Оперативни циклус (дефиниција, пример) | Како тумачити?

Шта је оперативни циклус?

Оперативни циклус, познат и као готовински циклус предузећа, однос је активности који мери просечни временски период потребан за претварање залиха предузећа у готовину. Овај поступак производње или куповине залиха, продаје готових производа, примања готовине од купаца и поновног коришћења те готовине за куповину / производњу залиха је бескрајни циклус, све док компанија остаје у функцији.

Као што видимо одоздо, новчани циклус Тоиота Моторс-а износи 96 дана, док је за Амазон -18 дана. Која од ове две компаније послује боље?

Како протумачити оперативни циклус?

Молимо погледајте дијаграм радног циклуса.

Овај циклус пружа увид у оперативну ефикасност компаније. Ово је корисно за процену новчаног циклуса у захтеву за обртним капиталом за одржавање или раст пословања организације. Краћи готовински циклус указује на то да компанија брже опоравља своја улагања и самим тим има мање новца везаног за обртни капитал. Међутим, ОЦ се разликује у различитим индустријама, понекад се протежу и више од годину дана за неке секторе, на пример бродограђевна предузећа.

Бруто насупрот нето оперативног циклуса

Бруто оперативни циклус (ГОЦ) представља временски период након куповине сировина до његове трансформације у готовину. Према формули, време се може поделити на период држања залиха и период наплате потраживања. Овде се период држања залиха састоји од периода држања сировина, периода у току и периода држања готових производа.

 • КОЦ = Период држања залиха + Период наплате потраживања
 • Или бруто ОЦ = Период чувања сировина + Период у току рада + Период држања готове робе + Период наплате потраживања

Нето оперативни циклус (НОЦ) односи се на временски период између плаћања залиха и готовине прикупљене продајом потраживања. Такође је познат као циклус конверзије готовине (ЦЦЦ).

 • НОЦ = бруто период плаћања повериоца
 • НОЦ се сматра логичнијим приступом, јер се на обавезе предузећа гледа као на извор оперативног новца или оперативног циклуса у обртном капиталу.

Пример радног циклуса АППЛЕ (НЕГАТИВНИ)

Погледајмо новчани циклус Аппле-а. Примећујемо да је готовински циклус Аппле-а негативан.

извор: ицхартс

 • Јавни инвентар дана Аппле-а ~ 6 дана. Аппле има поједностављени портфолио производа, а његови ефикасни произвођачи по уговору испоручују производе брзо.
 • Продаја Аппле Даис-а траје око 50 дана. Аппле има густу мрежу малопродајних продавница, где их углавном плаћају готовином или кредитном картицом.
 • Аппле-ови дани за плаћање дужни су ~ 101 дан. Због великих наруџби добављачима, Аппле је у могућности да преговара о бољим условима кредитирања.
 • Аппле оперативни циклус = 50 дана + 6 дана - 101 дан ~ -45 дана (циклус негативног готовине)

Пример - Л&Т наспрам будуће малопродаје

Извор: Годишњи извештај за ФГ17 Л&Т Гроуп и Футуре Ретаил

Преузмите Екцел за Л&Т Гроуп вс Футуре Ретаил.

 • Као самостална цифра, овај циклус не значи много. Уместо тога, то треба пратити током времена и међу конкурентима.
 • У случају Л&Т, број се побољшао у ФГ17 у односу на ФГ16 због пада просечне залихе и потраживања, иако су се повећали продаја и ЦОГС.
 • Негативни ЦЦЦ значи да купци Л&Т плаћају много раније од плаћања добављачима.
 • Ово је бескаматни начин финансирања оперативног циклуса у захтевима за обртним капиталом задуживањем код добављача. За будућу малопродају, ДИО је много већи у поређењу са Л&Т, јер они први морају да одржавају виши ниво залиха због природе свог пословања.
 • Успоредба готовинског циклуса међу индустријама можда неће бити изведива.

Закључак

Оперативни циклус у обртном капиталу показатељ је ефикасности управљања. Што је дужи готовински циклус предузећа, то је већи захтев за обртним капиталом. Стога, на основу трајања готовинског циклуса, предузећа процењују потребу за обртним капиталом, а финансирају комерцијалне банке. Смањење готовинског циклуса помаже у ослобађању готовине, побољшавајући тако профитабилност. Готовински циклус се може скратити продужавањем услова плаћања добављача, одржавањем оптималних нивоа залиха, скраћивањем тока производње, управљањем испуњавањем налога и побољшањем процеса потраживања.