овлашћених рачуновођа подстиче чланове да предузму минимални ниво континуираног професионалног развоја.

ЦФА вс ЦА Инфограпхицс

Захтеви за ЦФА и ЦА испит

# 1 - ЦФА® захтеви

 • ЦФА® захтева 4 године или 48 месеци комбинације образовања и релевантног радног искуства што је прихватљиво од стране института ЦФА®. Међутим, испитивање на нивоу појединца треба да се заврши пре истог.
 • ЦФА® програм треба завршити савладавањем најновијег програма ЦФА® и поравнавањем 3 6-сатних прегледа.
 • Важно је постати чланом института ЦФА® заједно са регистрацијом члана у вашем локалном друштву члана ЦФА®.
 • Најважније је да се морате придржавати етичког кодекса и стандарда професионалног понашања института ЦФА®.

# 2 - ЦА захтеви

 1. Да бисте ушли у ту професију, можете се појавити за ЦПТ након што сте очистили 12. или можете директно приступити средњем испиту након завршетка матуре.
 2. Привремени испит који је подељен у 2 групе треба поништити након завршетка 1. групе, односно нивоа ИПЦ-а, који кандидат треба да прође кроз обуку за асистента за чланке најмање 3 године у фирми која има овлашћење.
 3. Током треће године обуке пре него што се кандидат појави на финалу, полазник такође добија могућност рада у индустрији
 4. Пре него што постане члан, полазник такође мора да заврши 100 сати информатичке обуке и програм оријентације за развој меких вештина.

Упоредна табела

ОдељакЦФАЦА
Сертификација у организацијиЦФА организује Институт ЦФА (Амерички институт)ЦА организује Институција овлашћеног рачуновође Индије (ИЦАИ)
Број нивоа које треба очиститиЦФА је једноставан трогодишњи курс од три нивоа Ниво 1,2 и 3, сви нивои су курс од по 1 годинеДа бисте очистили ЦФА, потребно је да очистите 3 нивоа за која је потребно око 4 године и више да бисте се успешно очистили, ови нивои су ЦПТ, ИПЦЦ и финале. ЦПТ је курс од 2 године, ИПЦЦ је 1 година, па тако и финале
Трајање испита Преко ЦФА дела И, ИИ, ИИИ нивоа постоје јутарње и поподневне сесије од по 3 сатаСваки испит на сваком од нивоа траје 3 сата. Потребне су најмање 4 године да се заврши ЦА, укључујући сва три нивоа испита.
Прозор за испитЦФА Део И, ИИ и ИИИ ниво испити се одржавају сваке прве суботе јуна сваке године, а први део се може полагати и у децембруЦА и ИПЦЦ Завршни испити ће почети од 2. маја 2017. до 16. маја 2017.
Фокусирајте субјекте ЦФА фокусира се на етику, рачуноводство, корпоративне финансије, капиталне инвестиције, фиксни приход и управљање портфељемЦА фокусира се на пословно окружење и концепте, финансијско рачуноводство и извештавање, ревизију и атестирање и прописе.
Пролазни проценатДа обришете ЦФА потребан вам је ниво 1 42%, ниво 2 46%, а за ниво 3 54%.

Просечна 14-годишња стопа пролазности за сва три нивоа ЦФА (од 2003. до 2016.) била је 52%

Да обришете ЦА требају вам ревизија и овјера 46,35%, пословно окружење и концепти 55,46%, финансијско рачуноводство и извјештавање 47,60% и на крају за регулацију 49,41%.

Проценат положеног испита за новембар 2016. године износи 32,53% (обе групе)

НакнадеЦФА накнада је око 1350 УСД, укључујући регистрацију и преглед. ЦА накнада је око 900 - 1000 УСД, укључујући регистрацију и преглед
Пословни насловиЦФА: Инвестиционо банкарство, управљање портфељем и истраживање капитала ЦА: Јавно рачуноводство, управљачко рачуноводство, владино рачуноводство и интерна ревизија

Зашто се бавити ЦФА® ознаком?

Различите предности стицања ЦФА® ознаке укључују:

 • Стручност у стварном свету
 • Препознавање каријере
 • Етичко утемељење
 • Глобална заједница
 • Потражња послодавца

Велика потражња за ЦФА® повељом говори о разлици коју чини.

Обрађено је више од 160.000 регистрација испита ЦФА® за испите у јуну 2015. (35% у Америци, 22% у Европи, Блиском Истоку и Африци и 43% у азијско-пацифичком региону).

За више информација погледајте - ЦФА® програми

Зашто наставити ЦА?

ЦА вам даје флексибилност рада у свим индустријама као ревизора, рачуновође и такође аналитичара буџета. ЦА могу да понуде своје услуге и на тржишту капитала. ЦА могу успоставити сопствену праксу и такође развити своје клијенте; они такође могу радити у ЦА фирми или се такође могу придружити компанијама које могу бити државни, приватни и јавни сектор. ЦА се може практиковати на међународном нивоу. ЦА су тражени у производној и финансијској индустрији. Не морају нужно радити на Екцел листовима, прорачунима, бројевима и укрштавању бројева, они такође могу радити као ревизори и радити на повећању профитабилности компаније. ЦА је такође врло добра и устаљена опција каријере за жене ових дана.

Закључци

Оба ова акредитива имају највећи пондер у рачуноводственој и финансијској индустрији. И једно и друго захтеваће преданост и искрене напоре да се то преброди. Који год да је ваш избор, све најбоље :-)

Ако сте сазнали нешто ново или сте уживали у посту, оставите коментар испод. Јавите ми шта мислите. Велико хвала и чувајте се. Срећно учење!