Нето приход (дефиниција, формула) | Како израчунати нето приходе?

Шта је нето приход?

Нето приход је продаја компаније од које се одузимају приноси, попусти и друге ставке. У рачуноводству, Нет се односи на прилагођавања извршена у оригиналу и стога се може израчунати након прилагођавања бруто прихода с попустима, враћеним производима или било којим другим директним трошковима продаје.

Формула нето прихода = бруто приход - директно повезани трошкови продаје

Зашто израчунавати нето приход?

Прво ћемо одговорити на питање зашто израчунати нето приход уместо прихода. Приход у себи има свакаквих инклузија. Претпоставимо да поседујемо електронску компанију која производи преносне рачунаре, а током Црног петка нудимо огромне попусте на наше преносне рачунаре. Сада у наш приход укључујемо укупан износ - јер је то продајна цена лаптопа. Али употреба тих бројева за финансијске прорачуне заварава нас да мислимо да је приход већи од онога што смо добили. Дакле, уклањамо такве попусте и враћене производе.

Пример # 1

Узмимо исти пример као горе и ставимо му неке бројеве. Претпоставимо да је наш годишњи промет прошле године 1.000.000 УСД. То је произашло из продаје 2.000 преносних рачунара по цени од 500 УСД за сваки. Сада је од тих 2000 преносних рачунара 200 продато током Црног петка са попустом од 20%. А онда је враћено укупно 20 преносних рачунара због неисправних делова. Будући да имамо део прихода, ставимо и неке бројеве на трошак. Претпоставимо да нас сваки лаптоп кошта 250 УСД. Дакле, цена продате робе (ЦОГС) је 250 * 2000, што је 500.000 УСД.

Ако горње бројеве користимо за финансијску анализу, добит ће нам бити 500.000 УСД. Погледајмо сада зашто ово прецењује стварне бројеве добити. Истина, нисмо укупно добили 1.000.000 УСД. Људи су вратили 20 преносних рачунара, што је 10 000, а ми смо дали попуст од 20% од 200 преносних рачунара - То износи 40 000 УСД. ТАКО, укупно имамо 50.000 УСД по шемама попуста.

Ако користимо ове бројеве, можемо видети да су наши бројеви добити различити када израчунавамо нето приход и бруто приход.

Пример # 2

Узмимо пример Варрена Буффет-а. У ери у којој квантитативни хедге фондови чине милијарде израчунавања у секунди за инвестирање, а компаније граде оптичка влакна са равним линијама од Чикага до Њујорка како би брже долазиле до података и улагале боље, Буффет је последњи тријумф традиционалног улагања.

И он врло пажљиво обраћа пажњу на „профитне марже“. Он је у стању да провали вештичарење финансијске индустрије гледајући профитне марже. Како их израчунава? Ту ћемо користити нето приход.

Профитне маргине = Нето приход / нето продаја.

Припазите на „нето приход“. Због начина на који функционише финансијски свет, немогуће је погледати један број и схватити га као јеванђеље за инвестирање. Сваки инвеститор гледа на више бројева и доноси одлуку. Када су људи почели да гледају на бруто добит, многе компаније су почеле да продају своје производе са попустом и повећале продајни број.

Сада је све прецењено. У таквим ситуацијама - нето приход је истинитији од оригиналних бројева. Велики број указује на то да компанија добро послује и обрнуто.

Значај и предности коришћења нето прихода у односу на бруто приход

Већину времена инвеститоре више брину бруто приход него нето приход - јер то показује вашу способност пословања и напредовања у структури раста. Ако посматрамо продају на новој локацији, има смисла користити бруто приход - јер нам показује потенцијалну стопу раста на новим локацијама.

Међутим, нето приход је број који је важан за све финансијске аспекте. Да би се видело где је добит велика, а где ниска, да се види који делови морају да се смање, а који да се узгајају и да се донесе стратешка одлука шта учинити за већу зараду - то је она којој се радујемо .

Још један важнији фактор је тај што се користи за израчунавање нето добити - што је далеко важнија метрика у инвестирању. Ниједан други показатељ се не подудара са способношћу приказивања успеха или неуспеха нечијег пословања, попут нето добити и нето прихода користи се за израчунавање нето добити. Нето профит помаже послу да добије зајам, позове инвеститоре, анализира да ли је компанија боља од конкуренције и види да ли нам посао иде како треба.

Мане

Као што смо већ говорили, бруто приход се може користити на мистериозне начине да превари људе да инвестирају у компанију која није вредна трошкова. Једноставни нето приход решиће све те невоље.

Закључак

Сам нето приход не може помоћи човеку да одлучи где ће ставити свој новац или шта ће радити са својим послом и како ће побољшати своје пословање. Али пружа важан показатељ који помаже у доношењу одлуке. У финансијама ниједна појединачна метрика не може пружити битне елементе улагања.

Никада неће постојати нити један показатељ који ће помоћи у целокупном доношењу одлука. Нето приход је показатељ који ће, увећавајући профит и друге основне финансијске метрике, помоћи у инвестирању у компанију. Не мисли само аутор овог чланка, већ мисле и Варрант Буффет и његов гуру Бењамин Грахам.